Gabriel Ferrater i El Mesón

G. Steiner a 'La idea d'Europa' assenyala els cafès com un dels trets distintius de la identitat europea: Si dibuixem el mapa dels cafès obtindrem una de les referències essencials de la "noció d'Europa"

Els cafès de la vella Europa on s'han fet tractats polítics, s'ha filosofat, s'hi ha escrit poesia, i explica com aquests cafès són inseparables de les grans empreses culturals, artístiques i polítiques d'Occident. Dins una llarga corrua de noms de cafès relacionats amb personatges històrics rellevants citats pel pensador, s'hi podria encabir, sens dubte, i sense por de caure en l'exageració, El Mesón de Sant Cugat associat a la figura de Gabriel Ferrater.

El Mesón, creat fa 50 anys per la Carmen Rojo, va funcionar des de finals dels seixanta com un "apèndix" o, fins i tot, com el veritable "centre neuràlgic" de la Universitat Autònoma, instal·lada a l'edifici de l'actual Casa de Cultura, on un grup d'artistes i intel·lectuals, aglutinats per la personalitat de Gabriel Ferrater, feien les seves tertúlies artístiques i literàries. Enguany, modestament, els Amics de Pedra i Sang volem dedicar les nostres Tertúlies del Segle XXI a aquelles altres i a la figura del poeta mentor que van contribuir des d'un cafè de poble a situar Sant Cugat en el mapa d'Europa.

Avui 27 d'abril (43è aniversari de la mort del poeta) podrem reviure a El Mesón l'ambient d'aquelles tertúlies de la mà de dos testimonis privilegiats: la poeta Marta Pessarrodona, que fou companya sentimental de Ferrater en els últims anys i, la Carmen Rojo, espectadora, mecenes i "anima mater" d'aquells encontres literaris amarats, o no, amb gin.

 
Comentaris

Destaquem