Les Gimbernat detecten un augment de la demanda d'estudis amb vocació de servei

Apunten a un increment dels estudiants d'infermeria i informàtica durant la pandèmia per la seva alta demanda

Les Escoles Universitàries Gimbernat (EUG) creuen que hi ha una relació directa entre la pandèmia de la COVID-19 i l'augment de les files d'estudiants en els graus d'Infermeria i Informàtica.

Es tracta d'estudis que actualment compten amb una alta demanda en el mercat laboral i es preveu que les contractacions segueixin creixent el 2021.

Les EUG apunten que, de fet, la pandèmia ha accelerat un procés que ja fa anys que s'està coent per falta de professionals en el mercat laboral: "calen més sanitaris que reforcin el sistema de salut i enginyers que contribueixin a culminar la digitalització".

Els professionals d'infermeria, peça clau durant la pandèmia

Des del Consell General de Col·legis d'Infermeria denuncien que Espanya es troba a la cua d'Europa en nombre d'infermeres per habitant, que actualment és de 5,3 enfront de l'9,1 de la Unió Europea. En total, són necessaris 142.000 professionals.

La pandèmia, per tant, podria ser un dels motius que ha despertat l'interès de molts joves per cursar estudis vinculats a les Ciències de la Salut, segons han notat les Escoles Universitàries Gimbernat a Sant Cugat.

Montserrat Antonín, directora del grau d'Infermeria, assegura que el paper de la infermera durant la crisi ha estat vital: "No només ha demostrat la seva capacitat d'adaptació i empatia, sinó també el seu lideratge a peu del canó davant d'una situació d'emergència".

Precisament per això, el Consell General de Col·legis d'Infermeria ha demanat a Sanitat que se les incorpori en la presa de decisions relacionades amb el coronavirus.

Però els estudis vinculats a les Ciències de la Salut no són els únics que arrenquen el curs amb rècord de matriculacions. Empreses, col·legis i institucions han hagut de replantejar-se la manera de treballar durant els últims mesos, el que avui li dona una altra perspectiva de futur al teletreball. Aquest canvi ha posat en primera línia als serveis informàtics.

Els professionals informàtics, revalorats durant la COVID-19

Els serveis informàtics han facilitat aquesta brusca transformació, que en la majoria de casos s'ha viscut sense cap mena de previsió. En aquest sentit, Francesc Boixader, director del grau d'Enginyeria Informàtica al centre universitari de Sant Cugat, remarca que la innovació i la creativitat seran dos elements indispensables per als informàtics del futur.

"Hi haurà una demanda creixent de noves maneres d'organitzar-se, el que requerirà el disseny i la implementació de nous sistemes que s'adaptin a aquesta demanda, per als que es necessitaran enginyers informàtics amb capacitat proactiva", assegura.

Infermeria i Informàtica, entre les carreres amb més demanda

Segons l'estudi U-Rànquing 2020, elaborat per l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) i la Fundació BBVA: els estudiants que van optar per aquestes especialitats troben feina pràcticament en llicenciar-se i sense sortir del seu ram.

De la mateixa manera, la 23a edició de l'"Informe Infoempleo Adecco: Oferta i demanda d'ocupació a Espanya", basat en l'opinió d'empresaris i professionals de RRHH, apunta que aquest 2021 hi haurà una tendència a l'alça pel que fa a contractacions en aquests sectors econòmics.

Segons aquest informe, Enginyeria Informàtica és la tercera titulació universitària amb més ocupabilitat.

Les Escoles Universitàries Gimbernat i Tomàs Cerdà (EUG), adscrites a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), s'imparteixen al campus de Sant Cugat del Vallès tres graus: Infermeria, Fisioteràpia i Informàtica i Serveis, que es distingeixen pel seu caràcter innovador, la intensitat de les pràctiques i l'elevada taxa d'inserció laboral dels titulats.

 
Comentaris

Destaquem