Arxivada definitivament la querella per estafa processal en el cas d'Oceà Glacial

La justícia dona la raó als propietaris de l'habitatge d'Oceà Glacial i descarta el delicte d'estafa processal

L'Audiència Provincial de Barcelona ha arxivat definitivament la querella per estafa processal que les llogateres de l'habitatge de l'Oceà Glacial havien interposat contra els propietaris. El tribunal s'ha fet seva la sentència del Jutjat de Rubí i ha desestimat el recurs de les inquilines, al qual s'hi va sumar l'Ajuntament de Sant Cugat."No s'aprecien indicis de delicte d'estafa processal", conclou.

Contra aquesta decisió ja no es pot presentar recurs en instàncies superiors. A més, les costes del judici van a càrrec de les inquilines. Les antigues llogateres encara no han rebut la sentència, però es mostren sorpreses per la decisió i no descarten seguir amb la batalla judicial.

L'origen de la querella per estafa processal

Aquest cas forma part de la disputa entre les llogateres i els propietaris d'un immoble situat al carrer d'Oceà Glacial, a Can Trabal. Les llogateres tenien un contracte indefinit, però que es va trencar perquè la propietat va al·legar la ruïna econòmica de l'immoble (és a dir, es van fer unes obres de rehabilitació estructural que tenien un cost superior al 50% de la casa).

Segons les inquilines, la propietat va manipular alguns informes per aconseguir la declaració de ruïna econòmica i, per aquest motiu, va presentar una querella per estafa processal. Ara, la justícia torna a donar la raó a la propietat i descarta aquest delicte. 

Què diu la sentència?

Les inquilines van denunciar que la valoració de l'habitatge s'havia fet a la baixa i les obres s'havien sobrevalorat per aconseguir que el jutjat acceptés al ruïna econòmica. Segons la sentència no hi hauria cap prova d'un engany en cap dels dos casos. 

"Res manifesta l'apel·lant sobre un eventual engany amb relació al preu adjudicat a l'habitatge en les resolucions judicials; i en qualsevol cas tenim constància que es van realitzar obres de rehabilitació de l'habitatge, que va passar d'un estat de deficiències estructurals greus a un de normalitat, el que necessàriament va comportar un cost de rehabilitació aprovat per l'Ajuntament", especifica la resolució. 

El desnonament

Un dispositiu dels Mossos han actuat el lloc de bon matí FOTO: Carmelo Jiménez

El dispositiu dels Mossos en el desnonament d'Oceà Glacial FOTO: Carmelo Jiménez

El 25 de maig de 2022, els Mossos d'Esquadra van desallotjar les inquilines després de l'ordre judicial de desnonament, ja que la justícia havia donat per trencat el contracte en haver-se declarat la ruïna econòmica de l'immoble. Desenes de santcugatencs convocats pel Sindicat de Llogaters es van concentrar a les portes de l'habitatge, tot i que no es va evitar l'actuació. 

Més info: Desallotgen les llogateres de l'Oceà Glacial

D'aquesta manera, les inquilines abandonaven l'habitatge on havien viscut els últims trenta anys com a llogateres amb un contracte indefinit de renda antiga que només es podia anul·lar en determinats supòsits. Un d'ells era la declaració de ruïna econòmica, que té lloc quan s'acometen una obres de reforma que superin el 50% del valor de la construcció. Això és el que van justificar els propietaris per trencar el contracte, a qui la justícia ha acabat donant la raó.

A més, durant els últims anys hi ha hagut acusacions creuades d'assetjament entre les dues parts. I és que es dona la circumstància que les llogateres vivien al pis de dalt de la casa unifamiliar, mentre que els propietaris ho feien a la planta baixa. 

Les antigues llogateres volen mantenir la batalla judicial

Les antigues llogateres encara no han rebut la sentència. Tot i això, una d'elles, la Núria Aliaga, ho valora al TOT: "Quan ens ho van dir, vam quedar parats. Però, la lluita no acaba. Quan tens la veritat, t’impulses a seguir. Encara que estiguem desfets i destrossats". Aliaga manté que tenen la raó i insisteix que es van modificar documents per tal de justificar la ruïna econòmica. 

A més, carrega contra el procediment judicial per no haver citat a declarar a elles mateixes o els tècnics i pèrits que van proposar: "Estem en indefensió perquè només ha declarat una part". "Perds tota l’esperança amb la justícia. Però no es pot deixar córrer. El mal més gran ja l’han fet, que ha sigut fer-nos fora de casa", afegeix. 

Amb tot, Aliaga encara recorda amb patiment el moment del desallotjament, quan els Mossos la van treure a ella i a les seves dues filles de casa: "No ens recuperarem mai d’aquest mal que ens han fet. Va ser brutal i inhumà. No em puc treure del cap les imatges del que van fer a les meves filles, els cops rebentant la porta de casa teva, on has viscut més de 30 anys". 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem