Rodríguez: “Hi ha decepció quan tornes a identificar algú que feia unes setmanes detenies"

El cap dels Mossos a Sant Cugat parla de les últimes dades de seguretat

Les restriccions que s’han imposat per combatre la pandèmia van afectar també a la seguretat de Sant Cugat. En els mesos de 2020 quan hi va haver un confinament estricte, la delinqüència va baixar a Sant Cugat, ara analitzem amb el cap de la Comissaria de Mossos d’Esquadra quines dades han deixat els 4 primers mesos d’aquest 2021 i quins són els principals delictes que es produeixen ara a la ciutat.

Com ha afectat la pandèmia a la Seguretat de Sant Cugat?

Analitzant els 4 primers mesos del 2021, a mesura que les restriccions s’han anat flexibilitzant i s’ha anat tornant, d’alguna manera a la normalitat, les xifres delictives han anat en paral·lel amb aquesta flexibilitat, com era de preveure. Per tant, els delictes han crescut i totes les dades ens donen un increment delictiu en la majoria de tipologies. Així i tot, no és un increment real, perquè la comparativa l’estem fent sobre uns mesos en els quals hi va haver un confinament absolut i on el mes d’abril de l’any passat no hi va haver ni un sol robatori a domicili.

Estem comparant aquests 4 mesos perquè la referència és aquesta, però en la realitat la normalitat no era la mateixa, però hauríem de compara-los d’una manera més real amb el 2019.

El confinament va fer que baixessin els delictes. Per què la gent estava a casa o per què els delinqüents també estaven a casa?

Més que perquè la gent estava a casa, que també, és perquè tipologies com els furts no es podien donar. Si no hi ha possibles víctimes en via pública reduïm les possibilitats que hi hagi delinqüència. També les restriccions de mobilitat feien molt vulnerables el delinqüent, de seguida teníem controlada la gent que no podien sortir en una determinada hora. Podíem mirar què feien, amb la qual cosa ells van haver de fer un pas enrere i prendre’s el confinament com una època de descans delictiu.

Quin era el delicte que més es donava en el confinament estricte del 2020?

Hi va haver estafes i també alguns robatoris a interior de vehicle, però totes les tipologies eren molt i molt baixes, però aquestes dues eren les que més.

Va dir que seria molt difícil superar les xifres de 2020.

Sí. En un acte d’honestedat les mesures de restricció encara no s’han acabat. Tenim àmbits i sectors, com l’oci nocturn que estan tancats i els bars tenen una hora de tancament a les 12. Quan hi hagi aquesta obertura, hi haurà un increment. Per exemple, ara no tenim baralles, lesions, robatoris en aquestes zones, delictes contra la llibertat sexuals, estan a zero en aquests àmbits. Per tant, a mesura que anem flexibilitzant les restriccions els delinqüents es van adaptant. Vindran mesos en què trobarem que en aquests sectors s’incrementaran les dades.

Rodriguez i Guinó durant l'entrevista FOTO: B. Millet

Rodriguez i Guinó durant l'entrevista FOTO: B. Millet 

Ara mateix quin és el principal delicte que s’està produint a Sant Cugat?

En aquests primers 4 mesos la tipologia delictiva que més ens ha crescut han estat els robatoris a interior de vehicle. El 2020 teníem 79 vehicles forçats i ara en tenim 121, això és fins abril si haguéssim pogut mirar maig, la xifra s’ha incrementat. Estem tenint grups de joves residents en ciutats de l’entorn que venen, forcen els vehicles i se’n tornen als seus territoris. Sobretot actuen a la zona de l’Hospital General. Tot i que hem fet detencions.

Les últimes setmanes hem vist com deteniu lladres d’interior de vehicle i que quedaven en llibertat tot seguit. Això la policia com ho viu?

Hi ha una part de decepció o desencant quan tornes a identificar una persona que feia unes setmanes havies detingut, però al final, nosaltres ens hem de limitar a fer la nostra funció que és identificar, detenir i posar a disposició judicial les persones que cometen delictes. Després els jutges apliquen la llei i és una àrea de competència que no hem d’entrar a valorar.

Quina és la dada dels robatoris amb força a domicili

Aquesta dada la tinc comparada amb el maig, 76 del 2020 per 78 d’aquest 2021, un 2,63% més. És el delicte que tenim que puja menys. El que preveiem és que passarem el nombre de robatoris de domicili del 2020, però intentarem és que l’increment sigui el més lleu possible.

Els robatoris continuen sent un dels problemes de seguretat, com havia estat fa uns anys?

Aquestes xifres no són gens alarmants, ni de bon tros, però seguim fent la prevenció perquè és una problemàtica molt enquistada aquí i no la deixem mai. Per nosaltres, els robatoris són el pal de paller de Sant Cugat, però no són les xifres ni la sensació del 2018 que hi va haver 700 robatoris. No tenim la percepció que la població estigui intranquil·la, però és un comentari en l’àmbit genèric. Per què? Perquè fa unes setmanes en 5 dies vam tenir 4 fets molt propers a Valldoreix. i això va generar alarma. Quan en pocs dies n’hi ha diversos, la sensació és que estan a tot arreu i que tard o d’hora t’entraran a casa.

Hi ha algun barri ara més perjudicat?

Ara mateix no. De les cinc zones que hi ha no n'hi ha una que destaqui per sobre les altres.

Manel Rodriguez FOTO: B. Millet

Manel Rodriguez FOTO: B. Millet


Quants agents tenen a Sant Cugat?

Qualsevol xifra que et doni no és real, perquè la nostra estructura del cos ens permet que ens vinguin efectius de Granollers o Sabadell molts dies. Estan treballant aquí. Sí que tenim una plantilla fixa que ve aquí, treball aquí i es canvia aquí, però no són els únics efectius que veiem pel carrer. El nostre model a mi m'agrada molt, quan una comissaria té un problema es comencen a moure reforços regionals, d'unitats centrals. Per tant no ens basem en una plantilla estàndard. Es dota de recursos allà on es necessita, és una manera d'optimitzar recursos i de ser més efectiu.


Comparat amb altres ciutats de l'entorn, Sant Cugat podria ser una mena d'oasis de seguretat?

Quan comparem aquestes dades a finals d'any amb altres ciutats nosaltres estem per sota

Això a què es deu?
Hi ha un factor molt important que és que Sant Cugat no fabrica delinqüents. Una ciutat on té delinqüents autòctons té un índex de delinqüència més elevat. De les detencions que fem a l'any gent que sigui de Sant Cugat són pocs. Els delinqüents que furten, que amenacen amb navalla, que cometen delictes aquest tipus ràpid, aquests ho fan a les seves ciutats. Si a Sant Cugat no hi ha delinqüents autòctons d'aquest tipus hi ha menys delictes d'aquests tipus. Tot això, ens fa baixar respecte a altres municipis.


Ara tenim robatoris de cotxes de gamma alta a Sant Cugat?
N'hem tingut 26 en aquests 4 mesos.

En aqueests 4 mesos hi ha hagut un abúss sexual que va transcendir? N'hi ha hagut més? 
Sí. Agressions sexuals en el 2020 en aquests 4 mesos no n'hi va haver cap ara n'hem tingut 8. En total delictes contra la llibertat sexual hem passat de 3 a 13. És un increment.

La majoria són dins de l'àmbit familiar?
No. N'hi ha hagut una al carrer i la del gimnàs, però és un abús. La realitat és que entre agressions i abusos l'any passat van ser 3 i ara 13. No és que 13 sigui moltes, és que venim d'un any sense. Entre dins de la normalitat que no hauria de ser normal.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem