Sant Cugat pagarà 368.000 euros a les empreses que no van construir el complex de Mira-sol

El 2008 es van adjudicar les obres de construcció del complex de Mira-sol a dues empreses, que no van executar les obres

Sant Cugat ha de pagar 368.000 euros a les dues empreses que havien de construir el complex esportiu de Mira-sol i que no van executar les obres. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va obligar l'Ajuntament a pagar aquesta quantitat pels treballs realitzats per Lleure Esportiu Illa i Construccions PAI. Ara, s'ha desestimat el recurs presentat pel Consistori, que haurà de fer front a aquesta quantitat.

L'Ajuntament de Sant Cugat va adjudicar a Lleure Esportiu Illa i Construccions PAI la construcció i gestió del complex esportiu de Mira-sol el 2008. Però el 2013 les dues empreses van demanar rescindir el contracte en no trobar finançament. El Consistori ho va entendre com una rescisió unilateral i va considerar que no havia de fer cap pagament compensatori per la redacció del projecte ni les obres executades. En canvi, va sol·licitar el pagament de 171.000 en concepte de danys i perjudicis ocassionats a l'administració municipal. 

Francesc Duch: "Un procés que arriba a la fi després de molts anys"

A partir d'aquí va començar una batalla judicial entre les dues parts, que ha acabat ara amb la raó per les empreses adjudicatàries. L'única compensació que rebrà l'Ajuntament seran 4.600 euros pels desperfectes ocasionats en una vorera. En canvi, haurà de pagar a les dues empreses 144.000 euros per la redacció de projectes tècnics i 227.000 euros per les obres realitzades en el terreny.

"Un procés que arriba a la fi després de molts anys", ha destacat el tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Francesc Duch. "Tot el tema del complex esportiu s'ha redreçat perquè pugui ser executat en els pròxims mesos", ha afegit.

Una reivindicació històrica

Aquest és un dels molts capítols de retard i promeses no complertes que acumula el complex esportiu de Mira-sol, una infraestructura, sobretot la piscina, llargament reivindicada pel veïnat. Quan es van adjudicar les obres el 2008, el compromís era que l'equipament estigués enllestit en tretze mesos. Però no es va posar ni una pedra. Més tard, la promesa va ser de tenir una piscina el 2018. Però tampoc va arribar.

El 2019 es va fer un nou projecte, que va ser ben vist pels veïns. El govern d'ERC, PSC i CUP, va entrar al govern i va detectar la necessitat de fer alguns canvis tècnics. A més, també calia impulsar més tràmits, com la ratificació del conveni amb el Departament d'Ensenanyament per redefinir els límits de les tanques entre l'Escola Catalunya i la nova zona del complex esportiu. 

Un cop realitzats els tràmits, la previsió és ara que la piscina estigui en funcionament el 2023. El pressupost previst és de 6,5 milions d'euros (la Generalitat i la Diputació n'aportaran uns 350.000 i, la resta, l'Ajuntament). El projecte preveu la construcció de dues piscines, una sala de gimnàs, una zona de bar i vestuaris.

Més info: La reivindicada piscina de Mira-sol, ara al 2023

Polèmica amb el primer projecte

La batalla judicial entre Lleure Esportiu Illa i Construccions PAI i l'Ajuntament no ha estat l'única polèmica al voltant d'aquella adjudicació. Segons va publicar El País el 2015, Convergència Democràtica, que llavors governava a Sant Cugat, hauria cobrat una comissió de 134.000 euros de les dues empreses a través d'una fundació per la construcció del Complex Esportiu de Mira-sol, en el marc del cas del 3%. Tres anys més tard, es va anunciar que Antifrau va arxivar el cas en no constatar cap il·legalitat. "Aquest Ajuntament té la consciència i els calaixos ben nets", va afirmar llavors el govern convergent. 

Més info: Les obres del Complex Esportiu de Mira-sol es van auditar, i Antifrau ho va arxivar

Una altra qüestió que va generar polèmica va ser sobre el pagament dels impostos. Després que l'empresa renunciés a tirar endavant el complex esportiu per falta de finançament, el Ple municipal va acordar al març del 2013 tornar la fiança (240.000 euros) si les empreses pagaven les llicències d'obres que devien (167.000 euros) més 4.600 euros per una vorera trencada. Però, l'empresa va fer un recurs al·legant que un Decret d'Alcaldia del 2010 els havia deixat exempts de pagar les llicències. Finalment, l'Ajuntament va haver de pagar la fiança i no va rebre les llicències. 

Aquell recurs també va ser perquè l'Ajuntament abonés 372.000 euros pels treballs fets. És justament el tema que ara s'ha resolt, després que la justícia donés la raó a les empreses.

Més info: L'Ajuntament entregarà tots els expedients de contractació pública a Antifrau

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem