Comunitat versus societat

Article d'opinió de Casas parlant sobre una societat més justa i solidària

Un moviment somort, però perceptible i progressiu, enfronta comunitat i societat. La gemeinschaft i la gesellschaft descrites pel sociòleg alemany Ferdinand Tönnies el 1887 es disputen la primacia en les nostres vides. No és cap novetat, aquesta diferent concepció de l'organització humana ha travessat les ciències socials (i no només les ciències socials) durant les darreres centúries.

La comunitat: l'estirp, la tribu, la sang. En definitiva, allò que no és contingent, que potser es remunta a la lluita dels rèptils pel seu territori, contra la societat, una organització destinada a encabir les diferències i les disputes en un marc de drets i deures; contingent això sí, en la mesura que no la portem en la sang i que, si no en tenim cura, pot desaparèixer. La perennitat del que no és discutible contra la transacció permanent per fer més civilitzada la nostra existència. Per dir-ho amb paraules de Tönnies: la comunitat com a organisme viu (la nació o el poble, diran alguns) contra l'associació com a artefacte social (l'Estat, diran els mateixos).

Estem en aquestes. D'una banda, els irredemptistes que pensen que el passat, un passat al qual fins i tot posen data, ha de determinar el futur. D'altra, els qui consideren que la pàtria està per sobre de qualsevol altra consideració. Una pàtria que ells defineixen i a la qual hem de pertànyer fins i tot els que no en volem cap, de pàtria; en tot cas, no la que ens proposen. És un voleiar de banderes que pretenen substituir els símbols que hem pactat entre tots. Tant se val que portin àguiles imperials o estrelles de cinc puntes. Entre aquests dos focs creuats s'ha d'anar obrint camí, amb molts esforços, la reivindicació i construcció d'una societat més justa i solidària. Avui més necessària que mai.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem