L'Hospital General comença les proves en humans d'un tractament contra l'Alzheimer

L'estudi vol millorar l'eficàcia i seguretat dels productes que s'estan avaluant per modificar l'evolució progressiva de la malaltia

L'Hospital Universitari General de Catalunya (HUGC), a través de la Unitat d'Investigació Clínica (UDIC), ha inclòs al primer pacient del món en un assaig clínic de fase I sobre l'Alzheimer.

Aquest estudi podria millorar l'eficàcia i seguretat dels productes que s'estan avaluant per intentar modificar l'evolució progressiva de la malaltia d'Alzheimer prodròmica de lleu a moderada.

Estudi innovador contra l'Alzheimer

En aquesta investigació, que s'identifica amb el nom de Brain shuttle, es proposa una solució a la dificultat d'accés dels fàrmacs a l'interior del sistema nerviós central. Es tracta d'una tecnologia desenvolupada per Roche per augmentar la penetració de molècules grans, com els anticossos, en el cervell.

En concret, s'avalua la seguretat i tolerància a diferents dosis d'un anticòs monoclonal antiamiloide (gantenerumab) amb un mòdul que actua a manera de llançadora que permet travessar la barrera hematoencefàlica i alliberar-lo al cervell.

Això és clau, ja que un dels principals obstacles en el desenvolupament de nous tractaments és la seva capacitat per travessar la barrera hematoencefàlica i arribar al cervell (a causa de la gran grandària), a diferència dels fàrmacs emprats en aquestes teràpies fins a la data.

Superar la barrera del cervell

L'accés de molècules grans al cervell està restringit per la barrera hematoencefàlica (BBB), un guardià entre la sang i el teixit cerebral filtrant acuradament quines molècules poden ingressar al cervell. En emprar la plataforma d'enginyeria d'anticossos de Roche, es creen anticossos que poden creuar la barrera hematoencefàlica unint-se a un dels receptors de proteïnes situats a la superfície.

La tecnologia anomenada llançadora cerebral podria transportar potencialment tota mena de molècules terapèutiques al cervell, independentment de la seva capacitat intrínseca per creuar la barrera hematoencefàlica.

A la primera part de l'estudi s'administra una dosi del fàrmac o placebo per infusió intravenosa per obtenir totes les variables de seguretat.

La denominació de l'assaig va ser assignada per l'hospital després d'un debat entre els diferents centres investigadors participants. El significat de Brain shuttle és llançadora cerebral en malaltia d'Alzheimer.

Participació de l'Hospital General

En aquesta investigació hi participa des de l'inici com a assessor l'HUGC, centre de referència internacional en estudis d'Alzheimer liderat pel Dr. Ernest Balaguer, neuròleg i director d'investigació.

El tractament a aquest primer pacient s'ha dut a terme amb la col·laboració del conjunt de professionals de la unitat d'assajos clínics integrada per neuròlegs, infermeres, coordinadores..., i dels professionals de la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l'Hospital formada per metges intensivistes, infermeria i auxiliars clíniques, entre d'altres.

 
Comentaris

Destaquem