Ingla: "Som un govern que representa el canvi polític que creiem la ciutat necessitava"

Mireia Ingla (alcaldessa) i Francesc Duch (portaveu d'ERC) fan balanç del primer any de mandat a Sant Cugat

Després d'un any de govern quina és la seva valoració del primer any de mandat?

Mireia Ingla (M.I.): És un any en què hem consolidat la nova hegemonia política de la ciutat. Tenim un Ajuntament independentista, però hi ha un nou govern d'esquerres i progressista que tinc l'honor de presidir com a alcaldessa republicana.

Això ha suposat un gran canvi per transformar tot el que no funcionava amb l'anterior executiu, hereu del govern de CiU que va iniciar-se l'any 87, i que es veia incapaç de prendre aquesta mena de decisions per la inèrcia que portava. Tota organització necessita un canvi cada cert temps, per higiene democràtica.

L'equip de govern actual ha tingut la valentia pròpia d'un govern nou que no té herències ni peatges, i que pren les mesures necessàries perquè la ciutat tiri endavant i la gent visqui millor. Tot plegat ha culminat enguany amb l'aprovació d'uns pressupostos que no només afronten el repte de la COVID-19, sinó que s'incrementen en 17 milions d'euros en relació amb els de 2019, i reforcen les partides destinades a polítiques socials, l'emergència habitacional, la transparència i el bon govern, i l'emergència climàtica.

Quines accions del govern veu com a positives? I quines no?

Francesc Duch (F.D.): La resposta a la COVID-19. Crec que ha demostrat que aquest govern estava preparat per assumir reptes d'aquesta magnitud. Hem estat ràpids i eficients en donar resposta a una pandèmia que va venir de manera inesperada, tot i que som conscients que els seus efectes s'arrossegaran en el temps i que hi ha molta gent sofrint-ne les conseqüències.

"Som un govern plural, i ho dic amb orgull i en el sentit més positiu de la paraula"

Com veu les relacions entre els diferents partits del govern?

F.D.: Som un govern plural, i ho dic amb orgull i en el sentit més positiu de la paraula. En el període entre les eleccions i la investidura, vam parlar moltíssim de Sant Cugat i vam contrastar els nostres projectes per trobar el millor encaix. Fer política és això: parlar, intercanviar idees, negociar, saber cedir, etc. La relació és molt bona. Cal tenir en compte que haver gestionat plegats una crisi tan greu i complicada com la de la COVID-19 ens ha cohesionat encara més.

Com veu la relació entre govern i oposició?

F.D.: Penso que és una relació correcta i cordial, sabent que tenim diferències importants sobre la governança municipal. Però, quan ha calgut treballar plegats, com amb la pandèmia, parlem i trobem punts d'acord. Ara mateix estem treballant plegats la reactivació econòmica i social de la ciutat, a través de les comissions informatives extraordinàries.

Com creu que ha gestionat el govern la crisi de la COVID?

M.I.: N'estem orgullosos, tot i que sabem que tot el que puguem fer des de l'Ajuntament mai serà suficient. Hi ha gent que està patint molt: persones que han perdut éssers estimats, comerços i empreses que han hagut de tancar... Ens vam trobar aquesta pandèmia quan portàvem una mica més de mig any al govern i hem posat tot el nostre esforç, temps i recursos per ajudar la ciutadania a superar aquests moments tan difícils. Ha estat una prova de foc.

"La crisi de la COVID-19 ha afectat la nostra acció i negar-ho seria mentir"

Creu que la crisi de la Covid ha afectat l'acció de govern?

M.I.: Evidentment, la crisi de la COVID-19 ha afectat la nostra acció i negar-ho seria mentir. I afectarà tot el mandat que queda, perquè els efectes de la pandèmia no es resoldran en un any ni en dos. Treballarem de valent, perquè volem que Sant Cugat sigui un referent en les polítiques per superar aquesta crisi.

En aquesta línia, vam posar 11,5 milions per pal·liar els efectes de la pandèmia a través de dos plens municipals, quan encara estàvem enmig de la crisi.

Ara bé, evidentment la lluita contra la COVID-19 no ens farà oblidar els problemes de fons que ens van fer pactar el govern del canvi: l'emergència climàtica, l'habitacional i la lluita contra la corrupció.

La ideologia independentista pot afectar les relacions dels socis de govern en un futur?

M.I.: Som un govern plural, amb 9 regidors independentistes, i un ple amb una majoria absolutíssima independentista. Sant Cugat és la capital metropolitana de l'independentisme. Però, alhora, som un govern que representa el canvi polític que creiem que la ciutat necessitava. Ens vam posar d'acord en moltes coses, i també sabem allò en què no ho estem, i ho assumim amb naturalitat.

Com ha afectat al consistori que hi hagi dos grups municipals menys?

F.D.: No és ni millor ni pitjor. La democràcia té això: la rotació política govern-oposició, i de vegades hi ha formacions polítiques que no tenen representació institucional i treballen des de fora el consistori.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem