Zamora (Associació Propietaris Valldoreix): "L'Ajuntament tenia Valldoreix deixat"

Entrevista amb Antonio Zamora, president de l'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix

Antonio Zamora és el president de l'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix, entitat fundada el 1918 i que enguany ha celebrat el seu centenari. Els últims anys ha estat força inactiva i el 2018 una nova junta encapçada per Zamora va encentar un projecte per reactivar-la. Parlem amb ell sobre la història de l'Associació i la seva visió de Valldoreix.

Més info: Valldoreix es reivindica celebrant el centenari de l'Associació de Propietaris i Veïns

Com va néixer l'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix?

L'Associació va néixer el 1918, arran que va arribar el tren l'any abans a Sant Cugat. Hi havia uns propietaris que tenien terrenys a Valldoreix i els interessava captar gent per la venda de parcel·les. Van muntar una línia d'autobusos des de Sant Cugat fins a Valldoreix perquè la gent hi pogués arribar. Així, l'11 de maig es va constituir l'Associació de Propietaris de la Vila Jardí de Valldoreix.

Per què es va crear?

Per donar servei als residents de Valldoreix i, especialment, per la gent que arribava per comprar terrenys. Hi havia les finques de Gassó, Can Monmany, Mas Fuster, Caballé, Borràs, Rosàs...

Com era el Valldoreix de llavors?

Hi havia masies dispersades amb la parròquia de Sant Cebrià. Les finques tenien conreus, vinyes, ametllers, olivers... Tot eren camps, la transformació ha sigut enorme al llarg dels anys.

L'Associació es va haver d'encarregar de posar tots els serveis?

Per l'Ajuntament de Sant Cugat, Valldoreix era una barriada i no invertia en absolutament res. L'Associació es va encarregar d'arreglar carrers, portar l'enllumenat, l'aigua... Va fer de com si fos una promotora de Valldoreix. L'Ajuntament tenia Valldoreix deixat. L'Associació també feia la recollida de deixalles, va portar el servei telefònic i organitzava les festes populars i majors. De les festes que encara se celebren avui dia, ja les promocionava l'Associació. Sant Cugat mai va fer un pas per fer res a Valldoreix.

"Els propietaris de Valldoreix van recaptar 80.000 pessetes per fer l'estació"

I va ser la responsable de la creació de l'estació de ferrocarrils a Valldoreix.

Es va demanar fer un baixador de tren a Valldoreix, perquè no n'hi havia. Ni els Ferrocarrils ni l'Ajuntament es van voler fer càrrec del cost de les obres per fer la parada. L'Associació va fer una col·lecta entre tots els propietaris de Valldoreix i van recaptar més de 80.000 pessetes per poder fer el baixador. El 3 de maig de 1931 es va inaugurar.

Com va anar evolucionant la vila?

Al principi hi havia quatre cases per estiuejar. A poc a poc va anar venint més gent, que comprava parcel·les i es construïa la casa, algunes grans cases i altres casetes més petites que s'anaven ampliant. La compra de terrenys i construcció de cases va anar augmentant molt.

Als anys 50, l'Associació també va lluitar per convertir Valldoreix en una Entitat Local Menor (actual EMD).

El 1957 es van iniciar tràmits per convertir-se en una EMD, veient que Sant Cugat no aportava res i els propietaris havien de pagar les despeses de tot. L'Ajuntament sí que recollia totes les contribucions i impostos però després no es revertia a Valldoreix. Va ser concedida el 1957 i es va fer efectiva el 1958. El primer alcalde va ser Ramon Escayola, que era el president de l'Associació de Propietaris. Va deixar l'entitat i va seguir com a alcalde. El primer despatx de l'EMD va ser a la seu de l'Associació Propietaris (la mateixa que l'actual), on encara es veu la finestreta per fer els tràmits.

Es va notar?

Va suposar un canvi positiu. Es va crear un cos de policia, es van prestar serveis com la brossa, l'enllumenat o l'arranjament de carrers...

"Vaig arribar a Valldoreix als anys 50"

Quan va arribar vostè a Valldoreix?

A principis dels anys 50 i continuo vivint-hi. Venia de Cervera, el meu pare treballava a La Canadenca i va demanar un trasllat a Valldoreix i vam venir cap aquí. Cervera era un poble agrícola i per la gent jove no hi havia moltes possibilitats. El meu pare va demanar el trasllat per estar més a prop de Barcelona. Em sento molt de Valldoreix i no hi canviaria, però encara estimo molt Cervera i hi vaig sovint. Soc president de l'Associació perquè m'estimo Valldoreix.

Quin era l'ambient?

De poble. Valldoreix era una vila-jardí d'estiuejants. A l'estiu es feia una Festa Major, el 15 d'agost, que estava plena de gom a gom. Com que la gent marxava a primers de setembre, aquí ens quedàvem els quatre que hi vivíem tot l'any. El 16 de setembre es tornava a fer la Festa Major pels residents.

Com canviava de l'estiu a l'hivern?

Era com de la nit al dia. A l'estiu hi havia vida, molta gent i alguns cotxes i motos. A l'hivern quedàvem en quadre, ens coneixíem gairebé tots, convivíem entre tots. Ens trobàvem a l'estació i per altres llocs. Érem quatre.

"Els nouvinguts a Valldoreix s'ho han trobat tot fet"

Quina valoració en fa del Valldoreix actual?

Molt bé, ha crescut ordenadament i encara és una ciutat-jardí. No es poden fer pisos, no està massificat... Això li dona el caire històric de Valldoreix.

Els nous veïns estan menys implicats en la vida de la vila?

Els nouvinguts quan arriben ja s'ho han trobat tot fet. Els més antics com nosaltres ho hem vist sense ni un carrer asfaltat i ho vam haver de fer tot. La transformació ha sigut abismal i de manera progressiva. Sobretot a partir de l'any 1990, quan van construir els Túnels.

Ara s'ha recuperat l'activitat de l'Associació.

Va estar tres anys inactiva totalment i s'anava a perdre. Era una llàstima que no poguéssim arribar al centenari. Una colla d'amics vam intentar posar-nos-hi per solucionar-ho. Vam poder fer una junta l'octubre de 2018 i hem pogut organitzar el centenari i altres activitats i conferències.

Quina és la missió?

Els objectius és fer de control de l'EMD i recollir queixes i transmetre-les en temes de seguretat o serveis socials. Per exemple, ajudar i fer acompanyament a persones grans que estiguin soles. També volem organitzar conferències, reunions informatives d'energia solar... Volem donar un caire més social a l'Associació.

Com li agradaria que fos el Valldoreix del futur?

Que continuï com és ara. Ja no pot créixer gaire, però que es conservi la idea primitiva de vila jardí.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem