Aristoy, regidora de Salut, sobre la falta de material: "Vam anar una mica tard"

Entrevista amb Gemma Aristoy, regidora de Salut, per conèixer com ha afrontat l'Ajuntament la pandèmia del coronavirus

Gemma Aristoy és la regidora de Salut de l’Ajuntament de Sant Cugat. Malgrat que les competències en salut són bàsicament de la Generalitat, ha hagut de fer front a la pandèmia del coronavirus en l’àmbit local, abordant la situació a les residències, amb 120 morts, o la falta de material de protecció que hi ha hagut, especialment a l’inici de la crisi sanitària.

Quines van ser les primeres passes de l’Ajuntament en l’inici de la pandèmia?

En l’àmbit local tenim poca competència en salut. A l’inici, vam explicar la realitat del municipi al CAP, posant damunt la taula la gran quantitat de residències que tenim. Eren conscients i des de l’inici tenien un equip de suport a les residències de 4 metges i 4 infermers.

Justament en les residències és on hi ha hagut més afectació. Com s’ha abordat?

Fèiem trobades setmanals amb els responsables perquè ens manifestessin les necessitats que tenien, que principalment era la mancança de material. Des del CAP ens han dit que les residències han fet una feina excel·lent, s’han hagut de convertir en minihospitals.

De les 910 persones grans en residències de Sant Cugat, n’han mort 120. Ha fallat alguna cosa?

Segurament és una reflexió més social i com volem que siguin aquestes residències i el valor que li donem, posant en relleu la tasca dels treballadors i les condicions en què treballen. Hi ha sous molt baixos i una dedicació molt intensa. Segur que han fallat coses. A nivell de país caldria una reflexió sobre el valor que li donem a aquests espais de cura.

"Inicialment costava molt trobar mascaretes"

Hi ha hagut diferències entre residències privades i públiques?

El CAP ens ha dit moltes vegades que tant la pública com les privades ho han donat tot per cuidar de la millor manera possible les persones residents. No hem fet cap distinció. Hem facilitat el material a totes.

Ha faltat material de protecció durant la pandèmia?

Ha estat una realitat, és una de les coses que s’haguessin pogut millorar. Vam anar una mica tard i tot va ser molt ràpid. Ho vam intentar fer el millor possible i vam fer compra de molt material. Inicialment costava molt trobar mascaretes i el que ens arribava ho vam distribuir a les residències. Els estocs estaven esgotats al principi.

Moltes empreses, entitats i persones han col·laborat per disposar de material sanitari.

La ciutadania s’ha abocat, elaborant mascaretes, material de protecció... Amb això vam trampejar els primers dies, que costava molt trobar material homologat. S’ha de posar en valor la predisposició per ajudar en una situació tan crítica. La ciutadania no ha fallat.

"Al CAP de Sant Cugat no han faltat mai tests"

Quina ha estat la situació als CAPs?

Els metges tenen molta serenor i van resolent dificultat rere dificultat i la professionalitat no ha fallat. Han pogut fer una atenció molt rigorosa, tant a les persones sospitoses de Covid, per telèfon o presencialment. I no han deixat d’atendre la resta de persones amb altres patologies. L’organització del CAP ha estat excel·lent. Per la part de la Covid, hi ha hagut un grup d’atenció a les residències i la resta han seguit indicacions sanitàries per atendre i donar resposta telefònicament. En alguns moments hi va haver saturació en l’atenció telefònica pel neguit de la ciutadania.

Hi ha test de coronavirus al CAP de Sant Cugat?

Al CAP de Sant Cugat no han faltat mai tests. Han estat una mica estrictes i rigorosos amb qui se li feia, però no n’han faltat mai. S’han fet sempre que ha estat necessari.

Hi ha ciutadans que s’han queixat perquè no se’ls hi feia malgrat tenir símptomes.

Al principi hi havia molt neguit i preocupació en ciutadans que només tenien algun símptoma durant dos dies. La PCR la feien quan hi havia una simptologia més acurada, no només un mal de cap. No s’han fet test a grans quantitats, sinó quan hi havia una simptologia clara.

"Crec que hi ha responsabilitat i molta gent és rigorosa"

Li preocupen les imatges d’aglomeracions en alguns parcs o camins de Sant Cugat?

Segurament tenim tendència a veure el que no funciona. Crec que hi ha responsabilitat i molta gent és rigorosa. Ara es requereix un distanciament. Si som rigorosos ara, les fases aniran arriben amb més agilitat. No crec que sigui una gran majoria els que no ho respecten.

Quants santcugatencs han mort per la Covid-19?

No tenim aquesta xifra, hi ha dificultat per saber el nombre de casos exactes perquè hi ha dades barrejades. Però més enllà de les morts, val la pena que posem damunt la taula les persones que s’han recuperat i els professionals que s’han desviscut per atendre l’emergència. Malauradament hi ha hagut morts, però molta gent se n’ha sortit.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem