La pandèmia agreuja l'emergència habitacional a Sant Cugat

El Sindicat de Llogateres alerta dels "desnonaments invisibles" de molts santcugatencs que es veuen obligats a marxar pel preu de l'habitatge

"Estic convençuda que més gent ha hagut de marxar”. És la percepció de la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, que assenyala que la crisi del coronavirus ha fet agreujar les dificultats per accedir i mantenir un habitatge a Sant Cugat, una de les ciutats més cares de l'Estat. Una visió que comparteix el Sindicat de Llogateres, que alerten que la pandèmia ha accentuat el problema de l'habitatge, que fa anys que s'arrossega a la ciutat. 

Més info: El lloguer a Sant Cugat s'encareix 50 euros en un any

Són moltes les persones que han hagut de fer les maletes per la impossibilitat de pagar uns lloguers superiors als 1.000 euros mensuals.  De fet, en els últims dos anys, per primera vegada, ha marxat més gent de Sant Cugat a altres comarques catalanes que a la inversa. La crisi del coronavirus ha agreujat aquesta situació, tot i que és difícil quantificar els santcugatencs que s'han vist forçats a canviar de ciutat.

Mariona Bota: "Ha accentuat encara més la problemàtica que venia de fa temps"

"La crisi té un impacte en les condicions socioeconòmiques de les persones i, també, en termes d’habitatge. Ha accentuat encara més la problemàtica que venia de fa temps", explica Mariona Bota, del Sindicat, que denuncia que cada vegada més gent "no pot assumir els preus inassumibles de Sant Cugat". 

En els últims mesos, el Sindicat de Llogateres ha detecat persones que s'han acostat a ells i que no ho havien fet abans. "Hi ha gent que ha de decidir pagar un lloguer o menjar. Cada vegada més gent es troba en aquesta situació de dificultats per pagar l’habitatge", emfatitza Bota.

50% de la població amb dificultats

En aquest sentit, Mariona Bota recalca que les dificultats per disposar d'un habitatge a Sant Cugat no afecta només a joves, sinó que també ho pateixen famílies o gent gran. “Té més a veure amb la renda que no pas amb l’edat”, assenyalava Núria Gibert. Segons el darrer Baròmetre Inclusiu de l'Ajuntament, gairebé un 50% de la població de Sant Cugat té dificultats per pagar el lloguer o l'habitatge. 

Més info: Sant Cugat no és un oasi: el 14% de la població viu en situació de pobresa

Els perfils amb més problemes són els santcugatencs de fora de la Unió Europea, famílies monoparentals, persones que viuen en una habitació llogada i persones sense estudis universitaris; a més d’aquells que han vist reduir els seus ingressos durant la pandèmia.

Bota: "Desnonaments invisibles que passen desapercebuts"

Des del Sindicat de Llogateres alerten dels "desnonaments invisibles que passen desapercebuts" de santcugatencs que es veuen obligats a marxar de la ciutat per no poder fer front al lloguer: "No poden pagar el preu de viure a Sant Cugat". En aquest sentit, apunten que un dels problemes "és la concepció de la ciutat, pensada per gent benestant" i amb "preus elitistes". 

Una relalitat que temen que s'agreugi amb la pandèmia del coronavirus: "Evidentment que més gent es pot veure obligada a marxar". Una situació que "trenca comunitats i xarxes" veïnals, socials o familiars. "El problema és del sistema, el fet que l'habitatge sigui una mercaderia i no un dret". 

El Sindicat, imprescindible

Aquest dimecres, el Sindicat de Llogateres va celebrar la segona assemblea del curs. Mariona Bota reivindica la tasca de l'entitat: "És imprescindible. Necessitem llocs on organitzar-nos i fer de les problemàtiques individuals lluites col·lectives. És un espai on teixir xarxa i ajudar companys". El suport emocional és també una de les seves funcions per persones que es troben en situacions límit.

"Que tothom vingui el Sindicat, sigui per un un desnonament o un abús del lloguer o un problema amb els propietaris. Com a espai col·lectiu té potencial perquè la gent pugui solucionar el problema que té", assenyala Mariona Bota.

La llei del lloguer, un any després

El Sindicat del Llogateres veu la regulació del lloguer, aprovada ara fa poc més d'un any, com una "victòria popular". Però adverteixen que és el primer pas d'un llarg camí a recórrer. "Al Sindicat segueixen arribant casos amb contractes abusius, fora del marc legal i que no compleixen la llei de regulació. Ho continuem veient. És un problema", lamenta Bota. 

A més, considera que l'habitatge no és una qüestió que pugui dependre de "la bona fe dels propietaris immobiliaris". "És un problema que no sigui un dret garantit per tothom", lamenta.

Llogaters i propietaris

L’Ajuntament de Sant Cugat va posar en marxa l’any passat un servei de mediació entre propietaris i llogaters per donar resposta a la pèrdua d’ingressos de moltes persones i les dificultats per pagar el lloguer. “Pretén buscar solucions per evitar la pèrdua de l’habitatge amb un desnonament”, destaca la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, que destaca que en la majoria de casos que els han arribat, s’han pogut resoldre.

Hem evitat la pèrdua d’habitatge, que és la cosa més dura i traumatitzant”, celebra. Durant el primer any de funcionament, van gestionar 70 expedients, dels quals es van resoldre satisfactòriament 42.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem