L'Ajuntament té detectades 9 persones sense llar a Sant Cugat

L'Ajuntament presentarà un programa per oferir habitatges a persones sense llar de Sant Cugat

L'Ajuntament de Sant Cugat té detectades 9 persones sense llar a la ciutat. 4 persones dormen al carrer, 3 estan vivint en furgoneta o cotxe i 2 són en un allotjament temporal. Hi ha 8 homes i 1 dona i tenen una edat compresa entre els 20 i 50 anys. Cal tenir en compte que la variabilitat i la mobilitat en les persones que no tenen llar és molt alta i que aquestes xifres varien.

Per fer front a aquesta realitat, l'Ajuntament ha reforçat el protocol d'actuació d'atenció a les persones sense llar que dormen al carrer. "La voluntat és ajudar al màxim possible aquestes persones i oferir-los recursos i alternatives habitacionals perquè puguin millorar la seva situació, encara més davant el fred intens que fa durant els mesos d’hivern", explica el Consistori en un comunicat.

En els darrers mesos els departaments de Serveis Socials i la Policia Local han treballat conjuntament per perfeccionar el protocol i el circuit d’atenció al sensellarisme. El resultat ha estat un document que recull i estableix totes les accions a realitzar. Entre altres, s'ha establert un circuit de comunicació diari.

Habitatges per persones sense llar

Alhora, e’està oferint a les persones sense sostre que fan ús temporal d’un centre d’acollida un servei de cura d’animals de companyia. Als centres d’acollida no és permesa l’entrada amb animals i la voluntat és que l’àrea de Benestar Animal pugui activar la xarxa de voluntaris per tenir cura temporal d’aquests animals.

Properament l’Ajuntament iniciarà una prova pilot per oferir habitatges a persones sense llar. S’adreçarà a les persones sense llar que hagin acceptat recursos de millora de la seva situació

Què s’ofereix a les persones sense llar?

Els Serveis Socials ofereixen diferents recursos per millorar la situació d’aquestes persones: ús d’una pensió, relloguer d’habitacions o dutxes i menjador social a Càritas. En la majoria de casos les persones sense llar en un primer moment no accepten cap tipus de recurs. Tot i això, després d'establir un vincle, accepten poc a poc algunes de les ajudes.

Com a servei d’atenció d’urgència, l’Ajuntament té un conveni amb el Centre d’atenció a les urgències i emergències socials de Barcelona, que serveix per atendre situacions d'urgències. Si la persona accepta, s’ofereix allotjament per una nit o cap de setmana i després els Serveis Socials realitzen una recerca d’allotjament alternatiu més estable.

Actuacions en cas d’onada de fred

En situacions d’onada de fred, Serveis Socials actua per atendre els casos de persones sense llar i també de persones amb llar però amb vulnerabilitat social (persones que viuen en habitatges aïllats o sense xarxa social i familiar). S’ha elaborat un llistat amb aquest col·lectiu i des de Creu Roja en avisos d’onada de fred (o calor) contacten amb ells per detectar qualsevol necessitat.

En casos de nevada una tècnica de Serveis Socials acompanyada per Policia o Protecció Civil visiten totes les persones d’aquest llistat per conèixer les necessitats (mantes, menjar, butà, llenya, ....) o bé comprovar si cal activar algun recurs d’allotjament alternatiu temporal.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem