Llum verda a usar el futbol com agent integrador pels menors estrangers no acompanyats

La moció pretén canviar la normativa de les federacions de futbol que limiten l'alta federativa d'un menor estranger no acompanyat

Sant Cugat vol apostar per utilitzar el futbol com una eina d'acollida i integració pels menors estrangers no acompanyats, després que el PSC Sant Cugat hagi presentat una moció per facilitar l'alta federativa dels menors nouvinguts, durant el ple municipal del dilluns 16 de maig. Així doncs, la moció ha comptat amb el suport de la resta de grups municipals, exceptuant Junts per Sant Cugat, que tot i entendre "el bon fons de la moció" considera que existeixen limitacions per evitar "fer negoci amb persones menors no acompanyades".

Amb això, la regidora del PSC Sant Cugat Elena Vila ha destacat les dificultats existents a l'hora de fer una alta federativa al joves nouvinguts: "L'esport és un gran potencial educatiu en els infants i una eina molt eficaç pels joves nouvinguts. Malauradament, alguns dels requisits que es demanen per la seva pràctica federada no faciliten la seva acollida i integració".

És per això que la moció demana modificar el criteri de la Federació Catalana de Futbol que estableix que s'ha d'acreditar el veïnatge administratiu a Catalunya en els darrers 2 anys. A més, un dels altres problemes existents és el concepte de funcions i rol parental, que no està plenament reconegut a les persones físiques i jurídiques que exerceixen la tutela dels infants i els joves. Així doncs, la moció demana també establir "un tracte especial als infants i joves estrangers tutelats a l'hora d'establir i acreditar determinats requisits documentals".

La moció ha estat ben vista per la resta dels grups municipals, com en el cas de Ciutadans Sant Cugat, el qual ha apostat per un canvi de la normativa, tal com ha indicat Sergio Blázquez: "L'esport té efectes positius, sobretot en els infants, com a mecanisme d'integració social i antídot de l'exclusió. Hem de prioritzar els seus drets i canviar les lleis que posin bastons a les rodes a aquesta pràctica esportiva". CUP Sant Cugat també ha donat el vot favorable a la moció, tot i considerar que l'esport "transcendeix a l'alta federativa" com ha afegit el regidor Marco Simarro, el qual ha demanat "obrir la moció a altres esports, no només el futbol" una proclama a la qual s'ha sumat ERC Sant Cugat amb el seu regidor Francesc Carol.

Finalment, Junts per Sant Cugat també ha compartit el "bon fons de la moció" no obstant això, la formació política ha votat en contra per evitar una mercantilització dels joves futbolistes, com ha explicat el regidor Albert Salarich: "Les federacions ja contemplen excepcions per l'alta federativa com el traspàs per raons humanitàries sense pares, les quals busquen evitat fer negoci amb les persones menors no acompanyades".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem