Sandra Barbadillo (Hospital General): "Els vacunats evolucionen millor a l'UCI"

Parlem amb la doctora Sandra Barbadillo, presidenta de la comissió d'infeccions a l'Hospital General

Sandra Barbadillo és presidenta de la comissió d'infeccions a l'Hospital General Universitari de Catalunya. És metge intensivista i des que va començar la pandèmia és responsable de la gestió Covid. Parlem amb ella sobre la nova variant de Coronavirus Òmicron i com està afectant a Sant Cugat

A Sant Cugat estem batent tots els rècords pandèmics. Què ha passat?

Fa ja dues o tres setmanes que han augmentat els casos de Coronavirus i a més ha arribat la variant Òmicron, que com a característica important es transmet molt ràpid. No sabem si és pel fet que ara fèiem una vida més normal o si simplement va per onades i cada tres mesos hi ha una repuntada. També és cert que al Nadal la gent s'ha fet més tests i, per tant, també han sortit més positius. Fins ara, en ser símptomes semblants al refredat, potser passava desapercebut. Portem dos anys de pandèmia i segueix sent tot molt dubtós.

Com està la vostra UCI?

Estan augmentant els casos a les UCI, però majoritàriament ens trobem casos lleus o asimptomàtics. Ara mateix, l'UCI la meitat no són vacunats i estan molt greus. Els vacunats evolucionen millor, ho tenim claríssim. La vacuna està protegint molt de morir o ingressar a la Unitat de Cures Intensives. Independentment de les variants, la vacunació és la que ens farà tornar a una certa normalitat i a treure'ns la por d'emmalaltir. És la base.

Com actua la vacuna?

Estimula les nostres defenses, amb diferents mecanismes. En primer lloc, fa que quan el Coronavirus entra en contacte amb nosaltres tingui menys temps de replicar-se. Així portem el virus menys temps i amb menys càrrega. A més, el nostre cos reconeix que aquest virus és dolent i orienta les defenses. Aquests són els beneficis de qualsevol vacuna. La vacuna pel Coronavirus té el mateix objectiu que les altres. I és cert que venen variants, però la base és la mateixa. Aparentment, la immunitat no és de per vida. Hem d'anar fent recordatoris i veiem que les persones que estan més greus són les que es van vacunar fa temps, perquè els han baixat els anticossos. Hem de mantenir aquesta immunitat, bé per contacte amb el virus o bé per la vacunació.

Quines són les característiques d'Òmicron?

No ho sabem exactament. És com totes. L'última va ser la Delta, que va ser molt agressiva, però també va trobar a molta població sense vacunar. A Sant Cugat al juliol va ser molt fort i va afectar sobretot gent jove que encara no havia rebut cap dosi. I l'Òmicron és el mateix, ha agafat força en àrees menys vacunades, sobretot els infants. Al final d'aquest trimestre hi havia moltes classes confinades.

Pugen els contagis però no les hospitalitzacions.

Amb els treballs científics i les dades que m'arriben, és cert que l'hospitalització d'ara és menor a la de juliol i molt menys que la de febrer de 2020. Hem anat disminuint la gravetat. No sabem què passarà. Tampoc sabem si això és degut al fet que estem més vacunats o que realment és menys agressiva aquesta variant. És difícil.

La ràtio de transmissió està descendint. Pot ser que descendeixi la corba?

Hi ha diversos llocs on està començant a baixar. Sempre hi ha un pic i després baixa. No t'ho sé dir exactament, encara hi som. No veig un gran descens. És cert que parlo en condició d'internista, que som els últims de la cadena. Segurament començaran a baixar els contagis passat Nadal, però l'UCI és l'últim punt i segueixen entrant pacients. Es mantindrà almenys durant dues o tres setmanes i haurem d'aguantar.

Com estan a l'hospital?

Doncs mira, cada vegada hem anat decaient. A l'hospital i a tots els serveis de cures intensives. Estem esgotats. Portem ja dos anys. També coincideix que a les vacances hem de descansar i tenim menys recursos. Intentant assumir el màxim que podem. Tenim els 21 llits d'UCI plens, 19 dels quals són Covid-19. I es preveu que seguirà, perquè són evolucions llargues. Així que intentem mantenir-nos.

Portem un embolic. Què fem si som contacte estret?

És un tema complex. No m'hi hauria de ficar (riu). Crec que arribarà un moment en què la infecció per Coronavirus l'haurem de normalitzar, com vam fer amb la grip. No oblidem la pandèmia de grip el 2008. Primer, tenir la tranquil·litat d'estar vacunats. Segon, seguir portant mascareta, mantenir distàncies i un bon rentat de mans, superimportant. A partir d'aquí, vigilar-nos. Si estic en contacte amb una persona positiva, m'he d'autoconfinar una mica, encara que no sigui estrictament. És protegir l'altre. Evitar el contacte fins a saber si tinc símptomes. Si en tinc, fer les proves que corresponen per poder prendre les mesures d'aïllament. Hem de ser responsable, començar per la responsabilitat individual. A hores d'ara, que una comunitat autònoma posi una norma o una altra hauria de passar. Hauria de ser una cosa més natural. Protegir-se i protegir al del costat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem