Així és com Endesa combat el canvi climàtic

La companyia de la llum té en marxa un full de ruta basant-se els 10 principis del Pacte Mundial de les Nacions Unides

Amb l'objectiu de reduir la petjada ecològica i combatre el canvi climàtic, Endesa desenvolupa des de fa anys diverses iniciatives compromeses amb el medi ambient. La companyia de la llum té en marxa un full de ruta basant-se els 10 principis del Pacte Mundial de les Nacions Unides, tant a escala global com local.


El Pla Estratègic d'Endesa 2018-2020 inclou la sostenibilitat com un dels seus tres eixos transversals i integra entre els seus objectius el compliment dels tres Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) de les Nacions Unides estretament relacionades amb l'activitat de l'empresa: l'ODS 7 sobre accés a energia assequible i no contaminant, l'ODS 9 sobre innovació i l'ODS 13 sobre la lluita contra el canvi climàtic.

Preservar la biodiversitat autòctona

La tortuga mediterranea és una espècie protegida FOTO: Cedida

Endesa desplega un seguit d'iniciatives en matèria de sostenibilitat ambiental, social i econòmica per a contribuir a la millora de l'actual sistema d'energia. Exemple d'això són accions com la preservació de la biodiversitat:

Pel que fa a la protecció animal, la companyia té en marxa un projecte de protecció de l'avifauna en estructures elèctriques a tot Catalunya i en col·laboració amb Birding Natura, per evitar l'electrocució d'aus i ajudar que els animals que han patit un accident en aquest sentit. Igualment, Endesa impulsa plans per preservar les colònies de ratpenats que viuen entorn les centrals hidràuliques, a més de millorar l'entorn dels ossos al Pirineu lleidatà, treballar en el seguiment i l'estudi de la població del gaig blau, impulsar la reproducció de la tortuga mediterrània i rescatar la fauna piscícola i altres espècies dels canals de Balaguer, Gavet i Seròs quan es realitzen treballs de manteniment i millora. De la mateixa manera s'aposta per la conservació d'espècies com el trencalòs, aufrany, i altres tipus d'àligues i voltors.

A banda d’aquests exemples Endesa fomenta la neteja i la cura de la massa forestal del voltant de la xarxa elèctrica a tota Catalunya, i que l'any passat va tenir un cost de 22 milions d'euros, per evitar incendis i a més crea projectes de divulgació ambiental i plans per aconseguir una millor eficiència energètica a les centrals hidràuliques.

La companyia de la llum fomenta un pla de protecció de l'avifauna FOTO: CedidaUna acció per rescatar peixos i altres espècies FOTO: CedidaLaserterapia per recuperar aus que han patit un accident FOTO: Cedida

Objectiu: Un món més verd

Endesa promou la mobilitat sostenible dels empleats quan es desplacen per motius laborals i personals FOTO: Cedida

I és que Endesa aspira a tenir un paper essencial en la transformació del model energètic a través de l'electrificació de la demanda, una electricitat generada amb fonts renovables i no contaminants, i en el que el consumidor sigui el protagonista. A més, la companyia desenvolupa el Pla de Sostenibilitat 2018-2020 amb 4 línies estratègiques:

  1. Creixement a través de tecnologies i serveis baixos en carboni: l'objectiu és ser una empresa lliure d'emissions de CO2 el 2050. Per fer-ho s'ha elaborat un pla de descarboni del mix energètic, garantint la seguretat i la qualitat de subministrament amb una reducció d'emissions i l'increment de la inversió de les energies renovables. En aques setnti del 2005 al 2017, Endesa va aconseguir reduir les seves emissions absolutes de CO2 en un 32%. 
  2. Petjada ambiental: el pla inclou reduir els principals indicadors ambientals per promoure la conservació de la biodiversitat a través de la cerca de l'excel·lència en la gestió ambiental.
  3. Eficiència Operativa i Innovació: inclou línies d'actuació per promoure l'eficiència i la qualitat en la gestió dels actius de generació i distribució i la promoció de la mobilitat sostenible dels empleats quan es desplacen per motius laborals i personals.
  4. Compromís amb el territori: Endesa fomenta la integració de la sostenibilitat en tota la cadena de valor de l'empresa i busca donar suport a iniciatives locals que promoguin el desenvolupament socioeconòmic i l'educació mediambiental.
 
Comentaris

Destaquem