L'Armonia Rodríguez

"Profundament lliure feminista, d'una voluntat de pedra picada. Era d'aquelles dones que preconitzaven que "La cultura ha de estar al alcance de todos"

El 13 de desembre passat, dia de Santa Llúcia, va morir l'Armonia, als 91 anys. Havia estat mestra, escriptora, tècnica a l'editorial Bruguera, actriu i, sobretot, directora de teatre. Filla d'un picapedrer llibertari, va néixer accidentalment a Catalunya i va passar la seva infantesa a Madrid. Estava casada amb l'escriptor Víctor Mora i treballaven tots dos a l'Editorial Bruguera.

 

Profundament lliure feminista, d'una voluntat de pedra picada. Era d'aquelles dones que preconitzaven que "La cultura ha de estar al alcance de todos". Engegà diversos grups i tallers de teatre als barris de Pomar, Can Cabanyes i altres indrets de Badalona durant la dècada dels 70. Un teatre que portava a les escoles, tot parlant abans amb els mestres. També va participar en el cicle juvenil de Cavall Fort a les matinals del teatre Romea.

Com a directora sempre insistia en "Hemos de decir cosas", "Qué mensaje queremos dar con esta obra?", "Tu personaje qué critica o qué representa?" Va tenir alumnes com l'Albert Ibáñez, l'Àngels Zamora, el Lluís Ramis i la Trini Escrihuela, actualment relacionats amb el món teatral. Tots han vingut a Valldoreix a representar.

Si observeu la filosofia d'aquesta dona veureu una similitud amb Espiral. És certament "l'àvia", la inspiradora del nostre grup de teatre. A Espiral sempre hem procurat que missatge i espectacle hi vagin units. No tenim prou amb que l'espectador marxi a casa content; cal també que s'endugui algun interrogant, alguna reflexió. Això ens diferencia del teatre-entreteniment. L'èxit d'una obra no és sols la quantitat de públic que la presencia, és, a més, allò que hem pogut aprendre.

 
Comentaris

Destaquem