Càtedra per l'estudi del fet casteller de la Universitat Rovira i Virgili

'Els impulsors creien que calia donar un pas més en la investigació dels castells mitjançant la professionalització de la recerca i el rigor acadèmic universitari'

El 20 de febrer de 2017, la Universitat Rovira i Virgili i la Colla Vella dels Xiquets de Valls van signar un conveni per posar en marxa la Càtedra URV per a l'Estudi del Fet Casteller. L'objectiu era esdevenir una eina de reflexió interdisciplinària, debat i divulgació entorn de la cultura i evolució dels castells des de l'excel·lència de la recerca històrica. Els impulsors creien que calia donar un pas més en la investigació dels castells mitjançant la professionalització de la recerca i el rigor acadèmic universitari.

Des d'aquesta Càtedra es pensaven impulsar la creació d'espais per a la investigació i el debat científic, així com la realització de cursos i jornades destinades a potenciar la recerca i la formació, tot promovent la divulgació del fet casteller. Més de quatre anys més tard de la seva creació, ja han aparegut veus que creuen que aquests objectius no s'estan assolint i que cal potenciar aquesta Càtedra.

Un exemple d'aquesta potenciació era l'estudi que va quedar pendent de ser aprovat pel Departament de Salut l'abril del 2021, en el qual es pensava implicar un mínim de quatre colles distribuïdes en dos grups de 75 persones i uns altres dos de 150. S'hi havia pensat fer un doble cribratge amb test d'antígens, a més d'una anàlisi computacional del moviment dels aerosols en una estructura castellera a través de mesures prèvies de diòxid de carboni en diferents alçades del castell. Finalment, aquest estudi —que segurament començarà el setembre de 2021— ha quedat reduït a un estudi físic que pot ser molt interessant de cara al futur.

Aquesta Càtedra és una bona eina a la qual encara no li hem tret tot el suc possible.

Gausacs, amunt!

 
 
Comentaris

Destaquem