La independència, i com aconseguir-la, marca el debat jove organitzat per l'ANJI

Junts per Sant Cugat, ERC, CUP i Primàries han debatut sobre el paper del municipalisme en el procés

El paper dels municipis en el procés d'independència de Catalunya, l'estratègia a seguir per aconseguir-la, i la importància de la internacionalització del mateix han centrat el debat que, sota el títol de "La independència és llibertat", ha organitzat l'Assemblea Nacional de Joves Independentistes (ANJI) aquest divendres, 5 d'abril, al Casal Torreblanca de Sant Cugat del Vallès. Un debat jove, moderat per Pau Soler, del qual han participat els joves representants de les diferents forces independentistes al municipi. Aquests han estat Marc Ledesma (Junts per Sant Cugat), Alba Gordó (ERC), Marcos Simarro (CUP) i Meritxell Perelló Primàries).

Un debat, que ha constat de tres blocs, en el qual s'han abordat les qüestions de la independència des del municipalisme, la valoració que en fan els joves de la situació actual del procés, i com es veu la internacionalització d'aquest.

Meritxell Perelló (Primàries). FOTO: Bernat Millet

Meritxell Perelló (Primàries). FOTO: Bernat Millet

Pel que fa a la manera com s'ha d'abordar la independència des dels municipis, Meritxell Perelló (Primàries), ha defensat la importància de "regenerar la política per acabar amb el procés", donant veu als electors. "Aquesta és la manera de fer front als partits que ara estan a primera línia, i que no ens treuen del cercle", ha subratllat. Per la seva banda, Marcos Simarro (CUP), ha subratllat que "la independència ha d'anar lligada a un procés social i comunitari, lligat a les majories a les quals ha d'apel·lar, i aquestes són les classes populars i treballadores", afegint que "és indestriable pensar un estat independent d'un nou model més social i integrador", defensant el concepte de sobirania, "que la gent prengui partit real de les decisions".

Alba Gordó (ERC), parlant d'independència, ha destacat que "està demostrat que és més difícil d'aconseguir del que pensàvem", fent una crida a "generar grans hegemonies, ocupant tots els llocs de poder, des d'ajuntaments fins al Congrés dels Diputats, perquè la tasca és titànica", sent aquesta indestriable "de tota la lluita al carrer, perquè sense això no seríem on som". Ha tancat la roda Marc Ledesma (Junts per Sant Cugat), defensant que "els ajuntaments són l'espina dorsal del model institucional a Catalunya" on "poder parlar de tot". En aquest sentit, ha destacat tres pilars fonamentals per assolir la independència des dels municipis, els de "la diversitat, la proximitat i la cooperació".

Marcos Simarro (CUP). FOTO: Bernat Millet

Marcos Simarro (CUP). FOTO: Bernat Millet

Pel que fa a la situació actual del procés després de l'1 d'Octubre de 2017, Gordó ha explicat que "ha estat una frustració enorme per a tothom, i ens ha costat molt veure cap on hem d'anar", reivindicant que "d'acord, vam fer una forta envestida a l'estat, que potser no va ser prou forta, i hem de fer nova envestida, i hem de ser més forts", reivindicant "generar estructures que funcionin de manera independent". Per la seva banda, Simarro ha destacat que "estem encallats després de l'1-O", considerant que "no s'està mirant prou enrere per veure què va passar". En aquest sentit, ha reivindicat que "no deixem de banda els presos polítics", però que "si sols estem mirant cap als casos repressius, estem mostrant que dubtem, que no tenim projecte de futur". "Cal fer autocrítica dels líders que hem tingut i dels que tenim ara. La sensació és de manca de lideratge", ha clos.

Ledesma, per la seva banda, ha lamentat "desmotivació absoluta pel procés". "Les coses no van sortir com volíem, però d'aquí a desconfiar de tot", ha dit, demanant confiança. "S'estan fent coses, o això confio, perquè si no, no estaria aquí", ha dit. En aquest sentit, també ha fet una crida a la unitat, com a crit que se sent a les manifestacions. El bloc l'ha tancat Perelló, reivindicant que "Primàries neix d'aquesta desconfiança", destacant que "el que va passar després de l'1-O fa qüestionar els líders que hi havia en aquell moment", destacant que "hem de ser crítics amb el procés, perquè no sempre es fan les coses bé", cridant novament a l'empoderament dels ciutadans.

Alba Gordó (ERC). FOTO: Bernat Millet

Alba Gordó (ERC). FOTO: Bernat Millet

Finalment, pel que fa a la internacionalització del procés, Simarro ha subratllat que "s'ha fet bastant feina en positiu per internacionalitzar el procés", tot i remarcar que "la resposta institucional ha estat pràcticament nul·la, però la resposta social ha estat més en positiu". És per això que ha destacat que "vam topar amb una realitat que molts no percebíem, i és que la Unió Europea no està disposada a assumir aquestes situacions dins del seu territori", fent una crida a buscar aliances amb altres poblacions d'Europa que no estan d'acord amb les polítiques econòmiques d'aquesta.

La nul·la resposta de la Unió Europea també ha centrat la intervenció de Perelló, mostrant-se "partidària d'aconseguir aliances amb qui sigui que ens doni suport i ajuda", apuntant a acords amb regions i països de gent que ens pugui ajudar de la manera que sigui". Gordó, per la seva banda, ha fet una crida a la necessitat de "generar empaties" amb la gent d'Europa. "Si arribem a generar empatia amb aquesta gent, arribarem a què sigui més fàcil el reconeixement internacional", ha remarcat. Ledesma ha tancat el debat considerant com a "imprescindible" la internacionalització del procés, reivindicant que "l'anomenada crisi catalana està a Europa, i això és un pas endavant". En aquest sentit, ha apuntat que "el fet que haguem tingut una part del govern i partits polítics a l'exili, ha ajudat moltíssim a què se'ns conegui arreu del món".

Marc Ledesma (Junts per Sant Cugat). FOTO: Bernat Millet

Marc Ledesma (Junts per Sant Cugat). FOTO: Bernat Millet


Un cop finalitzat el debat, l'acte ha seguit amb diferents propostes musicals i intervencions dels diferents alcaldables a les pròximes eleccions municipals.

 
Comentaris

Destaquem