Valldoreix demana una moratòria per aplicar la Zona de Baixes Emissions a Sant Cugat

L'EMD també ha votat a favor d'ampliar la infraestructura de càrrega de vehicles elèctrics i la una campanya per prevenir el suïcidi juvenil

La Junta de Veïns de l'EMD de Valldoreix d'octubre ha aprovat les tres mocions presentades: increment de la infraestructura de càrrega de vehicles elèctrics, moratòria de les sancions per la Zona de Baixes Emissions i una campanya per prevenir el suïcidi juvenil.

D'aquesta manera,Valldoreix a demanat una moratòria per l'aplicació de sancions per la Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat, a instàncies de Ciutadans El vocal de cs, José Miguel García, ha explicat que la mesura de la ZBE "afecta les classes més desafavorides" i que no hi ha prou transport públic per donar alternativa a les persones que es quedaran sense poder usar el cotxe. Al·legant que no hi ha hagut temps perquè els usuaris i la institució s'adaptin, demana un any de moratòria. La CUP, tot i estar d'acord en la manca d'alternatives, s'ha declarat en contra de la moratòria i ha denunciat que el partit taronja tregui la carta de l'ecologisme per allò que li interessa. La moció ha quedat aprovada amb el suport de Junts.

En paral·lel, la primera moció va ser proposada per Junts Valldoreix en favor d'incrementar la infraestructura pública i privada de càrrega de vehicles elèctrics a Valldoreix. Ferran Margineda, vocal de la CUP-PC, ha volgut esmenar les propostes de Junts: "Els cotxes elèctrics també contaminen. Volem que s'inverteixi en transport públic i altres alternatives. Espanya té de les electricitats més cares d'Europa. ERC-MES també s'ha mostrat en contra de la moció per desacord amb el punt número 5 sobre establir un marc de col·laboració entre operadors públics i privats. Susanna Herrada, del grup proposant, ha explicat que tenen plantejat esmenar la moció. (junts). El projecte ha quedat aprovat amb el suport de Ciutadans i PSC.

Els acords també inclouen impulsar les "places o carrers elèctrics", espais amb infraestructura de càrrega pública múltiples, establir una línia de suport tècnic, i establir un marc de col·laboració entre operadors públics i privats que permetin la implementació dels punts de càrrega VE.

 

L'última moció del dia ha estat presentada per Esquerra Republicana de Catalunya - Moviment d'Esquerres per l'acompanyament i la prevenció del suïcidi juvenil. Lluc Cahís, portaveu del partit proposant, ha exposat que el suïcidi és la causa número 1 de mort juvenil al país i que n'ocorre un cada cinc dies. "Un quart de la població ha tingut idees de suïcidi i el 7% ho ha intentat", ha explicat Cahís. "La primera causa d'això són els trastorns mentals, amb un 90% dels casos, per això cal posar l'enfocament aquí". El republicà també ha fet incís en les causes que afecten la salut mental del jovent com que l'índex d'edat d'emancipació sigui la més baixa de la història, o que l'atur juvenil se situï encara en un 40%.

Casta ha demanat sumar-se des del PSC a la moció: "De les coses més greus que poden passar és que el jovent prefereixi morir que continuar en la nostra societat". La CUP i Junts també s'han sumat com a proposants i la proposta ha quedat aprovada per unanimitat amb el suport de Ciutadans. "El suïcidi provoca ja el doble de morts que els accidents de trànsit", ha lamentat García.

Els acords que queden aprovats amb la moció inclouen:

  • Dissenyar i implementar una campanya de prevenció del suïcidi juvenil (informant també dels serveis i recursos existents) i en contra l’estigma envers les persones amb trastorns mentals abans de maig del 2022.
  • Declarar Valldoreix vila compromesa amb el benestar emocional i la salut mental. Així mateix, commemorar públicament des de l’EMD de Valldoreix el dia internacional de la prevenció del suïcidi (10 de setembre).
  • Elaborar un protocol de prevenció del suïcidi juvenil per incorporar les actuacions necessàries en l’àmbit de la prevenció.
  • Instar al Departament de Salut a donar suport sanitari a l’EMD de Valldoreix i a l’Ajuntament de Sant Cugat en el concepte ampli de salut per tal de prevenir trastorns i afectacions mentals i garantir un benestar emocional, evitar medicacions posteriors, problemes convivencials o fracassos escolars.

A més, el Ple ha tingut dificultats per aprovar l'acta de la passada junta per desacords en la manera com es van fer les votacions. Finalment ha quedat aprovada i s'han entrat per urgència quatre punts votats al setembre i aprovats per vot de qualitat (quan hi ha un empat el vot del president val el doble). S'han tornat a votar els punts i ha sortit el mateix resultat.

 
Comentaris

Destaquem