Es podrà declarar telemàticament des del Jutjat de Pau de Sant Cugat

Els santcugatencs fa anys que poden fer la majoria de tràmits per internet i aquest any també podran declarar al jutjat de forma telemàtica amb l’ajuda d’un servei pioner que ha impulsat el Jutjat de

La COVID-19 ha accelerat la digitalització de la societat i també ha permès avançar en el procés de transformació de l’àmbit jurídic. A Sant Cugat una mostra d’aquests canvis es podrà veure ben aviat amb el nou servei que oferiran els Jutjats de Pau de la ciutat. “Primer farem proves de funcionament i després obrirem l’eina als santcugatencs”, ha declarat Ana Maria Osa, jutgessa de pau de Sant Cugat. Un servei que és fruit de l’esforç dels Jutjats de Pau i de les gestions fetes amb els organismes pertinents com ara l’Ajuntament de Sant Cugat, el Tribunal de Justícia de Catalunya o la Conselleria de Justícia de la Generalitat. “Ara només estem pendents de tenir un telèfon a la sala on es faran les declaracions telemàtiques”, ha explicat Osa. Quan aquest últim pas sigui una realitat, els residents i els representants de les empreses amb seu a Sant Cugat podran declarar des de la ciutat a qualsevol dels jutjats de Catalunya.

Iniciativa pionera a Catalunya

Aquesta mesura és única al país i es preveu replicar-la a totes aquelles poblacions que tinguin un volum similar de demandes jurídiques i que no tinguin un jutjat propi per fer les declaracions i estiguin interessades.

Osa: “Hem obert el camí a altres jutjats de pau que  puguin estar interessat en el servei”

“Aquesta proposta obrirà el camí a altres jutjats de pau que  puguin estar interessats en aquest servei pioner de Sant Cugat”, ha assegurat la jutgessa de pau local.

A l’Estat espanyol, la iniciativa santcugatenca s’emmiralla en el cas del territori de Santander. En aquell  lloc durant el confinament més estricte no van suspendre els judicis perquè van rebre el suport dels jutjats de pau per poder-los celebrar telemàticament. “Durant el confinament més estricte, a Santander entre el 60 i el 80% dels judicis  es van celebrar gràcies als jutjats de pau”, segons ha afirmat Osa. Això va ser el que la va motivar a gestionar aquest nou servei per als ciutadans i les empreses de Sant Cugat.

El debat dels jutjats propis a Sant Cugat, ajornat?

Amb aquesta notícia del Jutjat de Pau, els santcugatencs ja no hauran de desplaçar-se a altres ciutats per fer la seva declaració. Un fet, però, que no tanca el debat dels jutjats propis a Sant Cugat, sinó que encara el pot animar més.

Torregrosa: “Tota millora és bona, però no resol  el problema de la notificació de la demanda”

Segons Joan Carles Torregrosa, advocat a ORGAN, aquesta iniciativa és una petita ajuda, però no soluciona el que per a ell és el veritable problema: la notificació de les demandes. “Com que la notificació de la demanda no va directament pel Jutjat de Rubí, sinó que passa pel Jutjat de Pau, s’allarguen els processos“, ha assegurat Torregrosa. I ha afegit que amb aquesta iniciativa a Sant Cugat li seguirà faltant el desdoblament dels jutjats de civil i penal. “No és dolent el que s’ha fet, però tampoc resol el principal problema. Perquè si igualment has d’agafar el cotxe per anar a declarar al Jutjat de Pau de Sant Cugat també és igual de fàcil desplaçar-se a  Rubí”, ha lamentat Torregrosa.

Per a ell, seria més interessant tenir entre Sant Cugat i Rubí uns jutjats de nova planta on estigués separat civil i penal i que les notificacions es fessin directes. “Això sí que estaria bé!”, ha exclamat l’advocat.

Torres: “Ara per ara, estem en període d’incerteses a l’espera de noves lleis que prepara l’Estat”

D’altra banda, sobre la necessitat dels jutjats propis a Sant Cugat, Eduard Torres, advocat a Torres & Associat, ha declarat que “el cert és que s’ha fet una reforma de la llei que dota de més competències als Jutjats de Pau, com el de Sant Cugat, però caldrà estar amatents a una gran reforma en profunditat que s’està preparant per part del govern central”. Segons Torres, aquesta reforma pretén centralitzar els assumptes en uns “grans jutjats d’àmbit” semblant als actuals caps de partit i deixant la resta de jutjats per fer tramitacions. Tot això, a Eduard Torres l’anima a dir que “ara per ara, estem en període d’incerteses”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem