Marta Salvador (PP): "Als municipis no venim a fer política, venim a gestionar"

La presidenciable del PP a L'EMD de Valldoreix, Marta Salvador considera que "la simbologia és dolenta, perquè separa" i les seves prioritats són la seguretat i el manteniment de la vila

Marta Salvador s'estrena a la política, com a presidenciable de l'EMD de Valldoreix pel Partit Popular (PP), sota la premissa d'aconseguir una administració "sense simbologia" i assenyalant que "tots hem de conviure i podem conviure sense fer-nos mal". Les seves prioritats per Valldoreix són la seguretat i el manteniment de la vila, i explica les seves propostes de cara a les eleccions municipals del 26 de maig.

Vostè no s'ha dedicat mai a la política, i deia en la roda de premsa de presentació de la seva candidatura a la presidència de Valldoreix que entra a la política perquè "hi ha moments en els quals s'ha d'assumir responsabilitats".

Realment no he estat mai en el món de la política, vinc del món de l'empresa. Tinc una empresa des de fa 30 anys i, com vaig dir, hi ha moments en els quals has d'assumir la responsabilitat quan te l'ofereixen, no ho pots deixar passar, i més quan veus que, no que les coses s'estiguin fent malament, sinó que s'està discriminant a una part de la població. Algunes persones, que també tenim sentiments, hem passat a ser exiliats de sentiments, perquè les administracions públiques s'estan posicionant cap a una part de la població. Per aquesta raó és per la qual he entrat. De fet, el meu lema és 'Junts i Lliures'. Tots hem de conviure i podem conviure sense fer-nos mal i respectant totes les opinions i tots els sentiments, però sobretot que les administracions públiques, governi qui governi, no poden posicionar-se amb simbologia que pot ofendre, o pot ser aliena a una part de la població.

"Jo crec que la simbologia és dolenta, perquè separa"

Ja va explicar que una de les seves prioritats era evitar aquests símbols en l'administració.

Treure tot el que és la simbologia. Jo crec que la simbologia és dolenta, perquè separa. Al llarg de la història, et remuntis abans de crist, després de crist o en l'era moderna... La simbologia ha tendit a separar, aleshores, si hem vist els errors del passat, com diu Antonio Machado: 'Caminante no hay camino, se hace camino al andar y al mirar la vista atrás verás la senda que no has de volver a pisar', vull dir que el passat és el passat, el pots mirar, però no cometem els mateixos errors. Anem tots junts i mirem cap endavant.

Álvaro Benejam va explicar que, tot i entrar de nou en política, vostè ha tingut una relació amb el Partit Popular.

El meu oncle, que a més és el meu padrí i encara exerceix - puntualment, cada any em porta la mona - va des de fa anys a la llista del PP a Sant Cugat, i jo, quan era més jove, ja fa anys, vaig estar afiliada al PP i vaig formar-hi part. Sóc d'aquelles persones, que en un moment donat, com tota família, tota empresa... No t'agraden com s'estan fent les coses, i gràcies a Déu, amb un partit no estàs casat, i vaig decidir que no m'agradaven certes coses. Però ara, en els darrers temps, he vist que s'estan fent canvis, que està entrant gent nova, que s'està tornant a una idea, que és una idea que a mi m'agrada, i és quan he decidit que era el moment de tornar.

Valldoreix té la particularitat que s'escull el president de l'EMD per una banda i els partits de Sant Cugat escullen les vocalies segons els seus resultats a l'Ajuntament de la ciutat, per l'altra. Vostè es presenta com a presidenciable, però en cas de no guanyar, però si treure representació com a vocal, serà vostè la vocal del PP?

