Un Tribunal Constitucional dividit avala la presó preventiva de Romeva

El santcugatenc Raül Romeva va estar més d'un any i mig en presó preventiva

El Tribunal Constitucional ha avalat la presó preventiva que va dictar el Tribunal Suprem contra l'exconseller santcugatenc Raül Romeva. La sentència, feta pública aquest 25 de febrer, considera que la mesura cautelar responia a "finalitats constitucionalment legítimes" com són evitar el "risc de fuga" i el de "reiteració delictiva".

A més, consideren que les resolucions recorregudes per Romeva "expliquen quin és el supòsit pel qual s'acorda la presó provisional, a saber, els indicis racionals de la intervenció del demandant en uns fets presumptament constitutius de delictes greus".

Raül Romeva va estar en presó preventiva des del 23 de març de 2018 fins al 14 d'octubre de 2019, quan el Tribunal Suprem el va condemnar a 12 anys de presó. Abans, ja havia estat en presó preventiva del 2 de novembre de 2017 al 4 de desembre del mateix any.

Més info: Romeva, condemnat a 12 anys, i Sant Cugat reacciona

Divisió al Tribunal Constitucional

Tres magistrats han discrepat i argumenten en un vot particular conjunt que s'hauria hagut de valorar l'adopció d'una cautelar menys lesiva. El vot particular discrepant el signen Juan Antonio Xiol Ríos, Fernando Valdés-Dal-Ré i María Luisa Balaguer Callejón. Afirmen que hauria estat procedent estimar el recurs d'empara i anul·lar les resolucions impugnades per Romeva.

Creuen que hauria calgut valorar una mesura menys lesiva pels interessos constitucionals vinculats al dret de representació de Romeva i valorar el context, és a dir, que s'estava aplicant l'article 155 a Catalunya.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem