Angeleta Ferrer i Molière de Villeneuve d'Ascq: 20 anys de relació i intercanvis

Enguany se celebra el 20è aniversari dels intercanvis entre els alumnes de francès de l'Angeleta Ferrer i els alumnes de castellà del collège Molière de Villeneuve d'Ascq

L'IES Angeleta Ferrer ja ho té tot a punt per celebrar, conjuntament amb el Collège Molière de Villeneuve d'Ascq els 20 anys de la seva relació, que es basa en un intercanvi anual entre els alumnes de francès (3r d'ESO) del centre santcugatenc i els alumnes de castellà del centre francès: "Nosaltres anem a Ascq abans de la setmana santa, i ells vénen aquí després", explica qui actualment coordina aquests viatges, la professora de francès de l'Angeleta Ferrer, Helene Fabre.

Per això, el pròxim dijous 2 de maig, el gimnàs de l'Angeleta Ferrer serà l'escenari d'una gran festa d'aniversari, en la qual participaran els alumnes i els professors dels dos centres, a més de l'alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, i el Cònsol de França. Una festa en la qual hi haurà música, diverssió, actuacions i, sobretot, molts records.

 

L'intercanvi

El viatge que fan els alumnes del centre santcugatenc cap al poble francès és de 10 dies, 2 dels quals sel's passen viatjant ja que hi van amb autobús, i un altre se'l passen a París, la qual cosa "fa molta il·lusió als alumnes", com explica Fabre. A més, però, realitzen sortides culturals per conèixer els elements més característics del poble que visiten. De fet, el treball de sintèsi d'aquests alumnes de francès es basa en aquest viatge. Un viatge que als alumnes "els agrada molt i sempre estan expectants", com apunta la professora de francès de l'Angeleta Ferrer que, a més, també explica que per trencar el gel abans de viatjar a una llar desconeguda, es fan les parelles de l'intercanvi amb antel·lació, i els alumnes es comuniquen a través de whatsap i les xarxes socials per conèixer-se abans de veure's en persona i passar uns dies a casa de l'altre.

Cal destacar que aquest intercanvi, ja consolidat, ha aconseguit augmentar el nombre d'alumnes que estudien francès a l'Angeleta Ferrer - és una optativa: "Quan van començar aquests viatges, potser eren entre 15 i 20 alumnes els que feien francès. Ara solem ser entre 30 i 35", afirma Fabre. I és que l'objectiu principal, a banda de gaudir de l'experiència, és "fomentar que els alumnes d'un i de l'altre centre puguin estar junts i practicar el francès i el castellà".

 

La curiosa història de l'inici

Aquest intercanvi, que ja fa dues dècades que dura, va començar d'una manera ben curiosa: durant el curs 1998 - 1999, l'aleshores director del Collège Molière de Villeneuve d'Ascq va enviar una carta a l'Ajuntament fent la proposta d'un intercanvi amb un centre educatiu de Sant Cugat. En rebre la sol·licitud, l'Ajuntament va fer-la arribar a tots els centres del municipi, i va ser l'Angeleta Ferrer qui es va decidir en acceptar-la.

A partir d'aquí, qui en aquella època era la professora de francès del centre, Neus Maynou, es va posar en contacte amb el professor de castellà del centre francès, Daniel Millet. Maynou va agafar un tren fins al poble francès, es va conèixer amb Millet, es van caure bé, i van iniciar el projecte que, després de l'èxit del primer any, s'ha anat fent gran fins a celebrar el 20è aniversari.

 

 
 
Comentaris

Destaquem