JuntsxSTC lamenta que el pressupost del tripartit no té en compte la crisi del coronavirus

Junts per Sant Cugat proposa que l'Ajuntament s'endeuti amb 6,5 milions d'euros per destinar a empreses, entitats, comerços i autònoms

Junts per Sant Cugat proposa al govern municipal d'ERC-MES, PSC i CUP que l'Ajuntament s'endeuti amb 6,5 milions d'euros i destinar els recursos al teixit econòmic, social i cultural de la ciutat perquè pugui sobreviure a la crisi del coronavirus. És la principal proposta al projecte de pressupostos del govern tripartit, que JuntsxSTC considera que no aborda de manera suficient la crisi social i econòmica provocada per la pandèmia.

"És un pressupost que es presenta com si no hagués passat res, com si no haguéssim passat una pandèmia i una crisi sanitària i que ara és social i econòmica", ha explicat Carmela Fortuny, portaveu de Junts per Sant Cugat, que també ha lamentat el retard en la seva aprovació: "Anem tard i ens hauria agradat tenir un pressupost l'1 de gener".

Més info: El govern presenta un pressupost "progressista i d'esquerres" marcat pel coronavirus

Aquest dilluns, 8 de juny, se celebra un ple extraordinari per aprovar inicialment el pressupost municipal i des de Junts per Sant Cugat asseguren que volen facilitar el tràmit.  "És imprescindible millorar la capacitat de resposta de l'Ajuntament i la millor eina és el pressupost", ha emfatitzat Carmela Fortuny.

Ajudes a comerços, empreses i entitats

El regidor de JuntsxSTC Carles Brugarolas creu que la proposta del govern "no dona resposta a les necessitats actuals del municipi" i critica que s'hagi apostat per reduir l'endeutament. "Quan arriba una crisi, és el moment que les adminsitracions sanejades com la nostra facin de locomotora. No és el moment de reduir l'endeutament, sinó de tirar del carro", ha explicat.

És per això que proposa endeutar-se amb 6,5 milions d'euros i destinar aquests recursos per donar suport a entitats, empreses, comerços, persones i autònoms. La proposta és destinar 3 milions d'euros d'aportacions estructurals a entitats, 2 milions d'euros de suport en capital a l'activitat econòmica i 0,5 milions d'euros en microcrèdits. També aposten per una redistribució de la despesa i destinar 600.000 euros per persones i famílies amb necessitats i 665.000 euros a comerços, bars i restaurants.

Brugarolas ha explicat que tècnica i legalment és possible i s'hauria de canalitzar a través d'una empresa pública, com pot ser Promusa. La idea seria que els diners es destinessin a ampliar el capital del teixit econòmic a través de participacions de l'Ajuntament en empreses, entitats i comerços. És a dir, l'Ajuntament passaria a ser "copropietari d'una part del teixit econòmic de la ciutat". Segons Junts per Sant Cugat, han fet arribar aquesta proposta al govern detallant la manera de com es podria dur a terme.

"El deute ha de ser per part de les administracions i no de la ciutadania"

A més, aposten per destinar 250.000 euros per iniciar la construcció d'un centre logístic de biomassa i en la canalització d’aigües per fer front a l'emergència climàtica. Tot plegat ho veuen com "una proposta imprescindible per reduir la desigualtat, la degradació del medi ambient i millorar la capacitat de l'Ajuntament per fer front a la situació actual".

"Més que mai, el deute ha de ser per part de les administracions i no de la ciutadania. L'Ajuntament fa molts anys que ha fet el deures, disposa d'una economia forta i solvent i es pot endeutar per invertir i mobilitzar l'economia", ha recalcat Fortuny.

Missatge al govern de l'Estat

Carles Brugarolas ha assegurat que aquest endeutament no seria necessari si el govern espanyol permetés als ajuntaments utilitzar el superàvit. "Tornem a exigir al govern d'Espanya que permeti desbloquejar el superàvit. Podríem arribar a comptar amb 52 milions d'euros", ha destacat Carmela Fortuny.

La portaveu de Junts per Sant Cugat, que ha agraït el "canvi d'actitud" en favor del diàleg del tinent d'alcaldia d'Economia, Pere Soler; ha tornat a reclamar la necessitat d'impulsar un pacte per Sant Cugat on s'aplegui tot el teixit polític, econòmic i social de la ciutat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem