La creu de terme ja es va haver de restaurar fa 10 anys

Un castell de foc va obligar a restaurar la creu de terme del Camí dels Monjos

La creu de terme del Camí dels Monjos, que es troba davant del Monestir de Sant Cugat i que aquesta matinada ha estat destrossada per una bretolada, és una creu de perfil flordelisat i d'estil tardogòtic del segle s. XVI. En ella, es mostra en l'anvers el Crist crucificat i al revers la Mare de Déu amb el Nen.

Més info: Destrossen la Creu de Terme del Monestir

Les creus de terme, o anomenades també peirons, són creus de pedra, que habitualment se situaven a l'entrada de pobles o camins per indicar el trajecte. En aquest cas, la creu de terme del Camí dels Monjos indicava el pas cap a Terrassa.

Tanmateix, durant la Guerra Civil, aquesta creu de terme, igual que moltes altres, va ser abatuda. Un cop finalitzat el conflicte bèl·lic, allà cap al 1940, es va poder restaurar i es va ubicar en l'interior de la muralla del Monestir de Sant Cugat.

Domènec Miquel, historiador i comissionat del Monestir de Sant Cugat, ha explicat que la creu ja va patir, ara farà 10 anys, una altra incidència: "La destrossa de la creu de terme del Monestir és una pèrdua i un atemptat contra el patrimoni de Sant Cugat. A més, aquesta creu ja va patir un altre ensurt, quan es va fer un castell de foc aquí dins. En aquesta ocasió, però, les lesions són força greus".

D'altra banda, Àngels Solé, directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, ha analitzat els danys de la creu de terme: "És d'hora per valorar l'estat de la creu de terme. Hem de veure els danys que s'han produït i treballarem una proposta amb l'Ajuntament, el qual podrà presentar-se a la convocatòria d'ajuts en considerar-se un element de patrimoni nacional".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem