La situació de les residències de gent gran: una prioritat

Una de les principals reclamacions de les residències és la de material de protecció i també les proves per detectar quins usuaris o treballadors poden estar infectats

La COVID-19 està afectant de manera més severa el col·lectiu de la gent gran. Les residències de la ciutat també s'han vist afectades per la propagació del virus, i és per això que ara és una de les prioritats. "Els usuaris són persones amb un risc molt alt. Han estat molt de temps amb condicions materials que no han estat les òptimes. Tant per tota l'ajuda com per la feinada que han fet des de les residències, i els mateixos treballadors, com la preocupació de les famílies, han fet que puguem tirar endavant. La situació és complicada i estem preocupats. És la nostra prioritat absoluta", explicava la tinent d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert. En aquest sentit, l'alcaldessa Mireia Ingla també subratllava la seva preocupació. "La gent gran és el col·lectiu més vulnerable i l'hem de protegir", deia en una entrevista al TOT. 

La necessitat de material 

Una de les principals reclamacions de les residències és que es necessita material. Des de l'Ajuntament s'han fet diverses entregues destinades a aquests centres, la setmana a passada s'entregaven mascarets, bates i 150 test, entre altres. 

Un dels principals reclams són precisament els tests per poder fer les proves, tant a personal sanitari com a usuaris per saber qui està infectat i qui no i poder procedir a fer Aïllaments, però sembla que arriben amb comptagotes. 

"A nosaltres ens va agafar aquesta crisi amb dos pacs de mascaretes. Vam aguantar quatre dies amb la mateixa mascareta. Durant molts anys la Generalitat ha fet retallades inhumanes amb personal, i això es nota ara. Els hi ha explotat a la cara" explica una treballadora de la residència Sant Cugat que prefereix quedar amb l'anonimat. 

L'altre focus d'atenció ha recaigut amb la necessitat de desinfectar les residències. De fet, fa una setmana l'alcaldessa va explicar que s'havia requerit la presència de l'UME per desinfectar les residències si deia que es volien tenir "tots els recursos". "Ara mateix no fa falta la intervenció de l'UME, en el moment que ho vam demanar no veiem cap altra opció, perquè les empreses no tenien material, ara, ja fa dies, que treballem amb empreses de desinfecció i treballem molt bé. Totes les residències que ho requereixen tenen el servei, ho està assumint l'ajuntament, tot i que continu sent competència de la Generalitat", subratllava Gibert.

L'operatiu als hotels

De moment, l'operatiu per aïllar persones grans sanes als hotels no s'està portant a terme. "Ara mateix ens diuen des del departament que no és prioritari aquest operatiu i no veuen que es pugui fer amb condicions necessàries", deia Gibert. Les direccions de les residències han comunicat al TOT que faran un comunicat quan acabi la situació de crisi.

Reunions setmanals

A més, l'Ajuntament de Sant Cugat va iniciar una nova mesura per seguir i analitzar la situació actual de les residències. Així doncs, a partir del dijous 9 d'abril, dia que es va realitzar la primera trobada, l'Ajuntament mantindrà reunions setmanals amb les direccions de les residències per aplicar i desplegar les noves mesures que es vagin generant.

Durant la primera trobada, Mireia Ingla va explicar totes les accions que s'han dut a terme durant el confinament del coronavirus com l'entrega de material, la desinfecció dels equipaments o servei de càtering, entre d'altres. A més, es va acordar fer un seguiment en comú de les demandes de material de protecció a la Generalitat de Catalunya i les tasques de neteja de les residències.

Amb tot, un projecte comú de les dues parts per poder fer un seguiment acurat de la situació que s'està vivint a les residències de la gent gran durant el confinament del coronavirus i que ha estat de gran acollida per part de les direccions de les residències.

 
Comentaris

Destaquem