Acords importants

Cal canviar el mercat de treball precaritzat que manté la inestabilitat i genera grans períodes en els quals no cotitzen o ho fan per bases molt baixes

Fa uns dies s'ha fet públic l'acord entre govern i agents socials sobre el Sistema Públic de Pensions (SPP), en el qual es deroguen aspectes substancials de la reforma de 2013. Aspectes que els pensionistes de Sant Cugat veníem denunciant els dilluns en les nostres concentracions davant l'ajuntament. Entre d'altres, la revalorització de les pensions mitjançant un mecanisme estable que s'apliqui a partir del primer dia de cada any, segons la inflació mitjana anual registrada en novembre de l'exercici anterior, tenint en compte que, si l'IPC és negatiu, les pensions romandran inalterables.

No s'ha resolt definitivament l'anomenat Factor de Sostenibilitat. Aquest factor, per al pensionista, es podria expressar en una senzilla equació: com més visquis, menys cobres. El veritable factor de sostenibilitat del nostre SPP consisteix a treure de l'atur les 3.650.000 de persones que el pateixen, i que no cotitzen, per tal d'enfortir el nostre sistema de repartiment, així com l'aprovació del Salari Mínim Interprofessional, que garanteixen salaris dignes. Cal canviar el mercat de treball precaritzat que manté la inestabilitat i genera (sobretot en els joves) grans períodes en els quals no cotitzen o ho fan per bases molt baixes, que a més dona lloc als anomenats pobres, treballadors pobres.

Aquest acord assolit en la Mesa de Diàleg Social amb CCOO, UGT, CEOE, CEPYME i GOVERN, és important sobre tot perquè s'ha aconseguit malgrat la polarització política i social que impulsen Vox i PP amb el propòsit d'elevar la crispació i l'enfrontament per tal de fer irrespirable l'acció política. Però a aquesta taula li ha faltat una pota, hauria d'haver participat, pel seu coneixement de la situació dels pensionistes, la representació del moviment en defensa de les pensions.

L'acord deroga íntegrament la reforma de 2013 del sistema de pensions del PP. És un avenç significatiu, tot i deixar serrells per al futur. Romandrem expectants per veure la seva expressió en projecte de llei.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem