Sant Cugat es consolida com a fortí independentista

Gairebé el 60% dels vots en les eleccions europees i municipals a Sant Cugat van ser per partits independentistes

Les eleccions municipals de 26 de maig han deixat un ple municipal amb 18 dels 25 regidors de partits independentistes. Malgrat ser eleccions locals, és una de les conclusions que es poden extreure. El 60% dels vots van ser per partits que defensen la independència. D'aquesta manera, Sant Cugat es consolida com un dels fortins de l'independentisme a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, on els independentistes no arriben ni de bon tros a la meitat dels vots.

En les municipals

En relació a les municipals de 2015, la xifra de regidors independentistes es manté en divuit regidors a Sant Cugat, malgrat que el percentatge de vot ha caigut, passant del 64 al 59%. En vots absoluts, els partits independentistes han guanyat gairebé 3.000 vots des de les municipals de 2015, tant per l'augment del cens com de la participació.

Pel que fa als partits que rebutjen la independència, representaran 7 dels 25 regidors de Sant Cugat, com fins ara. Tot i això, val la pena ressaltar que els partits no independentistes amb representació han passat de quatre a dos, ja que PP i Sant Cugat en Comú han quedat fora. PP i Cs són la bandera contrària a la independència, mentre que Junts per Sant Cugat, ERC-MES i CUP en són partidaris.

Pel que fa al percentatge de vot, les formacions no independentistes han crescut més de sis punts des de les municipals de 2015, augmentant del 33 al 39%. Malgrat que CiU ja es presentava com a sobiranista (havia promogut el 9-N i defensat el Sí-Sí), en les eleccions municipals de 2019 es presentava un partit que recollia el testimoni d'Unió Democràtica i que s'ha oposat a la independència, Units per Sant Cugat, que pot haver recollit part dels vots de l'antiga CiU. En vots totals, els partits contraris a la independència han guanyat des de les municipals de 2015 més de 5.000 vots.

Així, en municipals, els partits contraris a la independència han guanyat pes en els últims quatre anys a Sant Cugat.

Evolució en les eleccions

En les últimes cinc eleccions celebrades a Sant Cugat (municipals 2019, europees 2019, generals 2019, catalanes 2017 i generals 2016), els partits no independentistes han guanyat a Sant Cugat en les dues eleccions espanyoles, mentre que els independentistes s'han imposat en municipals, europees i catalanes. I és que sovint el factor que determina el vot dels ciutadans és diferent segons el comici i no sempre s'explica pel fet nacional.

Les eleccions catalanes de 2017, després de l'empresonament dels líders polítics i l'1-O, van marcar la xifra més elevada de vots totals per l'independentisme. En total, van rebre el suport de gairebé 30.000 santcugatencs, una xifra similar als votants del SÍ en el referèndum de l'1 d'octubre. S'ha de tenir en compte que aquests comicis catalans van registrar la participació més elevada de la història de Sant Cugat. En canvi, en les generals de 2016, els independentistes van rebre menys de 20.000 vots i poc més del 40%. En canvi, en percentatge de vot, les municipals del passat 26 de maig han sigut les més positives per l'independentisme, amb gairebé un 60%.

Pel que fa als partits contraris a la independència, el millor resultat en vots a Sant Cugat el van rebre a les generals de 2019, amb més de 25.000 vots. En percentatge de vot, en canvi, les eleccions més profitoses van ser les generals de 2016, amb més del 55%.

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem