Sant Cugat commemora el 8-M trencant tabús sobre la sexualitat

Sant Cugat ha organitzat una quarantena d'activitats per reflexionar i sensibilitzar sobre la diversitat sexual

Construïm les nostres sexualitats és el lema escollit a Sant Cugat per commemorar el 8-M, el Dia Internacional de les Dones. L'Ajuntament i entitats locals han organitzat una quarantena d'activitats per aprofundir en la diversitat i la llibertat sexual.

"Cal que les persones puguem decidir com volem viure la nostra sexualitat. El model assistencial, hetereopatriarcal, etnocèntric, capacitista i adultista genera violència institucional i les persones hem de poder decidir segons les nostres experiències, desitjos, expectatives i emocions", ha reivindicat la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert.

"L'objectiu principal de la sexualitat és el plaer"

L'objectiu del programa d'activitats és "fugir dels tabús existents" sobre el plaer. "Per primera vegada a Sant Cugat es parla sense tabús ni límits d'aquesta sexualitat", ha reivindicat Gibert, alhora que ha remarcat la importància de reconèixer la diversitat de la sexualitat.

 

"Les relacions sexuals sanes neixen d'un desitg compartit que busca un plaer compartit. Volem transmetre el missatge que l'objectiu principal de la sexualitat és el plaer, i no les expectatives i mandats que ens arriben de la cultura opressora que vol exercir control, poder, submissió i violència", ha reflexionat.

Activitats per a petits i grans

Així, les activitats programades buscaran reflexionar i sensibilitzar sobre la sexualitat, amb propostes des dels més petits fins als més grans. "Tenim ganes de parlar de sexualitat i gent gran. Si nosaltres encara trobem tabús i estereotipis, les nostres generacions passades encara ho han patit molt més", ha destacat la tintena d'alcaldia.

També hi haurà diverses propostes pels infants, sota la organització d'Escoles Coeducatives de Sant Cugat. Així, han organitzat un debat per "visibilitzar un problema que afecta greument a infants i joves".

"Les imatges i missatges que reben els infants i les joves des dels mitjans de comunicació, publicitat, sèrie, joguines, les marques de roba... visibilitzen solament un únic tipus de model de bellesa i on hi ha un cànon únic. La majoria no se sent representat i això provoca problemes d'autoestima, depressió, transtorns de la conducta alimentària...", ha explicat Núria Valero. A més, han fet arribar propostes didàctiques a les escoles públiques de Sant Cugat perquè treballin aquesta qüestió.

Dones i pandèmia

Des de l'Associació de Dones Directives, Empresàries i Emprenedores participen de les activitats. Entre altres, han organitzat una taula rodona per abordar les problemàtiques de les dones durant la pandèmia. Mònika Blasco, presidenta de l'entitat, ha explicat que s'abordarà tant la situació d'empresàries com de treballadores de les residències.

Les activitats pel Dia de la Dona

S'han organitzat tallers, exposicions, xerrades, cinema, teatre i debats entre el 4 i el 24 de març amb la participació d'una quinzena d'entitats. El 8 de març es farà un acte institucional obert a la ciutadania a la plaça de la Vila on es llegirà un manifest reivindicatiu.

Consulta totes les activitats.

 
Comentaris

Destaquem