Emergència climàtica

"El canvi del clima del país és un fet i les seves conseqüències una catàstrofe", diu Hermosilla

El passat 16 de desembre l'Ajuntament de Sant Cugat va declarar la nostra ciutat en situació d'emergència climàtica. Es tracta d'una Declaració elaborada per ajuntaments, entitats socials i universitats contra el canvi climàtic i a la que el nostre municipi s'ha adherit.

El canvi del clima del país és un fet i les seves conseqüències una catàstrofe. Temperatures més altes, un règim de pluges més irregular, un increment de la freqüència de fenòmens meteorològics devastadors, estan tenint unes conseqüències dramàtiques que van des de l'alteració del funcionament d'ecosistemes naturals, a l'augment del nivell del mar. La Declaració d'Emergència Climàtica posa noms i cognoms a les causes i també dona la primera bateria de mesures que han de contribuir a aturar una evolució que ens porta al desastre i a començar a revertir el mal que ja hem fet.

 

L'Ajuntament proposa un punt de partida ampli i concret alhora i que es resumeix en sis grans àmbits d'actuació: la transició energètica, el canvi de model de mobilitat, la transició alimentària, residu zero, infraestructura verda i biodiversitat i la transició cultural.

Hi ha compromisos que forçosament hem d'assumir els ciutadans, aplicar els principis del consum responsable, l'economia circular, donar prioritat al consum de productes de proximitat, restringir la utilització de plàstics, reduir l'ús del vehicle particular pels desplaçaments urbans... I hi ha compromisos de l'Administració Municipal com donar suport a l'augment de la generació i consum d'energia renovable i de proximitat, reformar el Pla de Mobilitat, donar impuls als plans desplaçaments d'empresa, posar en marxa a ZBE, impulsar l'ús dels Punts Verds...

 

Es tracta d'un problema que ens afecta a tots. Aquesta transversalitat hauria de ser suficient per allunyar actituds partidistes del debat públic i prendre'ns les iniciatives d'aquesta declaració com una oportunitat a la col·laboració i entesa entre entitats, partits polítics i Govern municipal. Hauríem de saludar amb optimisme i esperança la iniciativa del nostre Ajuntament amb l'objectiu que la nostra ciutat contribueixi en la seva mesura a revertir el principal perill per a la sostenibilitat de les generacions futures i la supervivència de la nostra espècie, és a dir, el canvi climàtic. Entre totes tots farem de Sant Cugat la ciutat per a tothom.

 
Comentaris

Destaquem