Noestasola enceta la festa a Mira-sol reclamant "implicació contra la violència masclista"

L'associació ha estat l'encarregada de pronunciar el pregó aquest divendres, 5 de juliol, donant el tret de sortida a tres dies de celebració al barri

El pregó de l'associació Noestasola, l'associació de dones supervivents de la violència masclista, ha donat el tret de sortida a la Festa Major de Mira-sol aquest divendres, 5 de juliol. Un pregó en el qual l'entitat ha fet una crida a la implicació de totes les persones, administracions i agents socials per combatre la xacra de la violència contra les dones i canviar el model de societat patriarcal.

Després dels agraïments pel fet de visibilitzar la tasca de l'associació escollint-los com a pregoners, i de recordar que l'entitat fa gairebé una dècada que treballa a Sant Cugat del Vallès, Maribel Guillamón, presidenta de Noestasola, ha aprofitat el pregó per reivindicar tot allò que encara fa falta per acabar amb la violència masclista.

Pregó de la Festa Major de Mira-sol 2019 al pati del Casal. FOTO: Bernat Millet

Pregó de la Festa Major de Mira-sol 2019 al pati del Casal. FOTO: Bernat Millet

D'aquesta manera, han demanat la "implicació" de la gent del barri, apuntant que "sense ajuda no se'n surt de la violència", i recordant que "necessitem el vostre suport cap a la víctima i del vostre rebuig cap a l'agressor". En aquest sentit, ha dit, la primera necessitat és que "deixin de matar-nos, de maltractar-nos i violentar-nos per ser dones", apel·lant a la implicació personal per detectar quines conductes masclistes té a prop i ni tan sols detecta per tenir-les interioritzades.

Pregó de Festa Major de Mira-sol. Foto: Bernat Millet.

"Les coses han de canviar", ha afirmat, recordant que "vivim en una societat patriarcal on les dones encara no tenen els mateixos drets", i per això ha apel·lat al paper dels homes. "Necessitem que us impliqueu, ja que aquesta lluita no és cosa de dones solament, ens afecta a totes les persones. Una societat injusta és una societat malalta", ha dit, emplaçant-los a participar de les manifestacions i protestes.

Una crida també a les administracions. "Fa més de dos anys del pacte d'estat i encara no hi veiem les mesures en marxa", ha lamentat, afegint que "les voluntats de paraula i de fets han d'anar de la mà, sinó, no ens serveix". També una mirada a l'educació, perquè, com ha dit, "sense educació no hi ha canvis". "No tallers d'un dia a l'any, sinó educació diària i transversal amb perspectiva de gènere, fonamentada en criteris de cooperació i respecte a la diferència", ha detallat.

 
La secretària de l'entitat durant el pregó de Mira-sol. FOTO: Bernat Millet

La secretària de l'entitat durant el pregó de Mira-sol. FOTO: Bernat Millet

La secretari de l'entitat, Esmeralda Pierolivo, també ha apuntat a la necessitat de "polítiques preventives on els nostres infants i adolescents puguin aprendre a estimar-se, a saber detectar situacions abusives perquè com més sabem més aviat podrem posar límits", i també de "formació amb visió de gènere de tots aquells professionals que tracten a les dones".

Un pregó que també ha servit per enumerar altres necessitats, com aquelles que fan referència al treball i l'habitatge, o als recursos per al tractament de les dones i els fills que han patit violència.

"Volem desconstruir el prejudici com a dones que hem patit maltractament", ha dit finalment, reivindicant que "som dones fortes", ja que "sinó, com haguéssim aguantat situacions tan dures", i "dones lluitadores, amb moltes capacitats i recursos". "No som dones febles ni víctimes. De víctimes hem passat a supervivents, i de supervivents, a vivents per ajudar a construir un món més just i lliures de violències contra les dones", ha sentenciat.

L'alcaldessa, Mireia Ingla, i els diferents regidors, durant el pregó. FOTO: Bernat Millet

L'alcaldessa, Mireia Ingla, i els diferents regidors, durant el pregó. FOTO: Bernat Millet

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha estat l'encarregada de tancar el pregó, destacant el fet de viure a Mira-sol com a factor a tenir present, en tant que ha afirmat "que és un barri on s'hi viu molt bé", però mostrant-se conscient de les problemàtiques existents, destacant, entre altres, el soroll de l'autopista, la torre d'alta tensió, o la manca de piscina al barri. És per això que, ha dit, "aquesta alcaldessa es compromet a treballar per aquest barri, no perquè hi visqui, sinó perquè la gent de Mira-sol s'ho mereix".

Reconeixement del Consistori a l'entitat Noestasola. FOTO: Bernat Milelt

Reconeixement del Consistori a l'entitat Noestasola. FOTO: Bernat Milelt

 

En les seves paraules també ha fet referència a l'entitat pregonera d'enguany, Noestasola, mostrant el seu suport a la feina que fan, i reivindicant que "l'administració també tenim feina", i comprometent-se a impulsar polítiques en perspectiva de gènere. "Hem de ser un referent en la lluita contra la violència masclista", ha dit.

Eli Escoda a la Festa Major de Mira-sol. FOTO: Bernat Millet

Eli Escoda a la Festa Major de Mira-sol. FOTO: Bernat Millet

L'acte ha finalitzat amb un concert d'Eli Escoda, i un tast de cerveses Senglaris.

Amb el pregó de Noestasola al pati del Casal s'ha donat el tret de sortida a tres dies de Festa Major de Mira-sol, que s'estendrà fins al diumenge, dia 7. Una festa amb una vintena d'activitats pensades per a un públic familiar que seguia divendres amb Mira-sol Teatre, el correfoc d'esperit jove, i la nit jove.

La Festa de l'Aigua és una de les activitats de la Festa Major de Mira-sol. FOTO: Bernat Millet

La Festa de l'Aigua és una de les activitats de la Festa Major de Mira-sol. FOTO: Bernat Millet

Les activitats del cap de setmana:

DISSABTE, 6 DE JULIOL

 • 11 h - Prova de pàdel, Festa de l'aigua i Festa Major a Mira-sol Centre
 • 16.30 h - Campionat de petanca
 • 18 h - Presentació de les de fotografies "Història de Mira-sol"
 • 18 h - Partides simultànies d'escacs
 • 18.30 h - Contacontes
 • 19 h - Sardanes
 • 21.30 h - Sopar de carmanyola
 • 22 h - Karaoke
 • 00.30 h - Nit de ball amb Tapeo Sound System

DIUMENGE, 7 DE JULIOL

 • 11 h - Bicicletada popular
 • 12 h - Festa de l'escuma
 • 18 h - Tarda de ball
 • 17 h - Tarda de portes obertes a l'Hort de Mira-sol
 • 19.30 h - dXOC Teatre presenta 'Les dones del bandoler'
 • 21 h - Havaneres i rom cremat amb Mar Endins
Més informació
 
Comentaris

Destaquem