El PSC demana neutralitat davant una possible nova pancarta a l'ajuntament

Una moció de junts, amb el suport d'ERC i CUP-PC, demana posar una pancarta que demani "llibertat i amnistia"

El grup municipal del PSC, amb el suport del partit a nivell nacional, ha mostrat el seu rebuig a la proposta de Junts per col·locar una pancarta demanant "llibertat i amnistia" a la façana de l'ajuntament. Ho ha fet en una roda de premsa dimecres 16 de març a la seva seu.

La moció té el suport d'Esquerra Republicana i la CUP-PC, partits que estan governant amb el PSC en format de tripartit. Pere Soler, portaveu i tinent d'alcalde, ha expressat que el partit socialista no ha donat suport mai a una moció "en favor de perdre la neutralitat a la institució".

"La societat està cansada i té molts problemes: la crisi sanitària, la crisi humanitària, la crisi climàtica i la crisi de l'habitatge", ha remarcat Soler. "Ara no hi ha lloc perquè els polítics posin problemes, sinó solucions. Ens trobem en una nova fase, és moment de passar pàgina. I la voluntat de diàleg es veu cada dia al govern espanyol".

Per al partit vermell a la moció de Junts "es diuen mentides": "Titllen el govern de repressor. Sol·liciten una amnistia que només es pot donar en situació de presos polítics, mentre que les persones processades ho han estat per haver faltat a les nostres normes fonamentals de les quals tots ens dotem", ha detallat el tinent d'alcalde. "Ens hem de garantir com a societat del benestar i tenir un ordre que ens empari a tots i ens deixi viure en llibertat".

Pel que fa a les conseqüències, Pere Soler ha assegurat que això "no afectarà les relacions del tripartit": "Ens vam conjurar no barallar-nos pels nostres ideals". El grup municipal espera que no s'arribi a col·locar la pancarta i, en cas que es faci, no volen portar-ho a judici: "no judicialitzarem la política". 

Representants del Partit Socialista de Catalunya a la roda de premsa. FOTO: Cristina Cabasés

Representants del Partit Socialista de Catalunya a la roda de premsa. FOTO: Cristina Cabasés

Neutralitat als espais públics

"Una pancarta no representa la totalitat de ciutadans com ha de fer. Hi ha gent que ve a fer tràmits a l'ajuntament que no s'hi sent identificat. Això crea rebuig i malestar", ha lamentat Pere Soler. "És com si un treballador de l'Ajuntament a la seva tauleta de cara al públic hi posés una bandera espanyola. Si fos una ikurriña no passaria res, amb l'andalusa potser sí que es queixarien. Això és xenofòbia".

Pintades feministes

El portaveu del PSC ha volgut fer una reflexió que ha explicat "té origen en les manifestacions feministes": "La violència, la repressió i les bretolades no justifiquen la lluita", ha reivindicat. "Ningú pot posar en dubte el treball vers el feminisme que s'està fent des del PSC a tots els pobles de Catalunya, però embrutar façanes no té res a veure amb la lluita feminista". Pere Soler ha demanat civisme i ha avançat que treballaran per prendre mesures: "tenim imatges de pintades que sabem de quins col·lectius són". Tot i que no ha volgut especificar de quins es tracten.

Elena Vila, tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç, ha expressat que el suport del partit als comerços d'estètica que van rebre pintades pel 8 de març "i al comunicat que han enviat de rebuig". "Aquests actes no són representatius de la veritable lluita feminista que es fa cada dia i en diversos àmbits de la societat", ha anunciat. "Aquests actes minoritaris fan mal a la ciutat i a la imatge del feminisme. Els centres d'estètica s'han vist molt perjudicats per la pandèmia. A més, el 90% d'aquests establiments estan regentats per dones i tenen dones treballadores", ha justificat. "Cuidar-se en un centre d'estètica és una llibertat individual de cadascú".

El Comitè 8M Sant Cugat va fer una cercavila durant el dia de Vaga Feminista per assenyalar els comerços d'estètica que defensen "contribueixen a la pressió estètica que pateixen les dones".

Més info: FOTOS I VÍDEO: Sant Cugat es tenyeix de lila per reivindicar el feminisme

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem