Junts per Sant Cugat acusa el govern municipal de posar la democràcia "en quarantena"

La portaveu Carmela Fortuny compara el govern de Sant Cugat amb l'espanyol per utilitzar "l'emergència per governar amb ma de ferro"

"L'equip de govern ha posat en quarantena la democràcia i ha actuat de manera unilateral. Exigim que s'aixequi la quarantena a la democràcia i a la participació". Aquest és el missatge que ha llançat la portaveu de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny, al govern local d'ERC-MES, PSC i CUP. A més, ha lamentat que no s'hagi impulsat cap "espai de debat o reflexió per poder treballar, negociar o acordar un pla" de manera conjunta entre totes les forces polítiques de Sant Cugat ni que el govern hagi convocat a cap reunió al grup de JxSTC.

"Aquest govern tripartit em recorda molt a l'actitud del govern espanyol: utilitza l'emergència per governar amb ma de ferro i de manera unilateral. Si volem sumar i construir, s'ha de canviar", ha reivindicat Fortuny. En aquest sentit, ha celebrat que l'alcaldessa, Mireia Ingla, hagi "rectificat" i hagi anunciat la creació de comissions informatives especials per abordar la crisi del coronavirus, tot i lamentar que va "tard i malament".

Més info: L'Ajuntament proposa 3 comissions per treballar conjuntament els efectes de la COVID-19

Carmela Fortuny ha assegurat que la seva voluntat és fer d'oposició constructiva i col·laborar amb el govern i ha posat d'exemple les 160 propostes que han enviat en relació a la crisi actual: "Només hem rebut les gràcies i, en alguna ocasió, ni això". "Volem sumar, participar i col·laborar. Però no ho farem si la resposta és unilateral", emfatitza.

"Un gran acord de ciutat"

Junts per Sant Cugat reclama a l'alcaldessa que lideri un gran acord de ciutat que impliqui tots els agents públics i privats del municipi. Només així, asseguren, es podrà fer front a la crisi. "La ciutat necessita un gran acord que mobilitzi tots els recursos disponsibles, públics i privats. Això requereix d'un lideratge, que l'ha de tenir l'alcaldessa, i fer seure tots els actors socials, polítics i econòmics de Sant Cugat", ha reclamat Fortuny.

El regidor Carles Brugarolas ha reconegut que s'afronta una situació "d'altíssima gravetat" i que si no "s'actua ràpidament" vindrà una llarga "depressió". En aquest sentit, ha reconegut que cap administració pública té la capacitat per fer-hi front i ha insistit en la idea de mobilitzar el sector privat: "Cal mobilitzar tota la ciutat i imposar un pacte que garanteixi que tothom hi posi de la seva part. S'ha d'acordar una gran estratègia de perquè les persones vulnerables puguin tirar endavant i no es posi en risc la reactivació de l'economia".

A més, Brugarolas ha demanat que l'alcaldessa de Sant Cugat lideri un moviment arreu del país per fer pressió a entitats financeres i empreses subministradores, a més d'induir els propietaris a ser flexibles amb els pagaments dels lloguers. "Un comerç ara paga lloguers, quotes dels bancs i subministres: si aconseguim un parèntesis, salvaríem un elevadíssim nombre de llocs de treball", ha insistit el regidor, que ha criticat les subvencions destinades a pagar lloguers i altres ajudes perquè "van a parar a mans de grans propietaris i empreses de l'Ibex".

Un pla "insuficient"

Des de Junts per Sant Cugat han reiterat el seu rebuig al pla econòmic del govern municipal per pal·liar les conseqüències de la crisi del coronavirus i reclamen més ambició i que es vagi més enllà dels recursos públics. "Es podria mobilitzar molt més de 7,5 milions. Amb 200.000 euros per autònoms surt a 25 euros per autònoms i 150.000 per empreses són 30 per empresa. No val la pena ni gestionar-ho", ha criticat Brugarolas, que considera que algunes mesures econòmiques plantejades pel govern són "contraproduents".

Més info: Sant Cugat mobilitza més de 7 milions d’euros per fer front a la crisi del coronavirus

A més, ha reclamat al govern espanyol que s'obri a modificar la regla de la despesa perquè Sant Cugat, i els altres ajuntaments, puguin gastar més del que ingressen durant aquest període. Ha explicat que l'Ajuntament té 52 milions d'euros a la tresoreria i que, si l'estat modifiqués la llei, es podrien mobilitzar més de 30 sense generar tensions.

A més, ha criticat l'anunci del govern d'un fons de contingència de 500.000 euros pel 2020: "És una xifra ridícula, és no entendre el que està passant". "Hi ha una crisi social d'una envergadura desconeguda i plantegen un pla de mesures que no arriba ni de lluny a fer-hi front", ha finalitzat.

Amb tot, Brugarolas ha reiterat el pla de 160 mesures que Junts per Sant Cugat ha elaborat i ha demanat poder seure amb el govern i tots els agents de la ciutat per teixir una estratègia conjunta i amb les màximes aportacions possibles.

 
Comentaris

Destaquem