La Comissió de Festa de Tardor demana a les administracions que es prioritzin els recursos

Arrenca la 45a Festa de Tardor amb una taula rodona sobre justícia social i salut pública

La 45a Festa de Tardor ha arrencat amb una taula rodona sobre justícia social i salut pública. La xerrada, moderada per Jordi Pascual, cap de redacció del Cugatenc, ha comptat amb María José Fernández, metgessa d'atenció primària, i Xavi Teis, economista vinculat a les finances ètiques. L'acte, que ha girat entorn de la pandèmia Covid-19, ha començat amb la lectura del manifest de la Festa de Tardor d'aquest any, un manifest que exposa moltes de les problemàtiques que existeixen en l'àmbit social i econòmic.

Durant la xerrada, Teis ha criticat el model capitalista. L'economista ha deixat clar que el considera un model que genera desigualtats en la seva manera de funcionar i que "tendeix a una mercantilització de tots i de tothom", a més ha destacat que és un sistema insostenible en l'àmbit mediambiental i ha aprofitat per vincular-lo amb la problemàtica del canvi climàtic. "Vivim en una societat desigual i cada cop més polaritzada", ha afirmat aportant una sèrie de dades per corroborar-ho. A Sant Cugat hi ha un 45% de persones amb dificultats per arribar a final de mes i un 13% en risc de pobresa tot i ser treballadors. L'economista considera que s'han de plantejar les bases d'un nou sistèmica econòmic i implantar polítiques més fortes en redistribució de la riquesa.

La metgessa María José Fernández ha posat sobre la taula les iniquitats presents durant la pandèmia i abans d'aquesta. "Hi ha desigualtats injustes i evitables", moltes provocades per la classe social, el sexe o gènere, les ètnies o els territoris, ha afirmat. La metgessa ha volgut exposar les principals diferències entre la sanitat a Estats Units i a Espanya, dos models completament oposats, i ha parlat sobre la destrucció de l'atenció primària. Algunes de les dades que ha aportat Fernández són les següents: La gent que viu al carrer té una esperança de vida 27 anys menor que la resta de població. Els barris rics tenen una esperança de vida 8 anys major que els barris pobres. Les malalties que afecten les dones s'estudien menys que les que afecten els homes. Durant la covid hi ha hagut una major incidència en els barris més pobres: més afectats i més mortalitat a Nous Barris que a Sarrià, Sant Gervasi.

La xerrada ha conclòs amb un debat dels assistents on s'ha posat sobre la taula la importància de l'educació i de com aquesta penja de la política.

La 45a Festa de Tardor arriba els dies 21, 23 i 24 d'octubre amb activitats focalitzades al voltant de la pandèmia de la Covid-19 i la crisi econòmica, social i sanitària derivada de la mateixa.

 

Consulta el programa de la Festa de Tardor. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem