Torra: "La no investidura de Puigdemont és la conseqüència de moltes desavinences"

El president Quim Torra ha visitat Sant Cugat per presentar el seu llibre 'Les hores greus'

El president Quim Torra ha presentat a Sant Cugat el seu llibre Les hores greus en un acte d'Òmnium Sant Cugat al Celler Modernista. El TOT va poder parlar 5 minuts amb Torra per fer aquesta entrevista.

Més info: Torra a Sant Cugat sobre la Covid-19: "No teníem els recursos per donar-li resposta"

Durant la seva intervenció ha dit que està amb l'alliberament nacional de Catalunya, però sentim a parlar molt de la gestió de la pandèmia i que creu que Catalunya ha de ser independent perquè ha de poder gestionar els nostres propis recursos, Però només per això ha de ser independent?
No, és evident que la lluita per a l'alliberament nacional comporta molts altres aspectes, però en un moment en què es qüestiona si ara no és el moment de seguir endavant cap a la independència i que ens hem de centrar en la gestió del dia a dia, jo reivindico tot el contrari que les dues coses van juntes i s'ha d'entendre des d'aquest punt de vista.

Pot ser que amb les dues qüestions, la nacional i la gestió dels recursos, no es pugui convèncer tanta gent a apostar per la independència.
La meva experiència crec que pot servir per això, per fer veure que una Generalitat, sense recursos i, a sobre, amb el confinament i amb l'aplicació del 155 sanitari, així davant d'una altra possible situació catastròfica no podrem atendre la ciutadania com ens mereixem.

Que tinguéssim el 100% de la gestió és sinònim que ho féssim millor que el govern espanyol?
Jo sóc independentista, perquè crec que si som independents podrem atendre millor a la gent, sense cap mena de dubte.

Per què ho faréim millor? 

Perquè senzillament coneixem el país al qual ens estem dirigint, no cal que ens manin a 500 quilòmetres de distància.

És una qüestió de proximitat?
No, els pobles solen autogovernar-se ells mateixos. Diria que els suecs es governen ells mateixos, que els noruecs es governen ells mateixos... Doncs els catalans aspiren governar-se ells mateixos, no cal que ens manin des de fora.

Se'n penedeix d'haver sigut president de la Generalitat?
En absolut. Estic orgullosíssim, és el més gran honor de la meva vida.

Repetiria?

I tant.

També li han dit sovint que ha estat el president a l'ombra del president Puigdemont. Subscriu aquestes paraules?
No. Jo he sigut el president de Catalunya tenint en compte que tenim un president a l'exili, i a mi em semblava que era una situació que no podíem normalitzar de cap de les maneres. Per tant amb tota la meva acció política calia recordar que hi havia un president a l'exili, perquè la situació de Catalunya no és normal i s'ha de recordar sempre.

Ha dit durant la seva intervenció que havia sigut un error no investir el president Puigdemont. Quines conseqüències ha tingut?
La legislatura fa fallida aleshores, perquè el que era seguir amb la lluita per l'alliberament nacional, al meu entendre, implicava investir al president Puigdemont, i no ho fem. Per tant, d'alguna manera, trenquem el que era el camí natural de continuar el camí cap a la independència.

A partir d'aquell moment ja va ser un govern amb desavinences?

Les desavinences ja venien d'abans. i són molt profundes. No és la causa de res, és la conseqüència. La no investidura del president Puigdemont és la conseqüència de moltes desavinences anteriors. Anterior o posteriors a l'1 d'octubre? Des de fa molts anys.

Aleshores amb aquestes desavinences ERC ha de tornar a formar govern amb Junts. Per què?
No només ERC i Junts, ERC Junts i la CUP. Han de governar tots tres perquè la ciutadania vol això. La ciutadania està votant des de fa moltes eleccions el mateix resultat. Està dient "No cal que siguin amics sinó que es posin d'acord, i complexin lleialment els pacte i tirin el camí endavant cap a la independència, però els vull a tots tres". És així de complicada la política catalana.

Sembla però que no es posen d'acord ni amb el full de ruta ni amb el model de país.

Doncs tornaran a trobar-se amb una ciutadania que vota el que vota i està enviant un missatge claríssim. És així.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem