Participació ciutadana i Política

'Sembla que els que manen decideixin per sobre dels ciutadans que són els qui els han nomenat i són els que haurien de manar'

Darrerament estem veient que a moltes ciutats i pobles hi ha moltes diferències entre el que els ajuntaments decideixen i el que alguns, molts o pocs, ciutadans voldrien. Ho veiem a grans ciutats com Barcelona referit a les illes verdes, els carrils bici, el tram baix, etc. i ho veiem a Sant Cugat amb projectes com el Ragull centre, l’escola Mirada, els carrils bici, etc. 

Sembla que els que manen decideixin per sobre dels ciutadans que són els qui els han nomenat i són els que haurien de manar. Això potser denota un cert allunyament dels polítics i els ciutadans i en principi els polítics són una extensió dels ciutadans que busquen algú que els representi i defensi els seus interessos, no busquen algú que defensi i representi els interessos d’un determinat partit per sobre de la ciutat. 

Com pot defensar el ciutadà els seus interessos legítims si veu que els polítics no ho fan? Pot votar a un altre partit a les eleccions vinents i esperar que aquests ho facin, bona sort tingui o potser podríem aconseguir el que alguns països fan habitualment i és discutir públicament els projectes i demanar als ciutadans la seva opinió mitjançant una votació. Països com Suïssa ho fan amb tota normalitat amb tota mena de temes tant a escala nacional com cantonal o local. 

Els interessats demanen que s’exposin públicament els projectes, que es defensin les diferents opcions i finalment és la ciutadania qui decideix. Tothom té dret a parlar i exposar el seu parer, els pros i els contres i al final es fa el que la majoria vol. Així evitaríem discussions eternes, interessos de partits o de particulars i tindríem una veritable democràcia participativa. És clar que no tot ha de passar per aquest sistema, però hi ha temes que ho justifiquen perquè es veu cada dia a les notícies i en el nostre cas la polarització entre partits pel tema del Ragull Centre o l’Escola del bosc de Volpelleres ho justificarien de sobres. Ningú hauria de tenir por de defensar el perquè si o el perquè no a uns projectes que impacten a la ciutat i que tantes opinions oposades aixequen. Si pensem que els referèndums no són un delicte potser aquesta és la manera de demostrar-ho. Ara bé no val que en canviar de govern les coses votades ja no valguin, els compromisos i decisions ciutadanes s’han de mantenir mani qui mani.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem