Un traficant afincat a Sant Cugat, al centre d'una trama de falsificadors de bitllets

Sant Cugat apareix en una trama criminal que va produir més de vuit milions d'euros en bitllets falsos de 500 euros de gran qualitat

La Policia Nacional, Europol i Mossos d'Esquadra han desmantellat el laboratori més important i actiu d'Europa a la darrera dècada en la producció de bitllets falsos de 500 euros. Més d'un centenar d'agents van participar en una operació que ha acabat amb la detenció d'onze persones i escorcolls a domicilis a les províncies de Barcelona, València, Alacant, Terol i Màlaga. El laboratori hauria produït més de vuit milions d'euros en billets falsos des d'un laboratori prop de València. I Sant Cugat apareix al mig d'aquesta trama.

Segons explica El Periódico, el factor clau va ser el finançament que va proporcionar un traficant albanès afincat a Sant Cugat. Els investigadors, apunta el diari, sospiten que va posar en contacte els falsificadors amb grups de narcotraficants, que van acceptar finançar el laboratori a canvi de quedar-se una part de la producció per comprar drogues amb diners falsos. Així, els policies van entrar i detenir aquesta persona en el seu habitatge de Sant Cugat.

4 milions d'euros en bitllets falsos

La Brigada d’Investigació del Banc d'Espanya va tenir coneixement de nombrosos fets delictius per tot el territori espanyol amb bitllets falsificats d'una gran qualitat. A més, també comptava amb la identificació del principal sospitós dels fets, que ja havia estat detingut l’any 2009 per fets similars. El nou bitllet fals tenia molts nexes en comú amb els que ja s’havien intervingut el 2009 i ja es tenia constància de l’alta especialització i gran coneixement en arts gràfiques del sospitós.

Paral·lelament, el mes d’agost de 2021, els Mossos d'Esquadra de la Unitat Central de Falsificació de Moneda van localitzar una bossa que contenia uns 4 milions d’euros en bitllets de 500 falsos en una localitat propera a Barcelona. Un cop realitzat el corresponent informe pericial dels bitllets per part del Centro Nacional de Análisis del Banc d'Espanya van concloure que es tractava de la mateixa falsificació.

foto 4 EqkB4aQ

Maquinària utilitzada per falsificar els bitllets FOTO: Mossos

Un grup conegut a la presó

Una de les primeres gestions realitzades va ser remetre els bitllets trobats a Barcelona a la Policia Científica, amb la finalitat d'identificar les persones que hi van poder tenir accés. El resultat va ser positiu, ja que a més de l'impressor es van identificar cinc persones més, tots de l'entorn més proper a l'impressor.

A través d’intel·ligència policial els investigadors van comprovar que el grup es va conèixer a la presó de Picassent mentre complien penes per diversos delictes relacionats amb la falsificació de bitllets i narcotràfic. El líder del grup investigat va llogar una nau industrial a la província de València i, conjuntament amb la resta del grup,  va muntar un laboratori de fabricació  de bitllets falsos i va adquirir maquinària professional.

Comprar droga

Durant tres mesos van estar imprimint bitllets de 500 euros. Cadascuna de les persones que conformaven l’organització feia funcions concretes, des de la neteja de les màquines d’impressió, la compra de paper i altres productes a la Xina, o l’elaboració de les planxes. Aquests diners presumptament es destinaven per a la comissió de diferents activitats delictives, com la compra de droga.

Els investigadors calculen que els falsificadors van imprimir una quantitat superior als vuit milions d’euros, mentre van estar actius. D’aquests, una bona part anava destinada a finançar activitats delictives relacionades, principalment, amb l’adquisició de droga.

Urbanització de luxe

El principal investigat vivia amb la seva família a una urbanització de luxe a la costa d’Alacant, on s’hi havia instal·lat després de sortir de la presó i no se li va poder acreditar cap tipus d’activitat laboral lícita. A més, prenia moltes mesures de contra vigilància durant el seu dia a dia, Amb l’objectiu de no deixar rastre de moviments bancaris, utilitzava targetes de prepagament per realitzar les compres necessàries per al negoci il·lícit.

Els investigadors van poder confirmar la realització de diversos viatges a la Xina per adquirir màquines i material per a les falsificacions. A principis de l’any 2020, quan es van tancar les fronteres amb la Xina a causa de les restriccions de la COVID 19, i davant la impossibilitat de comprar més material, ni de poder viatjar al país asiàtic, els investigats van decidir traslladar el laboratori fins a una nau propera al domicili de l'impressor, propera a l’Alfàs del Pi (Alacant).

foto 2 d8bfSpF

FOTO: Mossos

Es tractava d’una nau força discreta, que s’utilitzava únicament per emmagatzemar el material que conformava el laboratori, a l'espera de trobar una nova nau per a la producció. Allà l'impressor se sentia força segur i se’l va ubicar en diverses ocasions, ja que es dedicava a reparar vehicles que posteriorment venia a portals d'internet. Des d’allà vehiculaven la recerca de nous finançaments i matèries primeres. El grup investigat va esgotar tot el paper i els hologrames per continuar produint bitllets falsos.

L’especialització del grup i la qualitat de la maquinària i bitllets que feien era tan gran que van temptejar altres ubicacions per traslladar-hi el laboratori. Una al Brasil per falsificar reials brasilers i dòlars falsos, i una altra, que va ser la triada per l’organització, era la de desplaçar-se a França per falsificar euros d’altres valors facials.

Més de cent agents implicats

És en aquest punt quan els investigadors, tutelats pel Jutjat d’Instrucció número 4 de Sant Feliu de Llobregat (Barcelona), van dur a terme un dispositiu del cas per detenir les onze persones que conformaven el grup criminal per recopilar indicis de la comissió dels delictes pels quals se’ls investigava.

En data 21 de setembre de 2022 es va realitzar de manera simultània un operatiu policial format per més de 100 agents dels tres cossos policials a les demarcacions de València, Alacant, Barcelona i Màlaga, on s’hi van escorcollar sis domicilis, dos naus industrials i una caravana a Terol. Un dels domicilis era el de Sant Cugat.

Sis del onze detinguts van passar a disposició del JI 4 de Sant Feliu de Llobregat acusats de Falsificació de Moneda i pertinença a grup criminal ingressant tots ells a la presó. La resta van passar a disposició de les autoritats judicials de Màlaga i van quedar en llibertat amb càrrecs.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem