Ingla enceta el curs 19-20 de l'Aula d'Extensió Universitària parlant de l'habitatge

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha estat l'encarregada de fer la conferència inaugural de l'Aula d'Extensió Universitària per a la Gent Gran

El curs 2019-2020 de l'Aula d'Extensió Universitària de la Gent Gran, el 19è, ja està en marxa. L'han arrencat l'alcaldessa de Sant Cugat i el president de l'entitat, Lliberi Casadellà, que ha assenyalat que l'entitat "contribueix al coneixement i estimulant el desenvolupament mental de les persones majors de 55 anys del municipi", i ha afegit que l'entitat "és una peça més del ric teixit sociocultural santcugatenc".

L'Aula d'Extensió Universitària per a la Gent Gran compta amb més de 400 sòcis, i segons el seu president, està oberta "a qualsevol coneixement religiós, cultural, científic o social que contribueixi a enriquir". Per això, el primer trimestre del curs comptarà amb més de 35 activitats, entre conferències, tallers, viatges, etc.

Lliberi Casadellà, president de l'Aula d'Extensió Universitària per a la Gent Gran. FOTO: Ferran Mitjà

Lliberi Casadellà, president de l'Aula d'Extensió Universitària per a la Gent Gran. FOTO: Ferran Mitjà

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha estat l'encarregada de fer el tret de sortida, amb la primera conferència del curs de l'Aula d'Extensió Universitària de la Gent Gran, que ha girat al voltant de dos temes importants per a la ciutat, l'habitatge: "és un tema que ens interpel·la a tots", ha apuntat.

De la bombolla immobiliària a l'actualitat

L'alcaldessa ha assenyalat que "l'habitatge és fonamental per a una vida digna", i ha valorat la situació actual en aquest àmbit fent referència a la crisi econòmica que va esclatar l'any 2008: "N'hem après d'aquesta crisi?" s'ha preguntat Ingla, que ha apuntat que "la crisi la pateixen els més vulnerables i no fem res perquè no torni a tenir les mateixes conseqüències".

En aquest sentit, Ingla ha assegurat que "cal canviar el paradigma". Per sostenir els seus arguments, l'alcaldessa ha mostrat l'Informe Càritas 2018, que diu entre altres coses que s'han atès 13.225 llars, que representen 28.080 persones. D'aquestes persones ateses, el 59% de les famílies viuen en llars no dignes: "Tenim treballadors pobres. Tenim persones que treballen i són persones pobres. Malgrat tenir una feina no poden tirar endavant", ha explicat, abans de sentenciar que "cada vegada hi ha més diferència entre els rics i els pobres".

Mireia Ingla en la conferència inaugural. FOTO: Ferran Mitjà

Mireia Ingla en la conferència inaugural. FOTO: Ferran Mitjà

La bombolla immobiliària d'abans de la crisi és, per Mireia Ingla, un dels motius que han fet arribar a la situació actual: "El sector més productiu d'aquest país era el del món de la construcció, que tenia treballadors amb pocs estudis i era una manera de guanyar diners molt ràpid", ha dit, a més d'afegir que "hi havia unes condicions molt salvatges en les hipoteques, amb tota mena de clàusules abusives que ningú entenia i ningú explicava".

També ha estat crítica amb "la incapacitat de les administracions públiques" per fer front a la bombolla immobiliària: "Aquesta situació fa néixer entitats, com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca", ha afegit. Per concloure, l'alcaldessa ha explicat que actualment hi ha 70 desnonaments diaris als Països Catalans: "Qüestiono que hàgim sortit d'aquesta crisi", ha dit, abans de sentenciar que el de l'habitatge "és un problema estructural".

Un centenar de persones han assistit a la conferència inaugural. FOTO: Ferran Mitjà

Un centenar de persones han assistit a la conferència inaugural. FOTO: Ferran Mitjà

Per fer-hi front, Ingla creu que "les institucions públiques han de fer un pas endavant i impulsar polítiques públiques i generar espais d'habitatge social". Pel que fa a Sant Cugat, l'alcaldessa ha explicat que "tenim una ciutat molt cara, i això provoca que no tothom pot accedir a un habitatge, i se senten expulsades de la nostra ciutat".

 
Comentaris

Destaquem