Rodríguez (Mossos). “La col·laboració ciutadana està afavorint la reducció de robatoris”

Entrevistem el cap dels Mossos a Sant Cugat després que els delictes hagin baixat a la ciutat

Manel Rodríguez fa dos anys i tres mesos que és el cap de la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Sant Cugat. Va arribar quan els robatoris eren un problema a la ciutat i des d’aleshores s’han aconseguit reduir any darrere any. Rodríguez posa èmfasi en el fet que la seguretat dels domicilis comença per un mateix. “Tenim mòbils de mil euros i panys de les portes de 30 euros”, diu.

Quines dades de delictes hi ha aquests primers sis mesos d’any en comparació a l’any passat?

Amb dades patrimonials aquests sis mesos hem reduït un 28% els delictes respecte a l’any passat i en delictes contra les persones la reducció és d’un 25%. El confinament ha influït en aquestes dades, de fet ha influït més en alguna tipologia concreta, per exemple amb els furts. Amb els robatoris a domicilis no ha tingut afectació perquè l’any 2019 en aquest mateix període ja vam tenir pocs casos.

Han analitzat els mesos de pandèmia a part?

Sí, comparats amb els tres mateixos mesos del 2019, en total de fets delictius han baixat un 63%. Pel que fa als robatoris a domicili , en aquests sis mesos portem una reducció d’un 41%. Recordeu que l’any passat vam acabar amb un 31% de reducció i en aquest moment a 30 de juny estem en un 41%. Són dades molt bones tot i que estem en l’equador de l’any. El trimestre negre per a nosaltres és el darrer trimestre, amb el canvi d’hora i la foscor i les bandes organitzades que ens ataquen per a les zones boscoses. És on se’ns produeix el repunt més alt de domicilis, més que a l’agost. Així que aquesta reducció del 41% l’hem de dir amb la boca petita, perquè hem d’esperar que acabi l’any.

A què podem atribuir aquestes reduccions?

Ve dels mesos abans del confiament. Tots els sis mesos tenim reduccions a tots els barris i a tot Sant Cugat. Tot i que el 2019 teníem bones dades hi va haver algun mes que vam pujar respecte al 2018. Això no ha passat aquest any, cada mes hem anat escurçant respecte a l’any anterior. Continuem fent controls de pas, el fet delictiu és on dediquem més hores i més recursos humans tant nosaltres com la Policia Local. I tot i que els números han baixat l’alerta la continuem tenint com la teníem el 2017 i 2018 en plena crisi dels robatoris a domicilis. Continuem treballant els equips conjunts de paisà que ens ha portat a aquests resultats tant l’any passat com enguany.

Quins més factors?

Hi ha un factor que s’ha anat incorporant darrerament que és la col·laboració ciutadana. Amb el que porten de 2020, un 50% de les detencions han estat motivades per observació de veïns que han vist situacions rares i han avisat abans que aquestes persones poguessin fer cap actuació. Així, en el temps de nosaltres arribar, aquestes persones accedeixen els domicilis, i quan nosaltres arribem els hem enganxat in fraganti. Aquest any entre els factors que estan afavorint l’eficàcia i la reducció de robatoris a domicilis, sens dubte hi ha  la col·laboració ciutadana, La col·laboració ciutadana està afavorint la reducció de robatoris. També l’eficàcia policial tenim bastantes detencions en què salta una alarma, avisen a la central d’alarmes, la central a nosaltres o inclús el propietari Així  hem pogut fer actuacions ràpides i eficaces.

Per què aquí hi ha menys delictes contra les persones?

Respon a diverses coses. Per exemple amb la violència de gènere, per la població que tenim, tenim unes dades molt baixes. Per què? Pel tipus de població. Tenim una població amb un nivell socioeconòmic més alt on potser la convivència amb la parella, pot tenir altres connotacions que en un altre entorn territorial, on la cultura o la situació econòmica sigui diferent. Molts agressors tenen problemes addictius, manca de recursos econòmics... que afavoreixen la violència de gènere.

Quins delinqüents actuen a Sant Cugat?

Un fet atípic que passa a Sant Cugat, és que a la majoria de llocs hi ha una part de delinqüents que operen a la ciutat que són autòctons, que són residents a la ciutat on actuen. A sant Cugat això no passa.

Sant Cugat no té delinqüents?

Sant Cugat no fabrica delinqüents. És residual. Detenir algú que visqui aquí és difícil. De 250 detinguts l’any passat, el 50% eren espanyols i el 50% d’altres nacionalitats. De vegades el que és habitual és que hi hagi delinqüents que operen en el seu territori en delictes petits, furts per exemple, i que també poden anar a altres territoris. A nosaltres no ens passen nota altres policies de què han detingut santcugatencs.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem