35 anys de l'evolució de Sant Cugat en imatges: de poble a ciutat

El TOT Sant Cugat celebra els 35 anys amb quatre especials sobre l'evolució de la ciutat durant les últimes tres dècades

El TOT Sant Cugat va néixer el 28 de novembre de 1985. Enguany celebra els 35 anys de vida i ho fa amb quatre especials a la revista del TOT per repassar l'evolució de Sant Cugat. Un període que ha transformat la vila d'un poble rural a una ciutat de més de 90.000 habitants.

Llavors, Sant Cugat tenia menys de 32.000 habitants. El que avui en dia coneixem com a Coll Favà, Parc Central o Can Mates eren camps que encara dibuixaven el paisatge rural del Sant Cugat del passat. Els cotxes passaven pel carrer de Santiago Rusiñol, per la plaça d’Octavià o creuaven la via del tren a l’estació per anar a Valldoreix.

mans sant

La riera o els safareigs

La riera encara es podia observar descoberta a la rambla del Celler, on hi havia el camp de futbol. La Condiesel era el símbol industrial d’una ciutat a la que tot just s’havia instal·lat HP. Sant Cugat era un poble que començava a ser ciutat, però mantenir ben viu el seu esperit: al celler cooperatiu encara hi anaven alguns pagesos a fer el seu vi, cases històriques del centre ja desaparegudes es mantenien en plena esplendor i retalls de la història santcugatenca, com els safareigs, es conservaven. O comerços històrics que ja no hi són, com Cicles Cardona, la Cistelleria de cal Bolet o La Fabriqueta.

No hi havia els Túnels de Vallvidrera, que van suposar un punt d’inflexió. Ni el Teatre-Auditori, ni els Cinemes, ni els tres CAPs, ni l’Arxiu, ni els centres socials de La Floresta, Les Planes ni Mira-sol. Així era el Sant Cugat de fa trenta anys, un poble agrícola que començava a evolucionar cap a una ciutat referent del país.

Moltes coses han canviat des de llavors, però n’hi ha una que sobreviu, com l’essència del poble: el TOT Sant Cugat, nascut al novembre de 1985. 35 anys després, el TOT continua sent el vincle amb el poble que és ciutat.

Un repàs en imatges

Camps i vinyes: En 35 anys Sant Cugat ha experimentat un canvi impressionant, un creixement que pràcticament la fa irreconeixible. A la imatge es pot comprovar el que és avui Coll Favà. Els camps i les vinyes encara dibuixaven l’essència d’un poble que lluita per mantenir viva l’essència.

camps coll fava

Santiago Rusiñol: El centre de Sant Cugat ha canviat molt des de 1985. Per exemple, pel carrer de Santiago Rusiñol hi aparcaven i passaven cotxes diàriament. No va ser fins al 2003 quan es va vianantitzar.

Captura de pantalla 2020 11 06 a las 12.46.38

Torreblanca: El mercat de Torreblanca es va inaugurar el 1987 i tot al seu voltant eren camps. No hi havia ni cinemes, ni barri.

torreblanca

Camp de futbol: Pel camp de futbol de terra de la rambla del Celler hi van passar moltes generacions de santcugatencs amb els colors del Sant Cugat FC. Va acollir entrenaments del Mundial 82.

camp futbol rambla celler

Rambla del Celler: La riera de Sant Cugat va ser visible a l’últim tram de la rambal del Celler fins al 1995, quan va començar la seva cobertura. El 1983 un aiguat va provocar una inundació molt important a Torreblanca.

rambla del celler
gemma estape

L’estació: Els cotxes circulaven per l’estació i per anar a Valldoreix s’havia de creuar un pas a nivell amb barreres a la via del tren.

estacio sant cugat

Safareigs: El 1985 encara hi havia els safareigs, a tocar de l’estació, al carrer que porta el seu nom. Van ser enderrocats als anys 90.

safareigs sant cugat

Túnels de Vallvidrera: Els Túnels , factor clau pel creixement de Sant Cugat, es van inaugurar el 1991 després de dècades d’obres.

tunelsvallvidrera2

La urbanització de Coll Favà: Coll Favà va ser un dels nous barris que es va impulsar amb el creixement de la ciutat als anys 90. A la imatge, el procés d’urbanització del barri l’any 1994, quan tot just hi havia només una promoció edificada.

coll fava

Festa Major: Sant Cugat ha canviat molt des de 1985, però activitats com el Concurs d’Arrossos s’han mantingut vives i han crescut.

concurs arrossos

La Mitja Marató de Sant Cugat: Va néixer el 1985, com el TOT. Una cursa ja històrica a la ciutat.

marato

Ciclisme: Cursa ciclista en el seu pas per Santiago Rusiñol, organitzada als anys 80 per la Unió Ciclista, entitat fundada als 50.

ciclista

El TOT: El carrer de Sant Antoni, on es troba la seu del TOT, també ha experimentat un canvi important, amb la vianantització.

carrer sant bonaventura

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem