La tradició i les Caramelles tornen per Setmana Santa

La Setmana Santa se celebra enguany des del 14 d’abril (Diumenge de Rams) fins al dilluns 22 d’abril (Dilluns de Pasqua) i Sant Cugat compta amb diferents activitats de tradició religiosa

Arriba un cop més la Setmana Santa, i Sant Cugat se suma a la celebració d’aquesta tradició d’origen cristià en la qual conflueixen les celebracions més tradicionals amb la modernitat. I és que encara que són dies de vacances per a molts, també són dies de recolliment per a uns altres. La Setmana Santa arrenca el Diumenge de Rams, enguany, 14 d’abril, i finalitza el Dilluns de Pasqua, que enguany és el dia 22 d’abril. Uns dies en què la comunitat cristina celebra el fonament de la seva fe: la Passió, la Mort i la Resurrecció de Jesucrist: “La resurrecció de Jesús és la base de la nostra fe, i tot això ho vivim amb constància, coherència, i donant testimoni a la nostra societat”, assenyala el Bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz. “Ara som en un moment de canvi de paradigma cultural, sobretot a Europa, tot i que el nombre de creients a tot el món va creixent. Però a Europa hi ha una certa crisi espiritual”, afegeix. La celebració comença el Diumenge de Rams, quan es commemora el moment que Jesús arriba a Jerusalem i és proclamat Salvador.

El Diumenge de Rams es coneix popularment com el dia de la Palma, i a Sant Cugat es va celebrar tant a la plaça d’Octavià com al Centre Borja, el diumenge 14 d'abril. El darrer sopar, la passió, la mort a la creu i l’enterrament de Jesús es recorden el Dijous i el Divendres Sant. Dos dies de recolliment que finalitzen la nit de dissabte, a la vetlla Pasqual, i el Diumenge de Resurecció, quan es commemora la seva resurrecció, segons la fe cristiana.Una celebració, la de Pasqua, que no és fixa al calendari, ja que es determina a partir del calendari lunar. Dijous Sant, moment en què es recorda l’últim sopar de Jesús, se celebra després dels quaranta dies de Quaresma, enguany, el 18 d’abril. Pel que fa a la festa gran, Diumenge de Pasqua, és el dia en què comença el cicle de 50 dies del Temps de Pasqua que finalitza el dia de Pasqua Granada, o Pentecosta. Per últim, el Dilluns de Pasqua és el darrer dia de la Setmana Santa catalana, amb la mona de Pasqua. 

Caramelles

Diumenge i dilluns de Pasqua són dies de caramelles. Aquestes cançons, típiques de la Catalunya Vella, tenen un caràcter alegre i poden ser de caràcter religiós o profà, i celebren tant la Resurrecció de Jesucrist, com l’arribada de la primavera.

Totes les activitats

  • Dijous 18 d’abril (20 h) Església del Monestir (Missa de Dijous Sant)
  • Divendres 19 d’abril (9 h) Monestir i voltants (Via Crucis)
  • Divendres, 19 d'abril (10:30 h) Des de la Parròquia del Carme de Mira-Sol fins a la Parròquia de Sant Cebrià de Valldoreix (Via Crucis)
  • Divendres 19 d’abril (12 h) Església del Monestir (Celebració de la Passió de Jesús per Infants)
  • Dissabte 20 d’abril (22 h) Plaça de Barcelona (Vetlla Pasqual)
  • Diumenge 21 d’abril (9 h, 11 h, 12 h, 13:15 h, 19 h i 20.30 h ) Església del Monestir (Santa Missa)
  • Diumenge 21 d’abril (de 10:15 h a 14 h) Centre de Sant Cugat (Caramelles)
  • Dilluns 22 d’abril (Dilluns de Pasqua) (9 h i 20 h) Església del Monestir (Misses)
  • Dilluns 22 d’abril (Tot el dia) Centre de Sant Cugat (Caramelles)

 
Comentaris

Destaquem