Les polítiques d’educació, cultura, esports i lleure, prioritats del Govern Municipal

L'Ajuntament de Sant Cugat vol prioritzar i democratitzar les polítiques d’educació, cultura, esports i lleure com a eixos per a la transformació social

L'Ajuntament de Sant Cugat va presentar el dilluns 27 de juliol durant el Ple Municipal el seu Pla d'Actuació Municipal 20-23, un pla que compta amb 8 objectius estratègics per part de l'ens municipal, d'entre els quals destaca l'objectiu de prioritzar i democratitzar les polítiques d’educació, cultura, esports i lleure com a eixos per a la transformació social.

Més info: El Govern aprova el seu pla de mandat amb l'habitatge i l'emergència climàtica al centre

L'equip de govern creu que és urgent democratitzar l’educació, la cultura, l’esport i el lleure santcugatenc, per tal d’assegurar que tots els veïns i les veïnes hi tenen accés i poder així afavorir la cohesió social que s’ha vist debilitada en els darrers anys.

Per aconseguir això es marquen com a objectius prioritaris l'impuls de polítiques educatives innovadores, el foment de la cultura als barris per tal que tothom en pugui gaudir i transformar l’esport perquè sigui accessible i inclusiu.

En aquesta línia l'equip de govern proposa en aquest PAM tot un seguit d'actuacions que giren al voltant de l'execució de mesures extraordinàries per fer front a l’impacte de la COVID-19 en l’àmbit de les polítiques educatives, de cultura, esports i lleure.

Mesures COVID-19

El pla contempla en aquest sentit crear una línia d'ajuts i bonificacions en l’IBI per a les entitats donada les reduccions dels seus ingressos, motivats per la COVID-19.

Contempla a més crear una partida d’ajuts a lloguers a locals socials de les entitats afectades segons concurrència pública i crear ajuts o bonificacions o compensacions als preus públics en les concessions d’entitats (esportives, animalistes, culturals...).

També vol crear una línia d’ajuts o exempció de concessions a les entitats esportives pel pagament del cànon municipal (part proporcional).

L'equip de govern vol, a més, reconèixer les despeses derivades de l’acció del voluntariat i establir una bossa per a les despeses de la xarxa de voluntariat per donar resposta a les necessitats de la gent, sobretot en termes de desplaçament i suport d’acompanyament.

Es proposa també augmentar les beques menjador, escoles bressol i la resta dels nivells educatius a través de targetes moneder. En l'àmbit de les escoles bressol i les escoles de música i dansa privades, autoritzades pel Departament d’educació del municipi, els vol donar suport per pal·liar el tancament obligat.

En aquest àmbit també es contempla realitzar un projecte de connectivitat a internet d’estudiants per evitar 'l’escletxa digital' i aturar el cobrament de quotes dels serveis municipals que estiguin en tràmit dels períodes no gaudits per part dels usuaris dels serveis: Escoles bressol, Casal de joves centre obert, Tallers Triangle i Escola de Música, Escola d’Art, Instal·lacions esportives, Extraescolars OMET.

A banda de les mesures COVID-19, l'equip de govern també contempla en el PAM treballar en altres àmbits com l'educació inclusiva i equitativa de qualitat, les polítiques de cultura, esports i lleure o la xarxa d'equipaments culturals, d'esport i de lleure.

Situar Sant Cugat com referent en educació inclusiva i equitativa de qualitat

En aquest àmbit es donarà suport als projectes d’escola inclusiva dels centres educatius, s'impulsarà el desenvolupament de les xarxes locals d’innovació per a la transformació i millora educativa i s'elaborarà un mapa educatiu de la ciutat conjuntament amb tota la comunitat educativa.

Es promourà també el servei comunitari des de l’àmbit educatiu, es repensarà el Consell Municipal d’Educació, es desenvoluparan plans de dinamització educativa, es teixirà una relació fluida entre Universitats i Ajuntament i s'implantarà el projecte d’horts urbans als centres educatius en col·laboració amb la comunitat educativa.

S'ampliarà, a més, el programa Ciutats Orientadores i es potenciarà l’Oficina Municipal d’Escolarització per garantir l’equitat i lluitar contra la segregació escolar.

Normalitzar el suport econòmic i l'aportació de recursos educatius

L'equip de govern impulsarà en aquest àmbit un Programa de garanties educatives amb una convocatòria d’ajuts a l’escolarització: llibres de text, material escolar, activitats extraescolars i casals en període no lectiu.

Finalitzarà el projecte de l’Escola la Mirada, incrementarà el capítol d’inversions per adequar el pressupost a les necessitats de despeses d'inversions i de personal docent que necessiten els centres educatius del Patronat Municipal d’Educació i establir millores en el finançament de l’educació de 0 a 3 anys i desenvoluparà els instituts-escola.

Reforçar les polítiques culturals, d’esports i de lleure

En aquest àmbit l'equip de govern elaborarà un pla d’usos i d’equipaments culturals i esportius per a tot el municipi i portarà a terme una sèrie de mesures com la creació de l’Oficina de suport a la cultura popular, la posada en funcionament La Unió Santcugatenca, l'elaboració del nou pla de la Xarxa de Biblioteques i aprovar el Reglament d’Usos del Monestir.

A banda d'aquestes mesures, també impulsar una xarxa de teatres locals, fomentarà la cultura de barri a través de la Xarxa de Centres Cívics i fomentarà la participació de qualitat.

Vol a més fer valdre el patrimoni del municipi, crear un Museu de la Ciutat, promoure rutes turístiques alternatives, repensar la Festa Major de Sant Cugat, redactar d’un Pla Estratègic de la Cultura, obrir el Teatre-Auditori a la ciutadania i integrar-lo dins la xarxa de teatres de la ciutat i actualitzar el pla estratègic de subvencions.

Pel que fa a les subvencions, es pretén elaborar un nou sistema d’atorgament de subvencions, convenis i concurrència pública en pro de fomentar la concurrència competitiva i iniciar un programa de beques culturals.

Es proposa també desplegar un programa d’activitats de la Memòria Històrica, treballar conjuntament projectes o iniciatives de les AFA’s, impulsar EDUCACIÓ 360 i educació a temps complet treballant conjuntament amb el Pla Educatiu d’Entorn.

Impulsar l’esport de base i comunitari

En aquest àmbit l'equip de govern de la ciutat vol reformular les funcions i objectius de l’Oficina Municipal d’Esports per a Tothom (OMET), treballar per garantir la gratuïtat de l’accés a les instal·lacions esportives municipals per part de les entitats de Sant Cugat, promocionar el Pla d’esport escolar a tots els centres educatius i redactar un nou Pla Estratègic en matèria d’esports.

A més, pretén prioritzar l’esport femení, vincular els clubs i els instituts per treballar l’esport amb jove, fomentar el talent esportiu mitjançant beques; acollir l’inici i final de la volta ciclista femenina a Sant Cugat. Competició que enguany es va haver de suspendre per la pandèmia del coronavirus.

Actualitzar la xarxa d’equipaments

En aquest àmbit les prioritats de l'equip de govern de la ciutat impliquen construir una Biblioteca Central Urbana: nou Centre Cultural-Biblioteca Gabriel Ferrater al parc de Ramon Barnils i dotar els barris de punt d’accés.

Establir una nova sala de concerts o construir d’una sala polivalent, impulsar un pla de rehabilitacions i reformes d’espais culturals i comunitaris, impulsar el projecte Esportiu de Mira-Sol i cobrir la piscina del Parc Central amb una coberta retràctil.

Es volen establir també noves instal·lacions esportives per a la gimnàstica i construir un nou poliesportiu, canviar la gespa artificial dels camps de futbol, adequar el camp de rugby a les normes de la divisió d’honor i millorar els vestuaris dels equipaments municipals.

A més, es pretén donar resposta alternativa a la pista de Mas Gener i promoure una residència d’estudiants i un nou model que aglutini l’esperit universitari.

Tot això l'equip de govern municipal ho proposa  per democratitzar l’educació, la cultura, l’esport i el lleure santcugatenc, per tal d’assegurar que tots els veïns i les veïnes hi tenen accés i poder així afavorir la cohesió social que s’ha vist debilitada en els darrers anys.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem