Sant Cugat avança per acabar amb l'interinatge a l'Ajuntament

Més de la meitat de la plantilla de l'Ajuntament de Sant Cugat està formada per treballadors interins

Més de la meitat dels treballadors de l'Ajuntament de Sant Cugat són interins. Una situació que afecta el 53% de la plantilla del Consistori i d'altres organismes municipals com el Patronat d'Educació, l'Organisme Autònom del Centre Cultural i l'Institut de Gestió Estratègica. En total són 410 treballadors, alguns dels quals fa més de vint anys que són interins. De fet, el col·lectiu fa mesos que surt al carrer per denunciar la "precarietat" que pateixen.

Més info: Els interins de l'Ajuntament de Sant Cugat tornen al carrer per reclamar la fixesa

Per resoldre aquesta realitat, l'Ajuntament de Sant Cugat ha presentat un pla d'estabilització per acabar amb la situació d'interinatge de molts treballadors. La Unió Europea ja va aprovar una nova normativa per acabar amb els interins a l'administració pública, fixant el 2024 com a data màxima perquè els treballadors en aquesta situació no representin més del 8% de la plantilla. 

El pla d'estabilització preveu la convocatòria de 308 places ocupades actualment per interins. "És molt important per aquesta organització, és una feina que l’Ajuntament tenia pendent de fa molts anys. Estem parlant de 410 persones interines en aquesta casa, d’un percentatge molt alt", va destacar l'alcaldessa, Mireia Ingla, que reconeixia: "Algunes persones fa més de 20 anys que són interins, amb la conseqüent preocupació i malestar que generava".

Concurs de mèrits i oposicions

La proposta del govern santcugatenc consisteix en dos models de concurs:

  • 253 places es cobriran a través d'un concurs de mèrits (on es primarà l'experiència i currículum). En aquest cas, seran les places ocupades per interins des d'abans de 2016. Al no ser oposicions, els interins tindran més possibilitats de guanyar la plaça, ja que es valorarà l'experiència i currículum
  • 55 places a través d'oposicions obertes pels llocs de feina ocupats entre el 2016 i el 2017.

 

Mireia Ingla va assenyalar que es tracta d'una "excel·lent notícia" i destacava la "bona feina" feta amb els sindicats. El calendari estableix que aquestes places s'han d'assignar abans d'acabar l'any 2024. "La nostra organització treballarà per garantir els drets d’aquests treballadors", va emfatitzar l'alcaldessa. Junts per Sant Cugat i Ciutadans van donar suport al govern d'ERC, PSC i CUP en aquest pla.

A més, l'Ajuntament contractarà un nou càrrec directiu que gestioni l'àrea de Recursos Humans per tal que lideri tot aquest procés d'estabilització. El següent pas és començar a negociar amb els sindicats com seran les bases dels processos d'oposició i concursos de mèrits, amb l'objectiu de donar més opcions als treballadors que fa més anys que són a l'administració municipal.

Satisfacció a mitges

Irene Castro, del sindicat IAC-CATAC mostra la seva satisfacció per aquest pas de l'Ajuntament de Sant Cugat i destaca la importància d'acabar amb la situació dels interins: "Hem posat tots els nostres mitjans i col·laboració amb l’organització perquè tot aquest procés sigui el més exitós possible i aportar tranquilitat i seguretat jurídica".

Tot i això, destaca que la seva aposta era la fixesa labora, és a dir, convertir en fixes els treballadors interins sense necessitat d'un procés d'oposicions o concurs de mèrit. "Si s’hagués produït com nosaltres crèiem, reconeixent l’abús de la temporalitat, hagués sigut molt millor per tots. Ara han de passar tot un procés. La voluntat és estabilitzar tots els interins, però no tenim la certesa que es produeixi. És la inseguretat que tenim. Reconeixent la fixesa s'hauria evitat el risc que algú no ho superi", assenyala.

Una situació "terrible"

En aquest sentit, recorda que els interins ja han passat un procés de selecció: "Els sistemes de selecció de l’oposició és per accedir a l’administració i nosaltres ja som dins. El sistema està pervertit per part de les administracions". A més, Irene Castro detalla que molts interins han presentat demandes contra les administracions per la seva situació de temporalitat i en molts casos la justícia ha dictaminat que s'han de convertir en treballadors fixes sense cap procés. En aquest sentit, apunta que l'Ajuntament també té recursos contenciosos en aquest sentit. Unes demandes que estan en qüestions prejudicials al Tribunal Europeu: "L’ideal seria no haver-les de tirar endavant"

Amb tot, qualifica la situació dels interins de "terrible", amb molts treballadors en "abús de temporalitat" durant més de 10 o 20 anys: "Per una banda hi ha la inseguretat. La situació de la fixesa en la funció pública et permet estar en una posició de neutralitat i les teves decisions com a tècnic no es veuen afectades per la vinculació política. A més, el interinatge vulnera els drets de promoció, el personal no se li ha permès promocionar i està en una situació enquistada sense poder fer una carrera administrativa".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem