Dra. Muñoz: "El col·lapse del sistema sanitari es veu a venir a curt termini"

La Dra. Muñoz, cap d'Urgències de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa, analitza la situació del coronavirus

La Doctora Gemma Muñoz, cap del servei d'Urgències de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa analitza la situació del sistema sanitari en la lluita contra el coronavirus, i explica detalls personals sobre com viuen els metges la seva feina contra la pandèmia o les mostres d'agraïment de la societat.

En una escala de l'1 al 10, en quin punt d'alerta sanitària ens trobem?

Al 10.

Per què?

La situació és força preocupant, perquè veiem que els casos es van doblant dia a dia. Això angoixa molt, perquè no sabem quan acabarà. Per això és molt important que la gent es quedi a casa, és vital. Perquè aquest virus és molt contagiós, aleshores tenim molta població susceptible, que es pot contagiar, i en contagiar-se a la vegada és el fet que ens provoca tot el problema en l'àmbit sanitari.

El risc que el sistema sanitari arribi al col·lapse és real?

Sí, és molt real. De fet, a algunes comunitats ja ha passat, i aquí en alguns hospitals també ja està passant. Es veu venir a curt termini. Per això s'han intensificat totes les mesures de confinament, de guardar les distàncies... És molt important. El pitjor que ens pot passar és tenir persones que necessitin assistència i no poder-els-hi donar perquè no tinguem lloc als hospitals.

"Com a professional sempre intentes donar una assistència amb la millor qualitat possible"

Pels metges també és una situació nova. Com l'estan vivint?

Nosaltres estem preocupats. El fet de treballar més ja ho tenim assumit. Tot el personal, no només els metges, totes les persones que intervenen en l'assistència d'un pacient (infermeres, auxiliars... Tota la infraestructura). La veritat és que com a professional sempre intentes donar una assistència amb la millor qualitat possible. El fet de veure tant volum de feina, una situació nova... El personal ho viu malament.

Creu que l'administració ha estat a l'altura?

Sí. Jo crec que és una situació que sobrepassa. Ningú ho havia viscut, és una situació única. A més el curs de la malaltia i l'evolució del contagi fa que totes les mesures s'hagin de prendre molt de pressa i, en aquest sentit, sí que tothom fa tot el que pot per intentar facilitar al màxim que puguem fer l'assistència dels malalts al màxim. Jo no tinc la sensació que algú no estigui fent tot el que està al seu abast per poder donar resposta a tot plegat.

"Hem de ser molt conscients que tenim una sanitat molt bona"

El sistema sanitari estava preparat per encarar un cop com el del coronavirus?

Hem de ser molt conscients que tenim una sanitat molt bona amb molt bons professionals, a tot arreu. Amb això hem de poder estar orgullosos. Però sí que és cert que, de vegades, no utilitzem els recursos com ho hauríem de fer. No som conscients de tot el que tenim.

Què s'aprendrà de cara al futur d'aquesta situació?

No ho sé. Encara no sabem ben bé com acabarem, quin serà el futur que tindrem quan acabi tota la pandèmia. És una situació molt complex, jo crec que ara la població ens està ajudant molt, s'està quedant molt a casa, està utilitzant els recursos de forma adequada, truquen als telèfons que s'han posat a la seva disposició per veure on han d'anar... L'hospital no és l'únic recurs, els professionals de la Primària estan fent molt bona feina. Això fa valdre el fet que tota la sanitat funcioni coordinada, cada dispositiu ofereix el que ha d'oferir. En aquest sentit, la població està sent molt conscient i ens està ajudant molt. A l'hospital ens ha disminuït el nombre de visites a urgències. Això és molt important i de cara al futur no se'ns ha d'oblidar.

"Per a la majoria de les persones, si estan sanes, aquesta malaltia és molt benigne"

A banda de viure-ho, són al peu del canó i veuen com ho viuen els malalts i els familiars. Què senten?

Hi ha molta por i preocupació per part dels pacients i dels familiars. Per a la majoria de les persones, si estan sanes, aquesta malaltia és molt benigne. És com una grip, que t'obliga a quedar-te a casa. El perill que té és que té un alt contagi i hi ha persones que són molt fràgils, i si es contagien sí que els hi pot afectar més. Aquest és el problema que estem tenint. La gent té por perquè té gent gran a càrrec seu... És normal. Quan hi ha dubtes cal preguntar als professionals, i se'n poden fiar perquè la informació que se'ls dona és molt fiable. Jo els diria que confiïn.

El Covid-19 tindrà un brot esporàdic o ha arribat per quedar-se?

No ho sabem. No tinc resposta. És molt nou per a tothom. Altres tipus de coronavirus sempre han conviscut amb la comunitat, però a aquest en concret no ens hi havíem enfrontat mai. És difícil, no tenim històric per saber com es comportarà.

(Sobre les mostres d'agraïment): "Ens reconforta molt"

Com senten les mostres d'agraïment de la societat?

La veritat és que ens reconforta molt. Nosaltres ho agraïm molt, a tothom li agrada que se li reconegui la feina. Estem molt agraïts, tant dels aplaudiments als balcons, com de cartes d'agraïment... Tots els detalls. Ens sentim molt sostinguts, i això sí que és un sentiment d'unió. Ens sentim més propers a la societat i la societat a nosaltres, i des d'un punt de vista humà, ens agrada molt. Nosaltres som aquí per donar un servei a la població, i el fet que et mostrin que ho saben s'agraeix molt perquè es fa tot molt més fàcil.

Quines mesures d'autoprotecció prenen?

Des que va començar tot plegat ens vam coordinar molt bé amb tots els serveis, vam extremar molt les mesures de protecció. Quan els malalts entraven a urgències els separàvem segons els símptomes. El personal que visita a persones amb símptomes va més protegit, i els separem dels altres pacients que, en principi, no tenen la malaltia. El fet de separar-los físicament i que el personal està molt conscienciat de posar-se els equips de protecció, rentar-se les mans, intentar no sortir d'aquella zona per no contagiar a la resta de l'hospital... Ha estat un esforç de molts equips. Ha comportat un esforç de tota l'estructura, a escala organitzativa tothom ha posat el que estava en la seva mà. El fet de coordinar-se amb l'Atenció Primària, a l'hora de fer el filtratge de pacients ha fet que puguem assumir més capacitat dins de l'hospital. Són situacions molt complicades, i surten les coses bones de tothom.

 
Comentaris

Destaquem