Evidentment, si els vots que es facin a Sant Cugat des de Valldoreix tenim la suficient representació per obtenir una vocalia, evidentment la persona seria jo. Per això estic posant tota la meva energia, conjuntament amb l'Álvaro (Benejam), i la resta de la gent que es presenta a Sant Cugat. El que volem és, primer, reforçar la presència que ja hi ha a Sant Cugat i, per una altra banda, tornar a tenir presència a l'EMD. Si ho aconseguim - que en aquest moment és el més sensat perquè pensar amb una presidència... Hauria de passar un miracle - la persona seria jo.

"D'entrada, quan algú entra nou, sempre veu coses que, per defecte, les persones que hi són dia a dia no veuen"

El PP actualment no té representació a Valldoreix. Què aportaria una vocalia del partit a l'EMD?

D'entrada, quan algú entra nou, sempre veu coses que, per defecte, les persones que hi són dia a dia no veuen, perquè per obvietats o perquè les estàs veient cada dia, et passen per alt. D'entrada, el primer de tot és col·locar tots els papers sobre la taula, estudiar-ho i, a partir d'aquí, construir futur. El fet de partir de 0 et fa no tenir els vicis que et donen el dia a dia. A partir d'aquí anar construint tots junts, evidentment des d'un punt de vista de gestió. Jo entenc que en una EMD parlem de gestionar els recursos que l'EMD té.

A Valldoreix s'ha format una coalició d'esquerres (Guanyem Valldoreix) que vol esdevenir l'alternativa a Junts per Valldoreix. Des del vessant constitucionalista han parlat amb altres forces sobre possibles pactes?

En aquest moment no hem parlat, ni tenim res sobre la taula. Evidentment hi ha una candidatura en la qual s'han unit diferents forces, i la unió fa la força. Jo crec que no podem extrapolar els resultats de fa uns dies amb les municipals, perquè la gent, més que al partit, vota a les persones o a la composició de la llista que es presenta. No sé què pot passar, però nosaltres no hem parlat de pactes. Tot i això, sempre parlarem amb tots aquells que entrin dins del que nosaltres considerem sensat dins del punt de vista de la gestió. M'és igual d'on vingui la idea, sempre que aquesta idea sigui realment per tot Valldoreix, que no estigui exclosa una part de la població, i que sigui quelcom eficaç pel municipi.

"Als municipis no venim a fer política, venim a gestionar"

Alejandor Fernández, president del PP de Catalunya, va visitar fa uns dies Sant Cugat, on va reclamar parlar més del municipi i menys d'ideologies o d'independència.

Als municipis no venim a fer política, venim a gestionar. No viu millor qui més té, sinó qui millor gestiona el que té, i a l'EMD venim a, dins de les nostres competències, a gestionar això.

El presidenciable de Cs, Sergio Blázquez, parla de la possibilitat de signar un nou conveni entre l'EMD i l'Ajuntament, més favorable a Valldoreix. Quina és la seva visió?

El Sergio (Blázquez) té l'avantatge que ja és dins de Sant Cugat i té informació que jo no tinc. El conveni s'ha de repassar, s'ha d'agafar, me l'he d'estudiar. S'ha de repassar des del punt de vista de competència. Podem parlar de competències en seguretat, podem parlar de si realment la quantitat que dona Sant Cugat és la correcta tenint en compte la població i la densitat que té Valldoreix, perquè el conveni es fa per població, però el que ocupa el territori de Valldoreix és el doble. Com que hi ha moltes coses a revisar, d'entrada et diria que cal revisar-ho tot, però que, per descomptat, s'hauria de tirar aquest conveni a l'alça. Tenim una extensió gran, s'ha de mantenir, tenim un problema de seguretat i s'hauria de pujar la ràtio de policies des de Sant Cugat... Hi ha moltes coses a revisar.

"Una de les meves idees és fer un conveni amb Protecció Civil"

La seguretat és una altra de les seves prioritats. Va parlar de la possibilitat que el cos de Protecció Civil i els Agents de Defensa Forestal poguessin tenir incidència en aquest àmbit.

Hem de separar les dues coses. D'una banda, els ADF tenen competència dins de l'àmbit forestal. Dins del que és àmbit urbà, qui tindria incidència és Protecció Civil. Jo no sé si actualment hi ha o no conveni amb aquest cos, que l'EMD el pot fer. Una de les meves idees és fer un conveni amb Protecció Civil perquè, patrulles de Protecció Civil, no Agents Cívics, que són voluntaris que no tenen la preparació ni poden fer les tasques que pot fer un agent de Protecció Civil. La idea és que facin unes rondes de prevenció, són uns voluntaris que ja tenim i que no estem utilitzant tot el que podríem. A més, crec que és el que a ells els motivaria. Per altra banda tenim els ADF, que dins del centre urbà no poden, però fora sí. Amb aquestes dues entitats, que ja tenim i no cal fer una gran despesa, podem parlar amb ells perquè col·laborin amb el tema de seguretat.

S'ha parlat també sobre la possibilitat de tornar a la Policia de Barri. Quina opinió en té el PP?

Encantada, tot el que sigui de proximitat, que a més són gent que coneixen el barri, que coneixen a la gent... El que passa és que l'hem de tenir, i això també depèn de Sant Cugat. És el peix que es mossega la cua. Ara, fa uns dies es va presentar un robot com un model de seguretat. Jo crec que no està bé. És una inversió molt gran, que a més van dir que el cost pot estar entre els 100.000 i els 200.000 euros... Ostres, entre els 100.000 i els 200.000 hi ha 100.000 euros. Més que un robot de seguretat, és un robot per intervenir en un moment que hi hagi un perill, perquè no hi hagi un Policia Local o un Mosso d'Esquadra davant del perill, però clar, abans de fer aquesta inversió, aquests diners els podem utilitzar de forma racional... Policia de Barri, Policia de Proximitat, els Agents Cívics, voluntariat... Col·loquem-ho aquí, amb les eines que ja tenim.

Les càmeres amb lectors de matrícules o la possible utilització de drons també han estat damunt la taula per millorar la seguretat a Valldoreix.

Com a prevenció... Les càmeres no impediran que vinguin a robar aquí, perquè si volen venir a robar, el primer que faran és robar un cotxe per venir a robar. Les càmeres potser poden, en un moment donat, captar la imatge d'algú, però són mesures més preventives que no de seguretat. Els drons sí, però aquí tenim un problema: tenim totes les llicències? Podem fer volar aquí un dron? Clar, jo estic a favor de tot el que sigui col·locar la tecnologia al servei de la seguretat, però abans cal donar prioritat a les persones.

Què li sembla l'opció de construir habitatge protegit a Valldoreix?

Valldoreix és una mica diferent, en tema d'urbanisme, que Sant Cugat. Jo estic a favor, perquè Valldoreix és una ciutat molt cara, i la gent jove - jo tinc tres nanos adolescents - difícilment podran viure a Valldoreix, i hauran de marxar fora. Difícilment podran trobar un habitatge de lloguer aquí, i de propietat també ho veig molt difícil, però clar, contra això podem lluitar, però fins a cert punt, perquè això és el mercat, i nosaltres no podem regular aquest mercat. Pel que fa a l'habitatge de protecció oficial, dins dels límits que permet Sant Cugat per construir - planta baixa i, com a màxim primer i segona planta - i dins del Pla de Centralitat que es vol fer, sí que es podria fer algun habitatge de protecció oficial. Però això s'hauria d'estudiar perquè abans hi ha altres prioritats.

"Personalment, en el seu moment ja vaig dir que em semblava un Rockefeller Center"

El projecte de Centralitat ha estat un dels grans eixos del mandat.

