Presenten una demanda contra el projecte del Centre Direccional

La iniciativa, liderada per Refem i ADENC, demana suport econòmic de la ciutadania per seguir tirant endavant el procés

Set entitats i partits polítics s'han unit per presentar un contenciós administratiu al Pla Director Urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès, a tocar del terme municipal de Sant CUgat. La iniciativa, liderada per Refem i l'Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC), demana suport econòmic de la ciutadania per seguir tirant endavant el procés.

Així, set partits polítics i col·lectius de Cerdanyola i el Vallès Occidental han anunciat la presentació d'un contenciós administratiu contra el PDU del Centre Direccional. Les entitats en qüestió són Refem el Centre Direccional, ADENC, Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors, Plataforma Cívica en Defensa de Collserola, i els grups locals d'Esquerra Republicana, Guanyem Cerdanyola i En Comú Podem.

Al desembre de 2020, la Comissió territorial d'urbanisme de l'Àmbit Metropolità de Barcelona ha aprovat definitivament aquest PDU, que marca com serà el futur de la zona del Parc de l'Alba. Després de no rebre resposta a les al·legacions i posicionant-se en desacord amb determinats punts del PDU, els col·lectius esmenats asseguren que l'única resposta que els queda és la presentació d'un contenció administratiu.

La portaveu de Refem, Míriam Robles, ha explicat que la voluntat de la demanda "no és incidir sobre tot el conjunt del pla, sinó sobre aquells aspectes menys sostenibles i que es poden millorar de cara a la salut i el medi ambient". Entre aquests aspectes han destacat la localització dels nous habitatges, la moblitat, els espais protegits i la viabilitat econòmica del pla. A més, assenyalen que insistiran en la qüestió de la contaminació: "el planejament està projectat a sobre de 16 abocadors".

 

Recollida de fons per pagar el procés legal

Les entitats i partits participants engegaran una campanya de crowdfunding a través de la plataforma Tot Suma per finançar les despeses que suposa presentar aquest contenciós. "La demanda ja està presentada i s'han fet les primeres aportacions, però en necessitarem més", ha dit Míriam Robles.

En concret, necessiten un total 12.000 euros -sense comptar l'IVA, que elevaria la xifra fins als 15.000 euros-, dels quals ja n'han avançat 3.000. Per tant, els set partits i col·lectius demanaran uns 9.000 euros a tothom qui vulgui sumar-s'hi. "Per cada aportació hi haurà obsequis significatius que hem estat treballant amb gent de Cerdanyola i el Vallès", han explicat. Des de Refem i la resta d'entitats fan una crida a la participació donant fons assegurant que aquesta pot ser "la darrera oportunitat d'aconseguir la Cerdanyola que volem i mereixem".

Un procés legal de fins a quatre anys

Un cop presentada la demanda, els demandants preveuen que la resposta del jutge arribarà en els pròxims mesos per tal d'entregar la documentació necessaria per iniciar el contenciós. La resolució del mateix, però, podria allargar-se fins a 3 o 4 anys. Tal com han explicat des de Refem, durant aquest temps, les actuacions al Centre Direccional podran seguir endavant ja que només s'aturarien si el PDU fos declarat nul. 

 

 
Comentaris

Destaquem