FAQS: Què es pot fer i què no amb l'alleugeriment de les restriccions

La Generalitat ha aixecat algunes de les restriccions, com per exemple el tancament dels centres comercials, que podran obrir entre setmana

Les restriccions contra el coronavirus s'alleugereixen a Catalunya a partir d'aquest dilluns, 1 de març. Un alleugeriment parcial que desafecta alguns sectors, com per exemple els centres comercials, que podran obrir entre setmana, amb aforament limitat.

Més info: Catalunya reobrirà els centres comercials entre setmana, amb límit d'aforament

Cal destacar, però, que d'altres mesures contra la Covid-19, com per exemple el toc de queda, segueixen vigents.

Què puc fer i què no?

- Els pot sortir de Sant Cugat?

Sí. Ja fa dies que es pot sortir del municipi, tant entre setmana com en el cap de setmana,

- Es pot anar més enllà dels límits territorials de la comarca on resideixo?

No. El confinament municipal va aixecar-se fa uns dies, però amb l'alleugeriment de les restriccions actuals, el confinament comarcal es manté, tant entre setmana com durant el cap de setmana. De totes maneres, sí que es pot saltar de comarca en cas d'haver-ho de fer per una causa justificada, com per exemple anar al metge, a cuidar d'una persona dependent, a treballar o disputar un partit d'alguna competició de les actualment actives i permeses.

- Em puc trobar amb amics o familiars?

És recomanable que no es faci, però no està prohibit. Això sí, les reunions han de ser encara de màxim 6 persones.

- Què passa amb el toc de queda?

El toc de queda no canvia i es manté tal com es va aprovar fa 4 mesos. Es pot estar al carrer entre les 6 h del matí i les 22 h de la nit. La resta d'hores cal estar confinat al domicili, a no ser que es tingui una causa justificada (com les anteriorment esmentades) per no fer-ho.

 

- Poden anar de colònies els nens i nenes?

Sí, és una de les restriccions que s'han aixecat en aquesta darrera actualització. Es permeten les sortides escolars, sempre que es facin amb el mateix grup bombolla de l'aula. Cal destacar que en l'Educació Primària i en l'Educació Secundària, tret del Batxillerat, no s'ha capat en cap moment la presencialitat

- Es pot portar als fills a extraescolars o a centres esportius?

Sí. En la penúltima actualització de les restriccions, ara fa poc més d'una setmana, es van aixecar les mesures en les extraescolars en els infants d'infantil i primària, que ja poden realitzar-se amb grups de més de 6 persones amb grups estables. En cas que les extraescolars no es realitzin amb grups estables, el màxim de persones per grup serà de 6.

- Què passa amb les universitats?

Els alumnes de primer any d'universitat ja fan les classes en format presencial, alternant-se en torns i des de fa uns dies. Amb les noves restriccions, a partir del 8 de març se'ls hi sumaran els alumnes de segon any.

- Es pot anar al gimnàs?

Pel que fa a l'esport, les classes a l'interior de gimnasos podran omplir fins al 30% d'aforament, independentment del nombre d'alumnes. A l'exterior es podrà arribar al 50%, el mateix que a les piscines. 

- I què passa amb les competicions esportives i els respectius entrenaments?

Els clubs esportius federats no han deixat d'entrenar des de l'inici de la temporada, si bé és cert que els clubs d'esports indoor s'han vist obligats a buscar alternatives per entrenar a l'exterior durant unes setmanes. Ara ja entrenen en pavellons. Pel que fa a les competicions, es disputen totes aquelles que són estatals i/o professionals, que no s'han aturat en tot el curs. A més, des de la setmana passada es tornen a disputar aquelles competicions que donen accés a categories estatals.

- Com queda la restauració?

Igual. No hi ha cap canvi. Els horaris en el sector de la restauració, que podran seguir obrint de 7:30h a 10:30h i de 13h a 16:30h, tant a les terrasses com a l’interior.

- Es podrà anar a comprar als centres comercials?

Sí. A partir del dilluns 1 de març, i només entre setmana, es podrà anar a comprar als centres comercials.

- I al petit comerç?

El petit comerç es manté igual: pot obrir entre setmana però ha de romandre tancat durant el cap de setmana. Els comerços de venda de productes de primera necessitat i els de venda de productes higiènics, els centres de veterinària, les llibreries, les perruqueries, els centres d'estètica, els concessionaris d'automòbils i els centres de jardineria, que queden exempts d'aquestes restriccions.

- Què passa amb la cultura?

Pel que fa a la cultura, els cinemes, teatres i sales de concerts poden obrir amb un 50% d'aforament, amb un màxim de 500 persones en espais tancats i 1.000 assistents a l'aire lliure. En el cas de museus, galeries d'art, sales d'exposicions i biblioteques també es manté l'aforament d'un 50%.

- Es mantenen els actes religiosos i les cerimònies civils?

Els actes religiosos mantenen l'aforament d'un 30% d'assistents, amb un màxim de 500 persones en espais tancats i 1.000 persones en espais oberts.

- Hi haurà multes si no es compleixen les mesures?

Sí. Les sancions econòmiques per incomplir alguna de les restriccions poden anar des dels 300 fins a un màxim de 600.000 euros per l'incompliment de les últimes mesures.

 
Comentaris

Destaquem