Personalment, en el seu moment ja vaig dir que em semblava un Rockefeller Center. D'entrada hi ha coses que, avui dia, aprofitant la tecnologia, no fan falta. Per exemple, Valldoreix té una Biblioteca, jo sóc molt assídua a les biblioteques perquè devoro llibres, i estan en xarxa. Valldoreix té conveni i està en xarxa. Potser demanar el llibre a través d'una aplicació i l'endemà el tinc allà. Fa falta construir una biblioteca enorme, quan vas, per exemple a la de Mira-Sol i hi ha quatre gats. Hem de ser una mica racionals: invertim amb cultura, però amb racionalitat. Fer una biblioteca nova... Doncs podem posar més ordinadors, podem ampliar, dins d'on hi ha la biblioteca ara. Després, l'Escola de Música té un problema d'espai molt gran, i també s'està parlant de fer una Escola de Música nova, etc. Hi ha els terrenys del Garden, on tenim un espai per poder construir l'Escola de Música, en lloc de traslladar-la on es volia amb el Pla de Centralitat. Perquè dic no la traslladem? Perquè els nanos on tenen l'escola? El Ferran i Clua és allà. Entre el Ferran i Clua i l'Escola de Música, van caminant. Si traslladem l'escola, passem a una zona on hi ha molt trànsit, on els alumnes no podran anar caminant... Si traslladem l'Escola de Música a un nou edifici, pensat per aquest ús, de la música, de l'estudi, de poder fer concerts... Tot l'espai on hi ha ara l'Escola de Música quedaria lliure, i aquest espai es podria - sense fer una inversió molt gran - redefinir a un espai amb un ús, per exemple, de sales amb ordinadors perquè la gent pugui anar allà a treballar. El tema de la Centralitat... Sí, però no ho vulguem fer tot allà perquè no és el nucli central de Valldoreix en aquest moment.

Explicava també durant la seva presentació que, per a vostè, la preservació de les zones verdes i el manteniment eren prioritats.

Sí. Hi ha molts plaers a la vida, i un és anar caminant, veure els arbres, veure el verd, passar per una plaça i veure les flors... Nosaltres, a Valldoreix tenim un bé molt bo, que és el de les zones verdes. Tenim molts espais que són zones verdes, sense comptar les zones forestals, que allò ja és impressionant. Però aquestes zones verdes, si surts a Sant Cugat, independentment de si es gasten molt o es gasten poc, he de reconèixer que les zones verdes estan molt maques, i els parcs estan molt ben cuidats. Hi ah oferta per a gent gran, per a nanos, per a joves, i per a mi, que no em considero ni una cosa ni l'altra perquè l'únic que vull és anar a llegir sota d'un arbre a l'estiu. Si veus les zones verdes de Valldoreix, el manteniment, la cura, el detall, les coses que podríen estar allà perquè tothom pugués gaudir... Hi ha una mancança molt gran aquí.

L'enllumenat públic actual també li genera malestar.

Hi ha moltes llums que són per damunt de l'arbre. L'arbre no el tallarem, però sí que podem col·locar la lluny per sota de l'arbre. Quan no hi ha fulles no passa res, però quan l'arbre té fulles, aleshores a la nit no veus res. Les voreres... N'hi ha moltes amb els llambordins aixecats. Hi ha moltes zones asfaltades amb forats, esquerdes i zones aixecades.

Quin creu que és el perfil de votant que ha d'anar a buscar el PP a Valldoreix?

Una persona que vulgui que vivim tots junts i lliures, que tothom tenim sentiments, tots tenim idees i tots ens hem de respectar per damunt de tot. Després, persones que pensin amb la gestió. La gent que tenim una trajectòria professional, que hem superat les crisis amb els recursos que hem tingut dins de la nostra pròpia empresa... Potser amb el tema de gestió podem aportar una visió diferent. Però sobretot el que volem és unió, unió entre tots, que puguis parlar amb gent. Jo tinc molts amics i amigues, i de totes les ideologies, i podem estar sopant i parlar de tot tranquil·lament, sense criticar ni ferir a ningú. El votant que vulgui un Valldoreix on tota tinguem cabuda, on tots ens hàgim de respectar i amb una bona gestió, és el votant que ha de votar al PP i m'ha de votar a mi.

 
Comentaris

Destaquem