La cirurgia robòtica arriba a Sant Cugat amb l'Hospital General de Catalunya

L'hospital de la ciutat compta amb una innovadora tecnologia que ofereix molts avantatges en els tractaments mèdics del centre

L'Hospital Universitari General de Catalunya (HUGC) ha implementat la cirurgia robòtica a través de la instal·lació d'un robot quirúrgic Da Vinci.

El robot quirúrgic Da Vinci

Es tracta de la tècnica més sofisticada i avançada del món en cirurgia mínimament invasiva disponible actualment i que es caracteritza per aportar més precisió i seguretat a les cirurgies i optimitzar el temps quirúrgic aconseguint la ràpida recuperació dels pacients.

Els serveis d'Urologia, Ginecologia, Otorrinolaringologia, Cirurgia Toràcica i Cirurgia General i Digestiva són els grans beneficiats per aquest sistema quirúrgic avançat.

Quins avantatges ofereix a l'equip mèdic?

La nova tecnologia ve de la mà d'Alomar-Centres Mèdics, que ha facilitat el robot i ha realitzat la formació en el maneig a professionals de diversos serveis de l'Hospital. La plataforma quirúrgica Da Vinci d'última generació permet als cirurgians dur a terme intervencions quirúrgiques a distància mitjançant una consola a través de la qual es controlen uns braços robòtics articulats que reprodueixen els moviments de la mà, canell i dits, i que a més d'atorgar-li més precisió durant la intervenció ofereix una visió ampliada i nítida de l'àrea on s'està intervenint.

Des del servei d'Urologia el Dr. Salvador Esquena explica que, entre els avantatges de la cirurgia robòtica Da Vinci, destaca “la simplificació de les cirurgies, la facilitat i comoditat de moviment del cirurgià durant el procés quirúrgic, la visió real tridimensional que garanteix una gran qualitat i precisió en els detalls anatòmics sense la necessitat d'utilitzar ulleres amb l'obtenció d'excel·lents resultats quirúrgics”. Per això, el robot Da Vinci està especialment indicat en intervencions urològiques, ginecològiques, toràciques, otorrinolaringològiques i de cirurgia general.

A més, l'especialista de l'Hospital Universitari General de Catalunya posa un èmfasi especial que “en les intervencions amb el robot quirúrgic s'eliminen els moviments involuntaris del cirurgià i es redueix el cansament postural en cirurgies de llarga durada en permetre-li estar assegut davant la consola”.

Quins beneficis proporciona als pacients?

Pel que fa als avantatges de la utilització d'aquesta tècnica per als pacients es redueix el dolor postoperatori i les cicatrius són mínimes, ja que permet fer intervencions amb incisions més petites afavorint la recuperació del pacient i reduint el risc de sagnat.
A tall d'exemple, la cirurgia robòtica Da Vinci es pot utilitzar en els següents tractaments entre altres intervencions quirúrgiques en aquestes especialitats:

  • En Urologia per a cirurgia del càncer de pròstata, cirurgia oncològica de ronyó i vies urinàries, cirurgia de la bufeta i cirurgia reconstructiva de la via urinària
  • En Ginecologia per a miomectomies, tumors d'úter, histerectomia o reconstruccions tubàriques.
  • En Otorrinolaringologia per a cirurgia de la síndrome d'apnea obstructiva del son, tiroidectomia i paratiroidectomia transaxil·lar o extracció de tumors.
  • En cirurgia general: per a Cirurgia de còlon i recte, bariàtrica, hepatobiliopancreàtica o del terç inferior d'esòfag, així com múltiples tipus de tumoracions pulmonars i de mediastí.
 
Comentaris

Destaquem