Aquest any, 15!

Quinze anys potser són pocs comparats amb tradicions centenàries o mil·lenàries, però totes les tradicions comencen algun dia

Enguany celebrarem la 15a edició de l'espectacle Pedra i Sang. I tota la maquinària d'aquesta edició commemorativa ja s'ha posat en marxa, sobretot la formació del Cor, que és el veritable motor de renovació de l'espectable any rere any i, que vàrem presentar juntament amb l'equip artístic en el marc de la Festa de Tardor.

Quinze anys potser són pocs comparats amb tradicions centenàries o mil·lenàries, però totes les tradicions comencen algun dia i, poc ens podíem imaginar aquell Nadal del 2000, que el que presentava, per iniciativa de Rogeli Pedró, Jordi González i Gemma Foj, la Cia Tetrateatre, pionera d'espectacles poètics al Monestir cada Nadal, perduraria al cap de 15 anys amb una salut envejable.

Molts elements poden explicar aquest èxit i l'arrelament a la població: una història pròpia amb elements llegendaris que només podem explicar des de nosaltres mateixos, el marc incomparable del Monestir, on van passar els fets històrics i el fet que aquest assassinat sacríleg tingués lloc la Nit de Nadal. Aquest material històric explicat en el llibre Un Nadal tacat de sang de Salvador Cardús i Florensa va ser traslladat a escena a través de versos blancs del professor Josep M. Jaumà i posteriorment musicats per Joan Alavedra.

Aquest espectacle ha donat lloc a multitud de manifestacions: un llibre, un conte, una Associació... i ha esperonat diverses recerques històriques entorn d'aquest fet, l'última d'elles el treball publicat en forma de llibre per la State University de Fullerton (Califòrnia) titulat La corona d'Aragó a escena. La llegenda d'Arnau Ramon de Biure i la construcció d'una identitat local.

Enguany, com cada any, ens trobareu aquestes festes nadalenques al Monestir amb una versió actualitzada.

 
Comentaris

Destaquem