Sant Cugat adopta el compromís d'impulsar la unitat del català

El ple de juliol va aprovar una moció original de Junts per Sant Cugat

Tots els partits del Ple amb l'excepció de Ciutadans, que va votar en contra, van tirar endavant el dilluns 27 de juliol una moció original de Junts per Sant Cugat que vol reconèixer la unitat de la llengua catalana sense menystenir les altres variants dialectals existents i perquè la societat civil es pugui beneficiar de diferents guanys.

Més info: El Pla d'Actuació de Mandat i l'informe d'activitats del Síndic centren el ple municipal

La moció defensa que els centres culturals i acadèmics de referència, com l’Institut Ramon Llull, puguin comptar amb la participació de tots els governs de les comunitats autònomes on el català es llengua oficial, una cosa que avui no és possible pel temor que això pugui generar falses polèmiques a propòsit de la unitat de la llengua.

A banda d'això, en el text es fa saber també que com que encara no es reconeix la unitat de la llengua a tots els territoris la reciprocitat total dels mitjans audiovisuals en llengua catalana arreu dels territoris on és oficial, no és encara possible i, per tant, es doblen en diferents varietats dialectals continguts que utilitzen una mateixa llengua.

Junts per Sant Cugat

Aquesta moció la va defensar Núria Fernández de Junts per Sant Cugat perquè, entre altres motius, "aquesta llengua ha patit molts intents de fragmentació per part de les institucions públiques espanyoles". Ha fet referència al fet que el Tribunal Suprem  vol obligar  a les institucions catalanes a comunicar-se en castellà amb les altres institucions d'arreu del territori que comparteixen la mateixa llengua.

A banda d'exposar els seus arguments a favor, va fer també una esmena in voce per canviar Comunitat Valenciana per País Valencià

PSC

La regidora del PSC i d'educació a l'equip de govern, Pilar Gorina, també va defensar la moció per la unitat de la llengua, però amb les esmenes del seu partit. El PSC va afegir diferents esmenes, entre les quals destaca la tercera que vol instar al Govern de l'estat a reconèixer públicament i oficialment la unitat del català i instar a les Corts a avançar en la tramitació d’una Llei orgànica de reconeixement i empara de la pluralitat lingüística espanyola. Moció que va rebre l'abstenció del grup municipal de la CUP.

Ciutadans

Aldo Ciprian, portaveu del grup de Ciutadans, va explicar que el seu grup votarà en contra perquè consideren que aquesta qüestió no és prioritària amb la pandèmia.

Va exposar també els seus arguments contraris a la moció amb referències històriques a la Corona d'Aragó i a les conquestes de Jaume I.

CUP

La tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, va argumentar a favor de la moció perquè el seu grup està a favor de tots els avenços que suposarà la moció com la "reciprocitat dels mitjans de comunicació", "el treball conjunt de l'acadèmia" o "fomentar l'ús social del català".

ERC

El tinent d'alcaldia de desenvolupament urbà, Francesc Duch, va defensar la moció perquè "és la llengua única que es parla als Països Catalans", "és un factor de cohesió social i "forma part del nostre patrimoni comú". Ha recordat també que el seu grup ha agegit una esmena a la denominació de Comunitat valenciana per utilitzar País Valencià i la denominació altres denominacions territorials per varietats dialectals.

Amb l'aprovació d'aquesta moció, l'Ajuntament de Sant Cugat es compromet a impulsar la unitat del català.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem