Salut agilitza els tràmits per obtenir la baixa i alta mèdica per covid

Demana al Ministeri que accepti una declaració autoresponsable del ciutadà per descarregar als metges, que han de signar la baixa

Davant l'explosió de contagis de la sisena onada, el Departament de Salut introdueix un seguit de mesures per agilitzar els tràmits i  alliberar els professionals sanitaris d'actes administratius, prioritzar l’assistència mèdica i facilitar les gestions a la ciutadania.

Així doncs, a partir  d'ara, les persones que sol·licitin la baixa per Covid-19 obtindran l'alta 7 dies després, un cop acabat l'aïllament, directament a La Meva Salut. Si passat aquest període o abans, la persona encara té símptomes o es troba malament, haurà de contactar amb el CAP perquè valorin el seu cas. 

Formes de comunicar que s'està contagiat i demanar la baixa mèdica per covid

En cas que una persona sigui positiva de Covid a través d'un test d’automostra, té quatre maneres de comunicar-ho:

  • De manera temporal i per ajudar a descongestionar l’atenció primària, a través de les farmàcies adherides. En aquest cas, l’usuari ha de trucar a la farmàcia i identificar-se, indicar la marca del test i la data en què s’ha fet. Des de Salut insisteixen en la importància de no anar-hi presencialment, ja que amb un resultat positiu ja ha començat el període d’aïllament.
  • Amb una eConsulta des de La Meva Salut, indicant la marca del test i la data en què s’ha fet.
  • A la web cita salut.gencat.cat, a l’apartat Símptomes de la Covid-19, mitjançant un formulari de nova creació.
  • Si no es pot fer cap dels canals anteriors, es pot contactar amb el CAP o bé trucar el 061. Tot i això, es recomana que sempre que sigui possible s’utilitzin vies telemàtiques per reservar els centres d’atenció primària per a les persones que realment necessitin aquesta atenció perquè no es trobin bé o per qualsevol altre problema de salut.

 

Un cop fet el tràmit automatitzat d’inclusió del positiu a l’historial clínic, la persona rebrà un SMS al seu telèfon mòbil amb un enllaç a ContacteCovid.cat per tal que identifiqui els contactes estrets i tramitar seguidament la baixa laboral, si és necessari.

Des de Salut recorden que aquesta simplificació de tràmits s’afegeix a la possibilitat que ja tenen els treballadors que són baixa per covid de poder presentar a l’empresa el document de baixa amb caràcter retroactiu, més enllà dels 3 dies estipulats fins ara.

Actualment a Catalunya hi ha obertes 123.406 baixes laborals, “una xifra totalment excepcional”, segons la directora general d’Ordenació i Regulació Sanitària, Azucena Carranzo. A més, al sector sanitari el 3,4% dels professionals estan de baixa per coronavirus.

Baixes autojustificades

Tot i aquest procediment ha d'alliberar d'alguns tràmits els professionals sanitaris, la baixa encara ha d'estar signada per un metge. Fa temps que els metges demanen alliberar-se de tràmits burocràtics que no aporten valor a la tasca assistencial i, en aquesta sisena onada, reclamen que les baixes per covid-19 es puguin autojustificar, competència estatal.

És per això que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha demanat que es pugui cursar la baixa amb una declaració autoresponsable. En aquest cas, la declaració autoresponsable aniria directament a l'empresa i a l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS).

Masó ha insistit a demanar a l'Estat que "accepti la declaració autoresponsable" en la baixa per covid-19 perquè "descarregaria molt el procediment burocràtic".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

 
Comentaris

Destaquem